Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Μεταναστευτικό: Έτοιμοι πάλι να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Προφανώς δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού αποτελεί την επιτομή της ανικανότητας, των ψεύτικων υποσχέσεων και της ιδιοτέλειας της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνησης.
Όχι μόνο η αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, με τον εγκλωβισμό διπλάσιων από τους προβλεπόμενους μεταναστών, αλλά και τα συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων το επιβεβαιώνουν απόλυτα.
Τα εκατομμύρια εισρέουν άφθονα – με το θέμα της κακοδιαχείρισης ασχολείται πλέον και ο διεθνής Τύπος – αλλά η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους καταυλισμούς και χρειάζεται να δοθεί μάχη μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για να πληρωθεί ο λογαριασμός και να επανασυνδεθεί το ρεύμα στα παγωμένα παραπήγματα.

Από τις υποσχέσεις του υπουργού Άμυνας περί… γευμάτων με ISO για τους μετανάστες, φθάσαμε στις εξεγέρσεις για το φαγητό που δεν τρώγεται!
Στα νησιά επικρατεί το απόλυτο χάος. Παραμονές Χριστουγέννων ο δήμαρχος Λέσβου, με επιστολή του στους κυρίους Τσίπρα και Μουζάλα προειδοποίησε για «κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης στο νησί», καθώς «η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι οριακή σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κρίσης. Τα πάντα βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, η οποία όμως απειλείται καθημερινά από διάφορα γεγονότα και από συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν, ο καθένας για τους προσωπικούς του λόγους, την ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση της κατάστασης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την έκκληση βίας».
Αναφέρθηκε στις παραβατικές ενέργειες μέρους του αποκλεισμένου στο νησί προσφυγικού πληθυσμού και κατήγγειλε ότι «στον αγώνα αυτό να διατηρηθεί η ισορροπία και η κοινωνική συνοχή στην ακριτική Λέσβο, τη στιγμή μάλιστα που δημόσια εκφράζονται απειλές από τον Τούρκο πρωθυπουργό, βρισκόμαστε μόνοι χωρίς την βοήθεια των αρμόδιων θεσμικών οργάνων».
Για να καταλήξει: «Σε περίπτωση όμως που οι φόβοι μου επαληθευτούν και πραγματοποιηθεί γενικευμένη αποσταθεροποίηση, καθιστώ υπεύθυνο κάθε ατομικό η συλλογικό θεσμό, ο οποίος δεν ανέλαβε δράση στον τομέα ευθύνης του και παρέμεινε άπραγος θεατής της κατάστασης παρά τις επανειλημμένες αναφορές μου».
Τα επεισόδια στη Λέσβο και στη Χίο συχνά είναι βίαια, ενώ όσοι φθάνουν πλέον στα νησιά δεν είναι Σύροι, αλλά άνθρωποι από διάφορες χώρες της Αφρικής και άλλα μακρινά μέρη, όπως, για παράδειγμα, η… Τζαμάικα, η Χιλή και οι (αγαπημένες του κ. Τσίπρα) Κούβα και Βενεζουέλα!
Μέσα στη σύγχυση, στις 16 Δεκεμβρίου, όταν πια ο χιονιάς είχε εγκατασταθεί για τα καλά, μια ακόμη διυπουργική σύσκεψη ήλθε να προστεθεί στις… 42 προηγούμενες, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε να συζητηθούν οι… τρόποι βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και των παρεχομένων υποστηρικτικών υπηρεσιών προς του πρόσφυγες, μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας και τον καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Δηλαδή, έχουν δημιουργηθεί οκτώ Συντονιστικά Όργανα και ακόμη, μέσα στο καταχείμωνο, συζητούν για τον… καλύτερο συντονισμό (προφανώς για να γνωρίζουν ποιος πρέπει να πληρώνει τη ΔΕΗ!)
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νικόλαος Τόσκας, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο διευθυντής του Γραφείου υπουργού Εσωτερικών, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, η προϊσταμένη του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, και ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα στελέχη της Γιώργος Τσαρμπόπουλος και Δάφνη Καπετανάκη.
Και όλοι μαζί κατέληξαν στην απίστευτη «σοφία»: «Μόνο η βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους με τη διαχείριση του προσφυγικού, σε υψηλό επίπεδο, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται».
Απίθανα πράγματα!
Καμιά παρέμβαση από την Αθήνα
Στο μεταξύ, κάνουν όλοι πως δεν βλέπουν την πραγματικότητα και επιμένουν για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Η Συμφωνία αυτή (που έκλεισε ερήμην της Ελλάδας και χωρίς καμιά παρέμβαση των δικών μας «αρμοδίων») προβλέπει τη διαδικασία μόνο όσον αφορά στον τρόπο μετεγκατάστασης των Σύρων προσφύγων.
Έλα, όμως, που κατά μυστηριώδη τρόπο δεν έρχονται πια Σύροι, αλλά άνθρωποι από χώρες στις οποίες δεν αναφέρεται η Συμφωνία!
Όλοι θυμούνται πως η κυβέρνηση είχε πανηγυρίσει για την «Συμφωνία» - κατά τη γνωστή συνήθειά της να πανηγυρίζει τις ήττες της.
Ούτε που τους πέρασε από το μυαλό να παρέμβουν και να την διορθώσουν. Απλά δέχθηκαν να τους την σερβίρουν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.
Ούτε που διανοήθηκαν να παρέμβουν ώστε να υπάρξει πρόνοια για την περίπτωση που θα… «τέλειωναν» οι Σύροι και θα έρχονταν Αφρικανοί – γεγονός που έχει καταργήσει τη Συμφωνία στην πράξη.
Ούτε που σκέφθηκαν να παρέμβουν, ζητώντας από τους εταίρους παράλληλα με την εφαρμογή της Συμφωνίας (έστω μετά από μια δοκιμαστική περίοδο δύο μηνών) να ανοίξουν τα βόρεια σύνορά μας, τα οποία απαραδέκτως παραμένουν κλειστά.
Τα δέχτηκαν όλα με κλειστά μάτια, ακόμη και τον όρο να παραμένουν στα νησιά όλοι όσοι φθάνουν, προκειμένου κάποιοι να γίνονται δεκτοί από την Τουρκία.
Με λίγα λόγια, Ευρωπαίοι και Τούρκοι αποφάσισαν για λογαριασμό μας, αποφάσισαν λες και η Ελλάδα είναι δικό του οικόπεδο που το κάνουν ό,τι θέλουν, αποφάσισαν να καταστρέψουν τα νησιά.
Αλλού ξέρουν να κάνουν τα νταηλίκια τους!
Και επειδή ακόμη και σήμερα επιμένουν ότι το κλείσιμο των συνόρων ήταν μονομερής ενέργεια των βαλκανικών γειτόνων μας (αν είναι δυνατόν να κάνουν του κεφαλιού τους η ΠΓΔΜ και η Αλβανία), σημειώνω και μια είδηση που πέρασε εντελώς απαρατήρητη:
Στις 22 Δεκεμβρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα ο ετήσιος απολογισμός (για το 2016) της αυστριακής κυβέρνησης. Και μεταξύ των 50 σημαντικών δράσεών της ανακοινώθηκε και το κλείσιμο της αποκαλούμενης «Διαδρομής των Βαλκανίων» για τους πρόσφυγες, που είχε αποφασιστεί στη Βιέννη τον περασμένο Φεβρουάριο στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη των Βαλκανίων για το Προσφυγικό, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης και πληττόμενης Ελλάδας!
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη είχε βρεθεί για… επίσκεψη εργασίας και ο κ. Καμμένος, ο οποίος… ενημέρωσε τον Αυστριακό ομόλογό του για τη… Συμφωνία, κάνοντας, βέβαια, λόγο μόνο για τους Σύρους πρόσφυγες!
Όπως ο κ. Καμμένος είπε, με τον Αυστριακό ομόλογό του συζήτησαν για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, οι οποίες κτίζονται ημέρα με την ημέρα σε όλη την ευρύτερη περιοχή της ΕΕ, αλλά και της Μεσογείου και, όπως επίσης είπε, και οι δύο θεωρούν πως είναι πάρα πολύ χρήσιμο να αποκτηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, κτίζοντας μία πολιτική στα σύνορα της ΕΕ.
Ανακοίνωσε μάλιστα (ο Καμμένος) πως τα διπλωματικά γραφεία των δύο υπουργείων, Ελλάδας και Αυστρίας, θα ξεκινήσουν μία στενή συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου, που μπορεί να αποτελέσει και τον οδηγό για την κοινή πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρωτοβουλία αυτή βλέπει τα σύνορα της Ελλάδας σαν σύνορα της Ευρώπης!
Λίγες μέρες μετά, οι Αυστριακοί μας πέταξαν κυριολεκτικά στα μούτρα ότι δική τους ήταν η απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων! Τέτοια συνεργασία!
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, στις 8 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν αποφάσισε να συστήσει στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ την επάνοδο στην ελληνική επικράτεια, από τον Μάρτιο του 2017, όσων προσφύγων θα εισέρχονται παρατύπως στον χώρο Σένγκεν διερχόμενοι την Ελλάδα.
Ανακοίνωσαν δηλαδή την επιστροφή στις διαδικασίες του Δουβλίνου 2, που είχαν «παγώσει» χάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να μην επιστρέφονται στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, όσοι μετανάστες κατόρθωναν να φθάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δηλαδή, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάφεραν και να κλείσουν τα σύνορα και να ακυρωθεί μια σημαντική υπέρ της χώρας μας απόφαση για αναστολή του Δουβλίνου 2.
Σα να μην μας έφθαναν όσοι έρχονται από την Ανατολή, τώρα θα μας στέλνουν και άλλους από τη Δύση. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκριναν πως… δεν θα υπάρχει πρόβλημα επειδή μέχρι την άνοιξη προβλέπουν (!) την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ελλάδα (!) και την βελτίωση του συστήματος μετεγκαταστάσεων(!)
Αποφάσισαν, βέβαια, πως σε περίπτωση νέας έξαρσης της προσφυγικής κρίσης οι επιστροφές θα διακόπτονται.
Δηλαδή, θα περιμένουν να δημιουργηθεί νέο χάος στην Ελλάδα και μετά θα αποφασίσουν να δράσουν!
Φυσικά, η Αθήνα και πάλι πανηγύρισε. «Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα», είπαν, φορώντας πάλι τα γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας και της προπαγάνδας.
Ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας χαρακτήρισε… «καλή και ισορροπημένη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή επανέναρξη του κανονισμού του Δουβλίνου.
Σωτηρία μέσω… Ιταλίας!
Ευτυχώς δεν είχαν την ίδια γνώμη οι Ιταλοί. Στις 16 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, αν και δεν είχε καλά-καλά ορκιστεί, έβαλε βέτο – σε αντίθεση, όπως φαίνεται, με τον κ. Τσίπρα (διαφορετικά θα είχε σίγουρα θριαμβολογήσει).
«Ζητήσαμε και πετύχαμε να αναβληθεί η συζήτηση σχετικά με τον κανονισμό του Δουβλίνου, διότι τα ενδεχόμενα στα οποία έγινε αναφορά, για εμάς ήταν ανεπαρκή», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, λίγο μετά τη λήξη της συνόδου στις Βρυξέλλες.
Με λίγα λόγια, προς το παρόν γλιτώσαμε μέσω… Ιταλίας! Οπότε, οι ηγέτες περιορίστηκαν να διακηρύξουν την προσήλωσή τους στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (!), ενώ σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, στα συμπεράσματά τους οι αρχηγοί περιορίστηκαν στη δήλωση ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο», σημειώνοντας πως κατά τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκαν «ορισμένοι τομείς σύγκλισης, ενώ άλλοι τομείς χρήζουν περαιτέρω εργασιών».
Στο μεταξύ, στη Σύνοδο αυτή, την τελευταία του 2016, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, έδωσαν εντολή στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας μέσα στον επόμενο μήνα. Δηλαδή τον Ιανουάριο του 2017.
Επομένως και η Ελλάδα έδωσε εντολή για νέο γύρο συζητήσεων από τις οποίες θα απουσιάζει, αν και άμεσα ενδιαφερόμενη. Όλα δείχνουν πως πάλι θα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς!
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν προειδοποιούσε (την ίδια μέρα) πως η Τουρκία θα ετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» κι ακόμη και ένα «Σχέδιο Γ» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει την υπόσχεση της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται να λέμε “ναι” σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται σε θέματα που μας αφορούν».
Όσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ότι δίνει μάχη, πραγματοποιώντας άνω των δέκα επισκέψεων στην ΕΕ και την Τουρκία (στις 9 Δεκεμβρίου έστειλε και σχετική επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του) για να μας… επιτρέψουν την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα χωρίς να ακυρωθεί η συμφωνία.
Δηλαδή δέχθηκαν μια συμφωνία μεταξύ τρίτων που κανονίζει και πού θα φιλοξενεί η Ελλάδα τους μετανάστες. Ας αφήσουμε πως η άφιξη μόνο Αφρικανών (που δεν εμπίπτουν στη Συμφωνία) και καθόλου Σύρων δείχνει ότι η Τουρκία έχει ήδη βάλει σε ενέργεια το «Σχέδιο Β».
Τέλος, θυμίζω ότι κοντεύει να κλείσει χρόνος από τότε που ο κ. Καμμένος περιόδευε στα νησιά και ανακοίνωνε, από τη Μυτιλήνη στις 4 Φεβρουαρίου 2016, τη δημιουργία των hot spots, τη δημιουργία νέων σταθμών καταγραφής, με δυνατότητα ασφαλούς ταυτοποίησης συνολικά… 2.000 ανθρώπων την ημέρα! Έφθασε μάλιστα στο σημείο να υποσχεθεί ακόμη και 3.000 και 4.000 καταγραφές την ημέρα! Και να υποστηρίξει πως η παραμονή των μεταναστών δεν πρόκειται να επεκτείνεται πέραν του 24ώρου!
Φυσικά, έναν χρόνο μετά, όχι μόνο δεν υπάρχει αυτό το νούμερο, αλλά όλα πηγαίνουν με ρυθμό χελώνας.
Θυμίζω ακριβώς τα λόγια του: 
«Είμαστε εδώ σήμερα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αποπεράτωσης της δημιουργίας των hotspots και ιδιαίτερα εδώ στο κέντρο στη Μυτιλήνη που έχουμε τη μεγαλύτερη ροή από μετανάστες και πρόσφυγες. Εργασία που αναλάβαμε σε άριστη συνεργασία με τον υπεύθυνο φορέα που είναι το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από δω και πέρα θα υπάρχει διοικητής στα hotspots, ο διοικητής θα είναι οριζόμενος από τον ταξίαρχο, συνταγματάρχης ο οποίος θα έχει την ευθύνη αποπεράτωσης και λειτουργίας του hotspot. Θα δημιουργηθεί άμεσα ειδική μονάδα υγειονομικού με επικεφαλής αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας και από κει και πέρα θα συντονίζει όλο το υγειονομικό προσωπικό των εθελοντών, των ΜΚΟ που βεβαίως είναι καλοδεχούμενες. Θέλω να ζητήσω να ακολουθήσουμε ακριβώς τα οριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διαδικασίες όσον αφορά και το φαγητό και την υγιεινή. Δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο κάθε πρόσφυγας που μπαίνει στο hotspot θα καταγράφεται με τη διαδικασία που έχει προβλέψει η αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα και το υπουργείο Μετανάστευσης. Αλλά από κει και πέρα θα του χρεώνεται συγκεκριμένος εξοπλισμός, να ξέρει σε ποιο δωμάτιο θα μείνει, σε ποιο κρεβάτι θα κοιμηθεί, προκειμένου να υπάρχει μία τάξη. Είναι, επαναλαμβάνω, 24 ωρών hotspot, δεν πρόκειται να αφήσουμε να επεκτείνεται η παραμονή των προσφύγων πέρα του εικοσιτετραώρου. Αυτό σημαίνει ότι θα δουλέψει ειδικό τμήμα μεταφορών, οι μεταφορές θα γίνονται με τα ειδικά μέσα, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που θα πρέπει να παρέμβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Θα υπάρχει ειδικό τμήμα για τα παιδιά. Είναι απόφασή μας ότι εκτός από τις διαδικασίες που ήδη υπάρχουν και θα συνεχιστούν, θα υπάρχει και ειδική καταγραφή για τα παιδιά και ειδική αντιμετώπιση για τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας, νηπιακής ηλικίας και τα μεγαλύτερα ασυνόδευτα παιδιά. Θα πρέπει να σας πω ότι απόφασή μας είναι να είμαστε πολύ αυστηροί στο θέμα αυτό. Έχουμε χάσει πάνω από 10.000 παιδιά λένε οι ΜΚΟ. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα παιδί να κινδυνεύσει, και σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι είμαστε και αποφασισμένοι να επιβάλλουμε και κάποιους όρους όσον αφορά την ελεύθερη είσοδο και έξοδο στο hotspot, θα ζητήσουμε να υπάρχουν κατάλογοι καταγραφής. Έστω, ένα μητρώο να υπογράφει αυτός που μπαίνει και αυτός που βγαίνει, ώστε να ξέρουμε ποιος κυκλοφορεί»!
Ναι, ναι αυτά τα ειδυλλιακά θα συνέβαιναν φροντίδι του – πλην όμως τώρα έχει εξαφανιστεί!
Μετά, ο κ. Καμμένος άρχισε να δίνει εβδομαδιαίες συνεντεύξεις Τύπου, διαφημίζοντας τις φοβερές και τρομερές υποδομές που δημιουργούνταν εκείνον τον… μακρινό Φεβρουάριο του 2016.
Και ιδού τι είπε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 8 Φεβρουαρίου 2016: «Να σας δώσω ένα παράδειγμα, το ζήτημα της σίτισης. Έχει προβλεφθεί ότι για να πάρουν πρωινό, προάριστο, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό θα πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση ISO. Θα πρέπει να είναι αποδεκτή τροφή, λόγω της θρησκείας των προσφύγων. Θα πρέπει να είναι άλλη τροφή για τα παιδιά. Θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότι αυτά τα φαγητά θα βρίσκονται υπό προστασία μέχρι τη διανομή τους. Θα πρέπει κάποιος να ελέγχει την διανομή. Αυτά είναι προϋποθέσεις για ποιο λόγο; Για να απελευθερωθούν τα 400 εκατομμύρια που έχουν δοθεί για την πενταετία στην Ελλάδα και τα 32 εκατομμύρια που βρίσκονται ήδη εδώ».
Καταλάβατε;

elzoni.gr