Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Άδειες Αιρετών: Ποιες αλλαγές ψηφίστηκαν στη Βουλή


Σημαντικές αλλαγές επήλθαν στο θεσμικό πλαίσιο για τις άδειες των Αιρετών της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, λίγο πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου-“σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, με εκπρόθεσμη Πολυτροπολογία, αντικαταστάθηκε η παρ.6 του αρ.10 (στην κατάθεση ήταν αρ.11) του Ν/Σ και η παρ.5 του αρ.93 του Καλλικράτη (ν.3852/2010).
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η συγκεκριμένη παράγραφος του Ν/Σ επέλυε το
πρόβλημα που είχε προκαλέσει ο Κλεισθένης όσον αφορά τις άδειες των Προέδρων στις Κοινότητες. Μετά την Τροπολογία, το πεδίο εφαρμογής της διευρύνθηκε, ώστε να αφορά και τις άδειες λοιπών Αιρετών.
Ακολουθεί η ρύθμιση όπως τελικώς ψηφίστηκε, με ακριβή αποτύπωση των μεταβολών που επιφέρει (με επισήμανση διαγραφής σημειώνουμε το πριν, ενώ με επισήμανση υπογράμμισης τα νέα σημεία) :

« 5.Στους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση της πρώτης* παραγράφου του παρόντος άρθρου, στους Προέδρους των Δημοτικών Νομικών Προσώπων και στους Προέδρους των Συνδέσμων Δήμων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται από την Υπηρεσία της οργανικής τους θέσης ειδική άδεια εξήντα (60)ενενήντα(90)ημερών.
Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που έχουν την ιδιότητα της παραγράφου 1* χορηγείται από την Υπηρεσία της οργανικής τους θέσης ειδική άδεια εξήντα (60)ενενήντα (90) ημερών κατ’ έτος επιπλέον της κανονικής και με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν είναι Δήμαρχοι ή Αντιδήμαρχοι ή Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων.
Με τις ίδιες προϋποθέσεις χορηγείται ειδική άδεια μέχρι τριάντα(30)μέχρι ενενήντα (90)εργάσιμες ημέρες, κατ’ έτοςετησίως, επιπλέον της κανονικής τους άδειας, στους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς και στους Προέδρους των Συνδέσμων Δήμων.
Ειδική άδεια 60 ημερών λαμβάνουν, επίσης, και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων και 30 ημερών οι Πρόεδροι ή οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων. Πρόεδροι Συμβουλίων Κοινοτήτων, οι οποίες προ της έναρξης ισχύος του ν.4555/2018 αποτελούσαν Δημοτικές Κοινότητες λαμβάνουν ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών.  Πρόεδροι Κοινοτήτων και Πρόεδροι Συμβουλίων Κοινοτήτων, οι οποίες προ της έναρξης ισχύος του ν.4555/2018 αποτελούσαν Τοπικές Κοινότητες λαμβάνουν ειδική άδεια τριάντα (30) ημερών.
Η ειδική άδεια των 60 και 30 ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες μετά από σχετική αίτηση του Αιρετού. Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά από την Υπηρεσία του Αιρετού και το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.
Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμων και Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Δημοτικών Νομικών Προσώπων που είναι υπάλληλοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους κατά την ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού ή Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις αυτών.
Δημοτικοί σύμβουλοι δήμων που είναι υπάλληλοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα και  Τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, εφόσονυπηρετούν ή κατοικούν σε Δημοτικές Κοινότητες που εκτείνονται στην περιφέρεια ενός νησιού, δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους για τον ίδιο λόγογιαεπί δύο (2) ημέρες, περιλαμβανομένης της ημέρας συνεδρίασης του Δημοτικού οικείου Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις αυτού. »

Η εκπρόθεσμη  Πολυτροπολογία ψηφίστηκε θετικά μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν (Όχι). Να σημειωθεί ότι η ίδια δεν ρύθμιζε μόνο τις άδειες, αλλά περιείχε πλήθος σημαντικών ρυθμίσεων, όπως το νέο πειθαρχικό παράπτωμα σοβαρής παράβασης καθήκοντος για τους Αιρετούς σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε υποδείξεις.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το Ν/Σ όπως τελικώς ψηφίστηκε, ΕΔΩ

*(παρ.1αρ.93: «Στους Δημάρχους, Αντιδημάρχους όλων των Δήμων, στους Προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, καθώς και στους Προέδρους Συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των 200.000 κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ., χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.»)

airetos.gr