Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ο μονόδρομος αντιμετώπισης μιας κρίσης Σαν λαός τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν μας χαρακτηρίζουν, αποτελούν όμως απαραίτητες αρετές διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Η εμφάνιση του κοροναϊού είναι λογικό να έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μετά την πρώτη αντίδραση όμως πρέπει να τεθούν ξεκάθαρα οι δύο βασικοί στόχοι, τους οποίους θα πρέπει να επιτύχουμε ως κοινωνία, ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του νέου ιού στη δημόσια υγεία:

  • Πρέπει να εμποδίσουμε την ευρεία εξάπλωση του ιού, ώστε να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά το εθνικό σύστημα υγείας και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.
  • Πρέπει να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες, κλπ.), καθώς οι επιπτώσεις για αυτές θα είναι μεγάλες αν δεν ελεγχθεί η διασπορά του ιού.
Μονόδρομος για να πετύχουμε τους παραπάνω ζωτικής σημασίας στόχους είναι:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η προφύλαξη από οποιονδήποτε κίνδυνο προϋποθέτει τη γνώση του κινδύνου. Ο νέος ιός δεν είναι μια ανίατη ασθένεια, αλλά μια επιθετικά μεταδιδόμενη λοίμωξη του αναπνευστικού. Μαθαίνοντας λοιπόν τους τρόπους εξάπλωσής του και τα προληπτικά μέτρα προστασίας από αυτόν, έχουμε κάνει ήδη το πρώτο σημαντικό βήμα αντιμετώπισής του.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Ο πανικός δεν αποτελεί ασπίδα απέναντι στον ιό, απεναντίας μειώνει τις άμυνες μας και μας οδηγεί σε σπασμωδικές και λανθασμένες αντιδράσεις. Μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη χώρα μας είναι 73. Από αυτά μόνο 1 βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, τη στιγμή που τη φετινή περίοδο σημειώθηκαν 83 θάνατοι από τη γρίπη και άλλες 213 περιπτώσεις βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση. Τα παραπάνω βέβαια δεν αποτελούν αιτία εφησυχασμού μιας και δεν διαθέτουμε επαρκή δεδομένα για τον νέο ιό, αλλά ψυχραιμίας και κατανόησης της πραγματικής διάστασης του προβλήματος. Ο ιός σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα επιθετικός αλλά όχι ιδιαίτερα θανατηφόρος.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
Η υπευθυνότητα και η κοινωνική συνείδηση αποτελούν την ασφαλέστερη ασπίδα προστασίας απέναντι στην εξάπλωση του ιού. Σε περίπτωση συμπτωμάτων γρίπης ή κορονοϊού, ενημερώνουμε τον γιατρό μας και αποφεύγουμε εμείς και οι οικογένειές μας τις κοινωνικές επαφές, προφυλάσσοντας έτσι τους γύρω μας και μειώνοντας τις πιθανότητες διάδοσης της ασθένειας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και αποφεύγοντας οτιδήποτε μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο, προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι η ώρα για προσωπικές εκτιμήσεις και πρωτοβουλίες, αλλά για ευλαβική τήρηση των συστάσεων της πολιτείας και των επίσημων επιστημονικών φορέων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τις συνέπειες του νέου ιού, μπορούμε όμως να τις διαχειριστούμε οργανωμένα και αποτελεσματικά προασπίζοντας ο καθένας και όλοι μαζί την δημόσια υγεία.