Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Έτοιμοι για τη βιώσιμη αξιοποίηση της Λίμνης Λάδωνα»


Την ωριμότητα του σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε σε συνεργασία με το Δήμο Γορτυνίας και την επιχειρηματική κοινότητα, να αναπτυχθεί βιώσιμα η Λίμνη Λάδωνα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πουρναριά την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Βαγγέλη Γιαννακούρα, του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλου, Προέδρων των Κοινοτήτων της Γορτυνίας και κατοίκων της περιοχής.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η δημιουργία ενός πάρκου με επιχειρηματικό ενδιαφέρον γύρω από τη λίμνη του Λάδωνα, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, και έχει δύο κατευθύνσεις. Αφενός, τη βελτίωση των υποδομών
προσβασιμότητας από τον δρόμο 111 και την πρόσβαση από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του δρόμου Βυτίνα – Λαγκάδια και, αφετέρου, την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος χωρικής ανάπτυξης, το ΤΑΠΤΟΚ, το οποίο έχει προβλεφθεί στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν πολλοί φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στόχος του είναι να προσφέρει τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της προσβασιμότητας και δημιουργίας των υποδομών δραστηριοτήτων.  
«Αφού αυτά προχωρήσουν είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα για το πώς θα αναπτυχθεί η λίμνη του Λάδωνα» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και επεσήμανε ότι η λίμνη παρουσιάζει έντονο το φαινόμενο ερημοποίησης, «ωστόσο αυτό είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την ένταξη και λειτουργία αυτού του προγράμματος, καθώς επιτρέπει απ’ τη μια την ανάπτυξη της περιοχής βάσει σχεδίου και απ’ την άλλη μπορεί να απορροφήσει σημαντικές επενδύσεις».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη ότι σύντομα θα ετοιμαστεί το πλάνο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, το οποίο κυρίως θα στηρίζεται στη δημιουργία ενός ποδηλατοδρομίου, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για τουριστικό προορισμό και απ’ την άλλη πλευρά τα μονοπάτια θα συνδέουν τη λίμνη με τις ευρύτερες περιοχές και κυρίως με το πιστοποιημένο μονοπάτι Menalon Trail. «Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε σε ένα διεθνή διαγωνισμό με πρόσκληση ενδιαφέροντος για να δούμε ποιοι και αν ενδιαφέρονται επιχειρηματικά να επενδύσουν στην περιοχή».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας χαρακτήρισε διαμάντι και κρυμμένο θησαυρό τη λίμνη του Λάδωνα και σημείωσε ότι τόσα χρόνια έχει μείνει αναξιοποίητη, όσον αφορά το τουριστικό κομμάτι. «Αποτελεί ένα από τα σημεία της Αρκαδίας που πρέπει να ρίξουμε το βάρος για να το αναπτύξουμε. Για αυτό το σκοπό συνεργαζόμαστε άψογα με το Δήμο και όλους τους τοπικούς φορείς», όπως δήλωσε.
 Ο κ. Γιαννακούρας αναφέρθηκε ακόμη στις υποδομές οδικού δικτύου που έχει ήδη ολοκληρώσει η Περιφέρεια και αυτές που έχει δρομολογήσει, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάθμη της λίμνης, για την οποία θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος να ανέβει.


 video: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης
Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου