Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

"Ταφόπλακα" για την αγορά των καπνικών ειδών οι νέοι φόροι


Της Λέττας Καλαμαρά

Στις επάλξεις με στόχο την προάσπιση των κεκτημένων της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας βρίσκονται οι καπνοβιομηχανίες και οι λιανοπωλητές καπνικών ειδών ενώπιον της επέλασης του νέου φόρου που επιβάλει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι άνθρωποι του χώρου τονίζουν πως η επισφαλή ομαλότητα που κατέκτησε η αγορά με πολύ κόπο και τεράστιες απώλειες την τελευταία διετία αναμένεται να διαταραχθεί εκ νέου λόγω της ανατροπής που θα προκαλέσει ο νέος φόρος στην παραγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο και φυσικά την κατανάλωση. 

Με επιστολή διαμαρτυρίας (29/12/2016) το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων - Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής καταγγέλλει ότι μπαίνει «ταφόπλακα» για χιλιάδες επαγγελματίες της Μικρής Λιανικής από την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας καπνικών. Στο μεταξύ ετοιμάζει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο συνάντησης που αναμένεται στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η διατήρηση της φορολογίας στα επίπεδα του 2016, η θεσμοθέτηση των ποσοστών του λιανεμπορίου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η διατήρηση στα τωρινά  επίπεδα  του φόρου στον καπνό λόγω της ενδεχόμενης επίδρασης από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια το 2017, καθώς και η ελαφρά υποχώρηση του παγίου στοιχείου του φόρου με στόχο τη δημιουργία μικρού μερίσματος στο δίκτυο διανομής. 

Οι περιπτερούχοι της Αττικής τονίζουν πως «όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν όσον αφορά το μέλλον του Λιανεμπορίου καπνικών. Στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κλάδο να επικρατήσει σύνεση στις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν όλοι ώστε να λυθεί οριστικά το συγκεκριμένο θέμα ώστε να υπάρξει επιβίωση αλλά και αμοιβαία οφέλη για όλους». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής, κ. Γιώργο Δούκα, δεν υπάρχει Εθνική πολιτική βούληση ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Οι χρονοτριβές στην εφαρμογή Ευρωπαϊκών Οδηγιών που πρέπει να νομοθετηθούν από την Ελληνική Βουλή και να εφαρμοστούν, ταυτόχρονα με ποινικές κυρώσεις, είναι πολύ μεγάλες και αγγίζουν όλο τον πολιτικό κόσμο.

 Το αίτημα της αγοράς, είναι να αλλάξει το ταχύτερο δυνατών το μοντέλο των έμμεσων φόρων, που έχουν μετατρέψει τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής σε… φοροεισπράκτορες και να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών, που έχει προκαλέσεις σημαντική μείωση του τζίρου, των μικρών επιχειρήσεων.


Από την πλευρά των καπνοβιομηχανιών οι περισσότερες έχουν ήδη περάσει από το Νοέμβριο 2016 μέρος των επικείμενων αυξήσεων στη λιανική τιμή λόγω του νέου φόρου, σε μια προσπάθεια εξοικείωσης της αγοράς στις νέες συνθήκες. Όπως τονίζεται από στελέχη του χώρου στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα φανούν στα πραγματικά νούμερα τόσο των εταιρειών όσο και των εσόδων του δημοσίου οι συνέπειες του νέου φόρου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, με τη νέα αύξηση του φόρου επιδιώκεται είσπραξη επιπλέον 121,8 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων σε ετήσια βάση. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, ο στόχος του προϋπολογισμού 2017 για έσοδα από τον κλάδο των καπνικών που υπολογίζεται στα 3,111 δις. ευρώ, εκτιμάται ότι θα έχει υστέρηση κατά 100 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται η μείωση των φορολογικών εσόδων στο έτος εφαρμογής της αύξησης της φορολογίας λόγω αποθεματοποίησης, ούτε η ενδεχόμενη επίδραση από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια το 2017. Επίσης αναμένεται πτώση της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 66 εκατ. ευρώ. Από 1/1/2017 ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος στα τσιγάρα θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης που μεταφράζεται σε αύξηση των λιανικών τιμών πώλησης έως 1 ευρώ το πακέτο.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2017 για πρώτη φορά θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά 
ml υγρού.



Υπό τις νέες συνθήκες ηφορολογική επιβάρυνση στα καπνικά είδη που είναι ήδη στο 84% θα φτάσει στο 90%, το παράνομο εμπόριο εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 20% του συνόλου της αγοράς, η νόμιμη αγορά θα συρρικνωθεί περαιτέρω έχοντας ήδη χάσει το 50% της δυναμικής της. Ταυτόχρονα τα σημεία λιανικής πώλησης έχουν περιοριστεί. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι πωλήσεις των νόμιμων προϊόντων καπνού από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 43%. Την ίδια περίοδο το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 31% και η μέση σταθμισμένη τιμή προϊόντων καπνού έχει αυξηθεί κατά 43%. Την ίδια περίοδο η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε ραγδαία φτάνοντας στο 23,7% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων. Παράλληλα τα έσοδα της αλυσίδας εφοδιασμού νόμιμων προϊόντων καπνού μειώθηκαν κατά 47%.     


Σύμφωνα με πληροφορίες οι πωλήσεις των εταιρειών του χώρου το 2016 εμφανίζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον με αντίστοιχη μείωση και των εσόδων του κράτους. Ωστόσο , όπως τονίζεται από τους ειδικούς του χώρου, η τακτική της αποθεματοποίησης των καπνοβιομηχανιών οδηγεί σε λογιστικές διαφοροποιήσεις.         

Καπνικά-Τσιγάρα

Τop 10 (πηγή Euromonitor)  

Οι πρώτες 10 σε κατανάλωση μάρκες τσιγάρων το 2015 στην Ελλάδα ήταν Marlboro, Karelia, Winston, Peter Stuyvesant, Assos, Davidoff, Camel, Prince, Silk Cut and Philip Morris.

Thedayaftergr