Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Φοιτητικές εκλογές: Νίκη της ΔΑΠ – Επεισόδια από μπαχαλάκηδες

ekloges Φοιτητικές εκλογές: Νίκη της ΔΑΠ – Επεισόδια από μπαχαλάκηδες
Μειωμένη συμμετοχή και βίαια επεισόδια συνέθεσαν -και φέτος- το σκηνικό των φοιτητικών εκλογών. Οι κάλπες σε ορισμένες σχολές έκλεισαν ακόμα και με δύο ώρες καθυστέρηση εξαιτίας των συμπλοκών στους πανεπιστημιακούς χώρους. Οι φοιτητές σε κάποιες περιπτώσεις διέκοψαν τις διαδικασίες, κλειδώθηκαν στους χώρους όπου γινόταν η ψηφοφορία και περίμεναν να ηρεμήσουν τα πνεύματα προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, προσήλθαν στις κάλπες περίπου 60.000 φοιτητές, μειωμένοι κατά 10% σε σχέση με πέρσι.
Βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων που βγήκαν χθες αργά το βράδυ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έπεισε ακόμα μια φορά τους φοιτητές διατηρώντας τα υψηλά ποσοστά των τελευταίων ετών, ενώ καταδίκασε σε σκληρή γλώσσα τα βίαια επεισόδια κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποδείχτηκε ανίκανη να εφαρμόσει το νόμο. Στα Πανεπιστήμια, τα πρώτα ποσοστά έδειξαν συντριπτική επικράτηση με 45,97%. Δεύτερη ήρθε η ΠΚΣ (ΚΚΕ) με 16,94% και τρίτη η ΠΑΣΠ με 11,62%. Στα ΤΕΙ φαίνεται ότι διατηρεί την αυτοδυναμία για μία ακόμη χρονιά με ποσοστό 52,97%.
«Για άλλη μια χρονιά σε πείσμα όσων επιθυμούν την πολιτική μας εξαφάνιση και όσων επιδιώκουν τη φυσική εξόντωση των μελών μας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα βγει από τη μάχη νικήτρια, γιατί τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της. Και η ώρα των ιδεών μας για ένα Πανεπιστήμιο ελεύθερο, ανοιχτό και σύγχρονο έχει έρθει», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος των εκλογών ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καταδίκασε από το βήμα της Βουλής τα επεισόδια, αν και κατηγορήθηκε από κάποιους βουλευτές για… «χλιαρή» αντίδραση. «Οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν. Αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες», δήλωσε σχετικά.

Ομάδα κρανοφόρων και ροπαλοφόρων εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι έξω από το Παιδαγωγικό Τμήμα (παλιό Χημείο) στην οδό Ναυαρίνου στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι φοιτητικές εκλογές.
Περίπου 40 νεαροί προσπάθησαν στις 14.00 να μπουν στο κτίριο, ενδεχομένως με σκοπό να αρπάξουν στις κάλπες, και απωθήθηκαν από φοιτητές. Στη συνέχεια, συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Εξάρχεια. Οι συμπλοκές διήρκεσαν αρκετή ώρα, με τους κρανοφόρους να εκτοξεύουν πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου λάμψης. Οι νεαροί απωθήθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων και τους γύρω δρόμους, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ παρέμειναν για ώρες κοντά στο Παιδαγωγικό Τμήμα για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Φοιτητές που έφταναν στο σημείο για να ψηφίσουν απομακρύνθηκαν από το Πανεπιστήμιο και γύρισαν όταν ομαλοποιήθηκε η κατάσταση.
Ενταση προκλήθηκε και στο ΑΠΘ, όπου κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε τρεις Σχολές αναζητώντας στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Αρχικά πραγματοποίησαν έφοδο στη Σχολή Γεωπονίας, όπου αναποδογύρισαν τραπέζια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και έσκισαν αφίσες. Στη συνέχεια, εισήλθαν στο χώρο της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Εκεί έσκισαν αφίσες και φώναξαν χαρακτηρισμούς κατά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ωστόσο δεν βρήκαν εκπροσώπους της φοιτητικής παράταξης και αποχώρησαν. Λίγο αργότερα, τα άτομα κρατώντας σιδηρολοστούς εισέβαλαν στη Θεολογική Σχολή, χτυπώντας στο κεφάλι, στο χέρι και το πόδι μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το θύμα αρνήθηκε να καταθέσει μήνυση σε βάρος των δραστών και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς δεν θέλει να πάρει έκταση η υπόθεση. Από τη μανία τους δεν γλίτωσαν και αυτή τη φορά τα τραπεζάκια της παράταξης, ενώ έσκισαν και αφίσες. Τα θύματα της επίθεσης καταγγέλλουν ότι οι δράστες είναι φοιτητές που ανήκουν σε ακροαριστερές παρατάξεις και στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου