Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Τα πρώτα χιόνια σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας

Τα πρώτα χιόνια σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα. 
Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, αλλά και στην Πάρνηθα.


Σε περιοχές όπως η Φλώρινα και η Κοζάνη σημειώνονται από το πρωί ασθενείς χιονοπτώσεις, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα.
 Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου και στην επαρχιακή οδό Αετού - Νυμφαίου Φλώρινας. Κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Φλώρινας. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
Στον δήμο Κοζάνης τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους μια διδακτική ώρα αργότερα. Η ώρα προσέλευσης για τα νηπιαγωγεία θα είναι 9.20 - 9.30. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
Στις περιοχές βόρεια από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης χιονίζει κατά διαστήματα.
Χιονόπτωση σημειώνονταν το βράδυ στον δρόμο Πανοράματος - Χορτιάτη, όπου η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία, καθώς και στις περιοχές βόρεια της λίμνης Βόλβης (Λαγκαδίκια, Περιστερώνας, Γερακαρού).Κλειστός είναι από τις 8.30 το βράδυ ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.
Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται κανονικά με εξαίρεση τον νομό Ημαθίας όπου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), καθώς και στους δρόμους προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδιών.
Με ελάχιστη χιονόπτωση σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασιες είναι το σκηνικό του καιρού, που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στα ορεινά των Τρικάλων και σε περιοχές, όπως το Περτούλι, Αγιόφυλλο, Μαλακάσι και Καστανία.
Στην Μαγνησία, κυρίως στα ορεινά του Πηλίου, όπου ξεκίνησε η χιονόπτωση από τις 7 το απόγευμα και σταδιακά έχει αρχίσει να ασπρίζει στέγες και ύπαιθρο, αλλά χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τους δρόμους.
Η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου στις 8 απόψε ήταν στους -4 και κατά την διάρκεια της νύχτας θα πέσει στους -7.
Στον Βόλο ρίχνει χιονόνερο και τα θερμόμετρα δείχνουν 6 βαθμούς, ενώ η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, είναι έτοιμη με δεκάδες μηχανήματα να αποχιονίσουν τους δρόμους εφ’ όσον χρειασθεί.


Στο μεταξύ, προβλήματα προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες στο νησί της Λέσβου, ενώ σήμερα, από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κρήτη, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες στο νομό Ηρακλείου.
Να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί χθες Δευτέρα το βράδυ και των μεγάλων ζημιών που υπήρξαν.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ζακύνθου. Η απόφαση αφορά την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση συνεπειών από καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, κατολισθήσεις, κ.λπ.) στις 26 και 27 Νοεμβρίου.