Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

 Εμφάνιση IMG_2017_05_25_101.jpg
Την ανάγκη προάσπισης των κεκτημένων του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ώρα μάλιστα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της τρομοκρατίας αλλά και με την οικονομική και την προσφυγική κρίση, επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Guido Raimondi, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Βουλή με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου του Δικαστηρίου κ. Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου και του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβη, κ. Στέλιου Περράκη.

Εμφάνιση IMG_2017_05_25_149.jpghttps://gm1.ggpht.com/6MsZWwflnhHB7epqmTB9KWhFOH37GSZTZa3zGpPGJT5Kild_BpcRHey-Vvcgf_9ZCnfAZkAQTLMibQ9RnkJjRJSXkidILvx27LKzsZOgORae0zvZmhoJbe3XpxDu3i0bEi_Kq15pRT7R31Wh38OpBIR5cwub0m2Bb5HcSrTi3cs__i4nyYdEwZz4ts6rkq7SICP9Gs98BXb4bOzOhwPODPK7rT92Lqggf0Rsbk6QTiFkQTSJDD5ogvLhT3YDdqp0XIXpQuh-8Sx7RCYV8_O8kP3DO_JyszbcF0SSS6o_aHZc2Rb3DtxjKs5Itks9tyEvPWOtL6mNgCydrE1wrSWEdWHXn4Ca1BsDtREw6ijwSIiwBdiQRnSW-hFj7D4y8cqtrR4lsG9qiOGZSDRPmABSiKxXfP_Sm01gb3gUABllQ0Bq-Mq83OXWf40V_odPKooGaD5ypcoz6ig0RGT3KlqLVboGH3vgnzX22616ErTTXlWMlM9n31QN90INQqOSzkNSdiUvNTSUJOXSQgZ7V6R6vuxAStg6g8cAm1larEjfJGkmvOU0WIIFkMeRTlTa-BwSzXTYk3vb_81sG32Hkkem6-Zi4Df93ZcxepgxR7FVF9FK0BzgerPFDT-V8PkXwZvHOo1bJny9qRzFEpbRQfBQy_vXtsQnVqYCZNKc9eLMbZ6vIjwXZ_kuug=w1280-h665-l75-ftΣτη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας σε αυτό, κ. Αννέτα Καββαδία, η κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κ. Αντώνης Συρίγος. Παρέστησαν εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου και ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβης ε.τ., κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.
Υποδεχόμενος ο Πρόεδρος της Βουλής τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ανέφερε:
«Είμαι ευτυχής που υποδεχόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Guido Raimondi. Είναι αυτονόητο ότι γίνεται προσπάθεια και από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης και βέβαια από πλευράς του ελληνικού Κοινοβουλίου έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη νομολογία του Δικαστηρίου και να πρωταγωνιστεί η χώρα μας στη μεγάλη μάχη που δίνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη.
Γνωρίζετε ότι στην ελληνική Βουλή έχουμε ιδρύσει ειδική επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων και της νομολογίας του Δικαστηρίου. Γίνονται ειδικές συζητήσεις και εκπονούνται εκθέσεις με βάση τις οποίες διαμορφώνεται μια συλλογική αντίληψη και αν χρειαστεί γίνονται οι δέουσες παρεμβάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα.
Ήθελα προσωπικά να τονίσω ότι στην παρούσα φάση, με τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο αξιών και όχι -όπως κάποιοι νομίζουν- σε πόλεμο πολιτισμών, θρησκειών ή χριστιανικών τόξων απέναντι σε μουσουλμανικά τόξα και τα λοιπά. Είναι μια υπαρκτή κατάσταση προβλήματος ασφαλείας με ασύμμετρες απειλές, όπου η αντιμετώπιση από πλευράς των ευρωπαϊκών λαών, των κοινωνιών και των κρατών πρέπει να γίνεται στη βάση του νομικού και ανθρωπιστικού κεκτημένου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, διότι ακριβώς αυτές οι αξίες δεν πρέπει να ηττηθούν.  Και με αυτή την έννοια, η δική σας εργασία, η νομολογία του Δικαστηρίου και η τήρηση των συμβάσεων αποτελούν οργανικά στοιχεία εξαιρετικά σημαντικά στην παρούσα φάση, σε αυτά που διακυβεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Απαντώντας στην προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανέφερε:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είμαι ευγνώμων και σε εσάς και στην αντιπροσωπεία για τον χρόνο που αφιερώνετε σε μένα και στο Δικαστήριο. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη θερμότατη υποδοχή που μου επιφυλάξατε εδώ, στην έδρα της ελληνικής Βουλής.
Το ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και μακρόπνοο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι όλοι ως Ευρωπαίοι. Ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει πολλούς φορείς. Και μεταξύ αυτών των φορέων σίγουρα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.
Ενδεχομένως, ακόμα πιο σημαντική από τη δράση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Στρασβούργο, είναι η δράση των εθνικών αρχών. Σε εθνικό επίπεδο, παίζεται η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε χώρας. Δίχως άλλο, τα κοινοβούλια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την προστασία αυτών των αρχών και με τα όσα είπατε, κύριε Πρόεδρε, δείξατε την ιδιαίτερη ευαισθησία του ελληνικού Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων και το νομοθετικό πλαίσιο.
Ο πλούτος των ευρωπαϊκών συστημάτων είναι τέτοιος που επιτρέπουν να εντοπίσουμε συγκεκριμένα προβλήματα που αφορούν μια γενικότερη κατάσταση. Συνεπώς, μόνο τα κοινοβούλια, που διαθέτουν τη νομοθετική εξουσία, μπορούν να παρέμβουν με τρόπο αποτελεσματικό για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή ικανοποίησή μου για την επιλογή να συσταθεί στη Βουλή των Ελλήνων αυτή η επιτροπή ενόψει της υιοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων.
Όπως πολύ σωστά θυμίσατε, κύριε Πρόεδρε, αυτή τη στιγμή τα ανθρώπινα δικαιώματα υφίστανται ιδιαίτερη πίεση. Υπάρχει η πρόκληση της τρομοκρατίας, κάτι που δυστυχώς θυμηθήκαμε με ένα πολύ θλιβερό τρόπο με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει η οικονομική κρίση, υπάρχει η κρίση του μεταναστευτικού προβλήματος.  Είναι λοιπόν καθήκον όλων των αρμόδιων οργάνων, μεταξύ των οποίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καθήκον του να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις έτσι ώστε αυτό που θα κυριαρχήσει στο τέλος να είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόσο ο κ. Raimondi όσο και ο κ. Σισιλιάνος τόνισαν ότι κατά τον τελευταίο καιρό, παρά τη μεγάλη αύξηση των προσφυγών προς το Δικαστήριο, τόσο από Ευρωπαίους όσο και από μη Ευρωπαίους πολίτες, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των ελληνικών προσφυγών.
Αύριο, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης θα παραστεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την οποία θα τιμηθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο πρόσωπο του Προέδρου του κ. Guido Raimondi.