Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε ότι ο Κουφοντίνας δεν θα επιστρέψει στη φυλακή!

 http://media2.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/11/screen_shot_2017-08-16_at_08.15.51.png
Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον Πέτρος Κασφίκης
 
Την ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μια ενδεχόμενη απόδραση του Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν κάποια από τα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν αφεθεί ελεύθερα με άδεια κατάφεραν να εξαφανιστούν.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η αποφυλάκιση αφορά την παροχή μόνο διήμερης άδειας, η εκπρόσωπος απάντησε «έτσι έχουμε καταλάβει, αλλά με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες που έχουμε ανησυχούμε ότι δεν θα γυρίσει
πίσω».
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Νάουερτ άστραψε και βρόντηξε για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, ανακοινώνοντας πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ όχι μόνο αποδοκιμάζει τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά έχει μεταφέρει και την ανησυχία της στην ελληνική κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα ελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη από την ομάδα της 17 Νοέμβρη. Θα θέλαμε να καταδικάσουμε την ελευθέρωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με δύο μέρες άδεια από τις ελληνικές φυλακές. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση τη σοβαρή μας ανησυχία για αυτή την απόφαση».
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε στην εισαγωγή της ενημέρωσης και όχι ύστερα από κάποια δημοσιογραφική ερώτηση, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο σοβαρό θεωρούν οι ΗΠΑ το συγκεκριμένο θέμα αλλά και το μέγεθος της δυσαρέσκειας τους.
Μάλιστα η κ. Νάουερτ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και ονομαστικά στα αμερικανικής καταγωγής θύματα της 17 Νοέμβρη.
«Έχει καταδικαστεί (Δημήτρης Κουφοντίνας) για μια σειρά φόνων συμπεριλαμβανομένου του Ουίλιαμ Νορντίν, ακολούθου αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας, και του λοχία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ρόναλντ Στιούαρτ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος με ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter δεν παρέλειψε να στείλει και αυτός το δικό του μήνυμα δυσαρέσκειας.
«Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες που προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στους ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, ωστόσο η συγκεκριμένη άδεια προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους».

eleftherostypos.gr