Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Ελληνίδα γιατρός και Ευροβουλευτής που μεγάλωσε στο Κιατο , παλεύει στο πλευρό του Μακρόν τον κορωνοϊό

 
Αρκετοί ευρωβουλευτές έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας του Covid-19 στην πρώτη γραμμή.
Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και μια «δική μας», η  ευρωβουλευτής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που εξελέγη το 2019 στην Γαλλία με τις λίστες του κόμματος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Εκτός από ευρωβουλευτής, η κ. Ζαχαροπούλου είναι και διακεκριμένη χειρουργός – γυναικολόγος, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.
Η 44χρονη πολιτικός-ιατρός  που μεγάλωσε στο Κιάτο Κορινθίας, έλκει την
καταγωγή της από το χωριό Σέρβου Γορτυνίας Αρκαδίας (από την πλευρά του πατέρα της) και το χωριό Άγιοι Ανάργυροι (Ζούπενα) Δ. Σπάρτης (από τη μητέρα της). Έχει, δε, γεννηθεί στη Σπάρτη.
Όταν η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου έφυγε πριν αρκετά χρόνια από το Κιάτο για να σπουδάσει Ιατρική στη Ρώμη και στη συνέχεια στο Στρασβούργο, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το 2019 ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα την επέλεγε ως υποψήφια ευρωβουλευτή του κόμματός του για τις ευρωεκλογές του 2019
Μάλιστα, την τελευταία περίοδο που η Γαλλία μαστίζεται από την πανδημία του Covid-19, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου επέστρεψε στην άσκηση του ιατρικού της επαγγέλματος για να συνεισφέρει στη διαλογή των ασθενών σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, τιμώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την ιστορική της καταγωγή, αλλά και τον όρκο του Ιπποκράτη.
«Όταν δίνεις τον όρκο του Ιπποκράτη, το κάνεις για πάντα, ισχύει για όλη σου τη ζωή. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, δεν μπορούσα να μείνω σπίτι και να παρακολουθώ απλώς. Ο ρόλος μου είναι εδώ, με τους συνάδελφους μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χ. Ζαχαροπούλου, η οποία είναι και μέλος της Ομάδας «Renew Europe».
Λίγα λόγια για τη Χρ. Ζαχαροπούλου
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, διακεκριμένη γυναικολόγος με πλούσιο επιστημονικό έργο, σπούδασε ιατρική στην Ιταλία και στη συνέχεια εργάστηκε σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Παρισιού, προτού εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2019. Είναι συνιδρύτρια της Ένωσης Πληροφόρησης για την ενδομητρίωση.
Έχει τιμηθεί με παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» από τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης και κυρίως της πάθησης της ενδομητρίωσης.
Το 2017 βρέθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου και πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση με θέμα: «Ηνωμένα Έθνη και ενδομητρίωση. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα».
Το 2016, με αφορμή την καμπάνια της για την ενδομητρίωση, είχε φιλοξενηθεί σε μεγάλο αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού «Elle».