Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Καταδίκες για την απαγωγή Παναγόπουλου - Ποινή ισοβίων και κάθειρξη 23 ετών στον Παναγιώτη Βλαστό

Παναγιώτης Βλαστός: «Τέλειωσα με την παρανομία» 
Με την ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ως προς τις ποινές των μελών του αποκαλούμενου «Συνδικάτου του εγκλήματος» ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου τρία χρόνια, η δίκη για την δράση της ομάδας, στην οποία αποδίδεται η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009 και η
δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008.

Mετά την ανακοίνωση των ετυμηγοριών, ο φερόμενος ως αρχηγός Παναγιώτης Βλαστός είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι τελείωσε με την παρανομία και έτσι δεν θα τον «ξαναδούν στα δικαστήρια»
Το δικαστήριο επέβαλε σε τρεις από τους 14 κατηγορούμενους ποινές ισόβιας κάθειρξης, ενώ η ετυμηγορία του για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση ήταν ποινές κάθειρξης από 7 έως και 18 έτη, αλλά και ποινές φυλάκισης σε κάποιους, όπως στον Βασίλη Στεφανάκο.
Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ως προς τις ποινές είναι η εξής:
Παναγιώτης Βλαστός, ισόβια και 36 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 23 χρόνια.
Ιωάννης Σκαφτούρος, κάθειρξη 6 ετών.
Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 18 ετών.
Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών.
Γιώργος Κατσαγιάννης, ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια.
Χαράλαμπος Μουστάκας, κάθειρξη 8 ετών με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας.
Γιώργος Τρομπούκης, κάθειρξη 10 ετών.
Βασίλης Στεφανάκος, φυλάκιση 3 ετών εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Ιωάννης Θώδης, κάθειρξη 9 ετών.
Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski, κάθειρξη 10 ετών στον καθένα, ενώ για τον Ristevski το δικαστήριο διέταξε απέλαση μετά την έκτιση της ποινής και 10ετή απαγόρευση εισόδου στην χώρα.
Εμμανουήλ Σκαρλάτος, κάθειρξη 7 ετών.
Παναγιώτης Σοϊλέδης, κάθειρξη 8 ετών.
Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου, φυλάκιση 2 ετών με την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Με την εκφώνηση της απόφασης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Βλαστό, τον ενημέρωσε πως υπάρχουν νομικές ενέργειες που μπορεί να κάνει παρά την καταδίκη του σε ισόβια, όπως η αίτηση χάριτος ή να αιτηθεί αποφυλάκιση επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Ο κατηγορούμενος του απάντησε πως σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου και συνέχισε: «Θα πάω παραπάνω…εγώ έχω «σβήσει» 20 χρόνια μέσα στη φυλακή» εννοώντας πως έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του για την δράση του...