Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Στους 149 αυξήθηκαν οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 67χρονος στη Λάρισα

Κορωνοϊός: Στους 137 οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξε 90χρονος στο Πανεπιστημιακό του Ρίου
Σε 149 αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας καθώς, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπ. Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Από τα 15 νέα κρούσματα, τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση,
ενώ συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 2.678. Την ίδια στιγμή, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 33 άνθρωποι. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 67 έτη. Εξ αυτών 8 είναι γυναίκες, ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι 70 ετών και άνω.
Εξιτήριο από τις ΜΕΘ έχουν λάβει 85 άνθρωποι, όπως ανέφερε. Όσον αφορά τους νεκρούς από τον κορονοϊό στη χώρα, οι 40 ήταν γυναίκες (27%). Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη. Το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς σε επιστημονικά δεδομένα για την μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλά και για το πότε κυκλοφόρησε στην κοινωνία ο νέος αυτός ιός, τονίζοντας μάλιστα, πως είναι «πολύ απίθανο» να κυκλοφορούσε ο κορωνοϊός στον κόσμο πολύ πριν την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν τα τέλη του 2019.
Ακόμη σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (σ.σ. πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.
Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται: «Δεν ξέρουμε πως θα είναι η πορεία του» σημείωσε. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε έρευνα στις ΗΠΑ που έδειξε πως η νέα μετάλλαξη δείχνει πως ο κορωνοϊός αποδυναμώνεται. Τα ευρήματα αυτά χαρακτηρίζονται σημαντικά από τον ΠΟΥ, παρά το γεγονός ότι αφορούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση του ιου SARS το 2003.
Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης μελετούμε και τον νέο κορωνοϊό, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως ομάδα ερευνητών ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις. «Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών αυτών βρέθηκε στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός» είπε και εξήγησε πως αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού ήταν σημαντική στα αρχικά στάδια. «Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου. Πολλούς ασθενείς μηδέν» είπε και έφερε το παράδειγμα της Βρετανίας, που δείχνει πως ο κορωνοϊός εισήλθε ανεξάρτητα και πολλές φορές στη χώρα.
Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως σύμφωνα με τις έρευνες, οι επιστήμονες καταλήγουν πως ο κορωνοϊός αναδύθηκε στο τέλος του 2019 και ότι είναι απίθανο να βρίσκεται σε κυκλοφορία για πολύ καιρό πριν. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως φαίνεται πως εντοπίζεται κοινός πρόγονος μεταξύ των κορωνοϊών, στη χρονική στιγμή που πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως δεν υποστηρίζεται η θεωρία συνωμοσίας για κατασκευή του ιού σε εργαστήριο.
Σε ό, τι αφορά τις μεταλλάξεις του, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως ο κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου. «Δεν γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός» σημειώνει. Τέλος, ο λοιμωξιολόγος παραθέτει ευρήματα που δείχνουν πως σε κάποιες περιοχές ανά τον κόσμο παρατηρείται μικρός αριθμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, προσθέτει, καθώς θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη φαρμακευτικής θεραπείας ή εμβολίου.
«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο», τόνισε.
Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.