Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με Τραμπ, Ράμα, Μέρκελ, Τριντό στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΡΑΜΠ
Σειρά ολιγόλεπτων συνομιλιών είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βρετανία. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
«Σε παρακολουθώ», είπε ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά το ολιγόλεπτο τετ-ατετ που είχαν πριν την
έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, για να προσθέσει «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ενώ συνομιλίες είχε και με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό. Ενώ συνομίλησε και με την πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας » πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των Δημοκρατικών Αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου...