Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Δήλωση στο περιθώριο του αγιασμού της Βουλής Ιερώνυμος για ταυτότητα φύλου:«Παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να περνάμε την ώρα μας»

Αγιασμός στη Βουλή – Ιερώνυμος για αλλαγή φύλου: Παιχνιδίσματα για να περνάμε την ώρα μας | Newsit.gr 
Νέες αιχμές κατά του νομοσχεδίου για την διόρθωση φύλου άφησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την προσέλευση του στη βουλή για τον καθιερωμένο αγιασμό. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων  ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Όλα αυτά είναι παχνιδίσματα. Παιχνιδίσματα είναι. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας».
Ο αγιασμός έγινε χοροσταντούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και αντιπροσωπείας μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην τελετή του Αγιασμού, παρόντες ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας της Χ.Α  Νίκος Μιχαλολιάκος,  ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Απουσίασαν, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και της ΕΚ Βασίλης Λεβέντης. Πολλές επίσης ήταν και οι απουσίες βουλευτών από όλες τις πτέρυγες. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για μια ακόμα  φορά, για την αποφυγή πολιτικο-θρησκευτικών σχολίων για το ποιοι πολιτικοί ασπάσθηκαν το Σταυρό και ποιοι το απέφυγαν, δεν βγήκε από το ξύλινο περίκλειστο της Ολομέλειας όπου τέλεσε τον Αγιασμό.
Αρκέσθηκε απλά σε μια συμβολική κίνηση εξόδου και επέστρεψε στην θέση του. 
Από εκεί και πέρα ευχήθηκε από την ολομέλεια καλές και πολλές υπομονές στους βουλευτές κατά τον αγιασμό για την νέα κοινοβουλευτική σύνοδο. «Να έχετε σύνεση να εργάζεστε για το καλό της πατρίδας μας και μάλιστα όχι μόνο στα πλαίσια της ελληνικής πολιτείας αλλά να δούμε και λίγο ψηλότερα στο έθνος μας» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε στους βουλευτές υγεία, φωτισμό και σύνεση.
Νωρίτερα σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο κ. Ιερώνυμος είπε 

«Θα πρέπει να ρίξετε,  στις συζητήσεις που κάνετε εδώ στην  Βουλή και μια ματιά στο χώρο της Εκκλησίας. Και εννοούμε τον λαό της Εκκλησίας αλλά και της διοίκησης  της και της Ιεραρχίας που έχει πάρα πολλά προβλήματα.
Σε μια εποχή που για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ακούγονται πολλά. Να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά και η Πολιτεία και η Εκκλησία. Να δούμε τα θέματα έξω από προλήψεις και ιδεοληψίες. Να μην μας παρασύρουν αλλά να πάμε όλοι πιο ψηλά.
Γιατί αυτό που έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από το θέμα Εκκλησίας – Πολιτεία και αυτό είναι το Εκκλησία – Έθνος και αυτό το έχουμε ξεχάσει.
Αυτό θέλει μια ειλικρίνεια, αμεσότητα και αλληλοκατανόηση. Γιατί το έθνος δεν είναι μόνο τα 7-8 εκατ. πολίτες της χώρας αλά και δεκάδες εκατομμύρια που ζουν στο εξωτερικό.
Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι σημαντικός Και μη βλέπετε μόνο την Ευρώπη αλλά όλο τον κόσμο, που η Εκκλησία έχει τις δικές της πρεσβείες (Εκκλησίες) και έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και κάνει έργο πολύ πιο σημαντικό σε αρκετές περιπτώσει από ότι οι πρεσβείες.
Για αυτό στις συζητήσεις που κάνετε εδώ στη Βουλή πρέπει να υπάρχει ομοψυχία και ανεβάσουμε και εσείς και εμέις τον  πήχη. Εύχομαι ο πήχυς του χρόνου να πάει πιο ψηλά,  να δούμε πιο μακριά το Έθνος που πηγαίνει». 
Εξερχόμενος του μεγάρου της Βουλής, αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού για την έναρξη της νέας Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, δήλωσε τα εξής: «Ζούμε μία ωραία σύμπτωση αυτές τις ημέρες, σήμερα κάναμε τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Βουλής μας, και από εδώ συνέχεια θα έχουμε τον αγιασμό και την έναρξη των εργασιών της αντίστοιχης Βουλής, μάλλον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι πράγματι πολύ σπουδαία αυτή η στιγμή, διότι οι δύο μεγάλοι θεσμοί συνέρχονται επί τα αυτώ, να αντιμετωπίσουν σχεδόν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι Έλληνες. Να ευχηθείτε ο αγιασμός αυτός να είναι δημιουργικός, να φωτίσει κι εμάς τους αρχιερείς, να φωτίσει και τους βουλευτές μας, να φωτίσει και τον λαό μας, ώστε να πάμε μπροστά».
Επίσης, όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος «Σεβασμιότατε, μέσα είπατε να κοιτάμε ψηλότερα, τι εννοούσατε;», ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Ασχολούμεθα όλοι με τα δάνεια, τι χρωστάμε, το τούτο, το κείνο. Εδώ είμαστε περίπου 10 εκατομμύρια. Άλλα 10 εκατομμύρια Έλληνες σκορπισμένοι σε όλον τον κόσμο. Τους σκέπτεται κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Κάνουμε τίποτα γι' αυτούς τους ανθρώπους; Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ