Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Τα ψέματα για το χρέος συνεχίζονται

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Προφανώς δεν χρειάζεται να σχολιάσει κανείς τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων μετά τη Δήλωση του Eurogroup. Όλοι όσοι σ’ αυτήν τη χώρα δεν τρέφουν αυταπάτες και δεν έχουν καταληφθεί από παραισθήσεις, αντιλαμβάνονται πως οι διακηρύξεις περί έναρξης της ανάπτυξης, εκτίναξης της οικονομίας, ελατηρίων (!) και εξόδου από τα μνημόνια δεν αποτελούν απλή θριαμβολογία, αλλά παραληρηματικού τύπου προπαγάνδα.
Και προφανώς δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ότι οι δύο εταίροι (και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών συνακόλουθα) έκαναν (και συνεχίζουν να κάνουν) επιλεκτική χρήση τμημάτων της Δήλωσης του Eurogroup, όπου ειδικά όσον αφορά στο χρέος έγινε ένα αναμάσημα των προηγουμένων Δηλώσεων και μάλιστα επί τα χείρω.

Με τη Δήλωση, απλώς επιβεβαιώθηκε η απόφαση των εταίρων για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής «διόρθωσης» και μπήκε ταφόπλακα σε κάθε ελπίδα για οποιαδήποτε περικοπή του χρέους.
Φυσικά, οι διάφοροι προπαγανδιστές, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στην ειδική παράγραφο, από την οποία προκύπτει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στην πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων – εξυπηρετουμένων και μη – με «πρόσκαιρη εξαίρεση των μικρών δανείων πρώτης κατοικίας».
Όσο για τα περί χρέους, κάθε άλλο παρά ισχύει ότι «μπήκε για πρώτη φορά συγκεκριμένα στο τραπέζι» και ότι υπάρχει πλέον ένας «οδικός χάρτης τριών φάσεων».
Όσοι γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, διαπίστωσαν πως απλώς χρησιμοποιήθηκε το τρυκ των τριών φάσεων για να χρυσωθεί το χάπι και να μην φανεί ότι δεν έγινε τίποτε απολύτως.
Απλώς, οι παλαιότερες σχετικές δηλώσεις κόπηκαν σε κομμάτια και επιπλέον προστέθηκε μεγαλύτερη ασάφεια.
Και βέβαια, είναι ψέμα ότι στις παλαιότερες Δηλώσεις υπήρχε μια απλή υπόσχεση για κάποια ρύθμιση, όπως λέει ο κ. Τσίπρας.
Αντίθετα, μια πρόχειρη αντιπαραβολή δείχνει ότι οι προηγούμενες Δηλώσεις ήσαν πολύ πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, έσπευσε να δηλώσει την επομένη των πανηγυρισμών ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν συνιστά τεχνικό μέτρο, αλλά πηγαίνει σαφώς πέρα από το θέμα διαχείρισης χρέους: «Αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού με μέτρα για το χρέος, τότε για αυτό έχουν εισαχθεί κάποια στοιχεία στην συζήτηση ως πιθανά στοιχεία. Αλλά και αυτό δεν είναι κάτι επαναστατικό, διότι η Σύνοδος Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού μίλησε ήδη για αναδιάρθρωση του χρέους και πρόκειται ακριβώς για αυτά τα θέματα. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι απλώς αναδεικνύονται κάποιοι πιθανοί τρόποι», δήλωσε.
«Αυτό που έκανε ο κ. Ρέγκλινγκ στο Eurogroup ήταν να φέρει τέσσερα πιθανά στοιχεία στην συζήτηση, αλλά τονίζω ότι δεν έγινε συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για λεπτομέρειες. Όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στη διαχείριση χρέους, αλλά στην πιο ευρεία συζήτηση. Τώρα υπάρχει μια εντολή εργασίας στο τεχνικό επίπεδο (EWG), να επεξεργαστεί αυτή τη ρήτρα για το χρέος ως τις 24 Μαΐου. Αυτές οι συνομιλίες θα τρέξουν τις επόμενες εβδομάδες. Θα είναι σίγουρα πολύ εντατικές και στις 24 θα δούμε σε ποια διατύπωση θα καταλήξουμε. Σημαντικό, όμως, είναι ότι έχουμε ένα συνολικό αποτέλεσμα -επιτυχής ολοκλήρωση, αυτόματος μηχανισμός- και τότε μπορούμε υπό τις αναφερθείσες προϋποθέσεις και μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, να συζητήσουμε και για τη μείωση του βάρους του χρέους», προσέθεσε.
Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι στις 24 Μαΐου δεν θα αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα οδηγούσαν αναγκαστικά σε μια αλλαγή του προγράμματος. «Θα αναδείξουμε δρόμους πώς, υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, στο τέλος, μετά το 2018, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση για το χρέος».
Επισήμανε δε ότι ο ESM δίνει στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα χρήματα υπό πολύ συμφέροντες όρους και ο ίδιος αναχρηματοδοτείται από τις αγορές. «Το θέμα είναι κατά βάση πώς μπορεί κανείς να βελτιστοποιήσει την αναχρηματοδότηση του ESM στις αγορές κατά τρόπο ώστε με μια μακροπρόθεσμη προοπτική το ελληνικό βάρος χρέους να σταθεροποιηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο», επισήμανε.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι κάθε συζήτηση για το χρέος είναι περιττή μέχρι την ώρα που αυτό θα συζητηθεί στη γερμανική Βουλή. Και κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά προβλέπεται.
Ας θυμηθούμε τώρα και τα ψέματα που έλεγαν οι εγχώριοι «σωτήρες» μας σχετικά με το χρέος:
-Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στη Real News, 15 Μαρτίου 2013: «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αναστολή πληρωμής τόκων και τοκοχρεολυσίων, ρήτρα ανάπτυξης».
-Πολιτική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ, 3/9/2013: «Η Ελλάδα δε χρειάζεται νέα μνημονιακά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο από τη κρίση. Και διέξοδος από τη κρίση σημαίνει πρώτα από όλα διέξοδος από τη καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας. Δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσουμε στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η χώρα να καταρρεύσει πληρώνοντας 24 δις ευρώ τόκους και τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην συνταγματοποίηση της λιτότητας και των πιο βάρβαρων πολιτικών».
-Αυγή, 17 Νοεμβρίου 2013, Αλ. Τσίπρας για «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς»: «Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το χρέος, που θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη».
-20 Μαΐου 2014, Αλ. Τσίπρας, «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Πολιτική ανατροπή θέλουμε. Αλλαγή συσχετισμών. Τέλος στην λιτότητα, κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διάλυση της τρόικας, τέλος στα μνημόνια και τη βαρβαρότητα. Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος».
-24 Αυγούστου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στη Real News: «Όταν κάνουν λόγο για κούρεμα του χρέους σταδιακά, σε βάθος δεκαετιών, και με προαπαιτούμενες "μεταρρυθμίσεις" για κάθε ψαλιδιά, καταλαβαίνει κανείς ότι μας προορίζουν για πλήρωμα σε μια Ελλάδα-γαλέρα».
-10 Οκτωβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης: «Απεναντίας, εμείς διεκδικούμε με σχέδιο, με στόχο, με συμμαχίες μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος που θα δώσει οριστική, κοινωνικά βιώσιμη και δίκαιη λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι σε ένα ελληνικό και μόνο πρόβλημα. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο στόχος μας είναι συγκροτημένος και σαφής. Ζητάμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος στο πλαίσιο των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 που αφορούσαν και την ίδια τη Γερμανία».
-2 Φεβρουαρίου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, Μέγκα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικού προγράμματος».
-8 Απριλίου 2015, Π. Σκουρλέτης, «Παραπολιτικά»: «Έχουμε μιλήσει σε όλους τους τόνους ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι πρέπει να απομειωθεί. Μιλάμε για μεγάλη μείωση».
- Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», 23 Φεβρουαρίου 2014.
Τι εννοείτε «μονομερείς κινήσεις»; «Αφορούν τη διαχείριση του χρέους. Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». «Μόλις εκλεγούμε θα ζητήσω έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους». «Η Γερμανία έχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο του κουρέματος του ελληνικού χρέους, δηλαδή το plan B για τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός του κ. Σόιμπλε, Στέφεν Κάμπετερ, σε πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του Die Linke. Ωστόσο δεν πρόκειται να το υλοποιήσει αν δεν υπάρξει κάποιος να το διεκδικήσει».
-8 Απριλίου 2014, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Λάρισα: «Θα τεθεί θέμα κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και θα μπει ρήτρα ανάπτυξης».
-Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές του ΣΥΡΙΖΑ (25 Απριλίου 2014): «Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.
-17 Μαΐου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»: «Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να έχεις τον πήχη ψηλά. Δεν πας με μια πολιτική «ό,τι προαιρείστε». Αν πας έτσι, θα εξασφαλίσεις το λιγότερο δυνατό. Είναι αδιανόητο κατά την άποψή μου, ότι δεν υπάρχει εθνική θέση για το χρέος. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι δεν επιθυμεί διαγραφή όταν όλοι παντού στον κόσμο μιλούν για ένα χρέος μη βιώσιμο. Η διαγραφή είναι απαραίτητη. Αλλιώς, είτε ενεργό, είτε εν υπνώσει, το χρέος θα είναι εκεί και θα βαραίνει την οικονομία, που ποτέ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει».
Ερ.: Πάντως η διαγραφή χρέους θεωρείται ανέφικτη …
Αλ. Τσίπρας: «Λάθος. Έγινε το 1953 για τη Γερμανία και πρέπει και τώρα να γίνει στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης. Το υποστηρίζουν όλοι οι έγκριτοι οικονομολόγοι και οι σοβαροί πολιτικοί».
Ερ.: Στην Ελλάδα μια διευθέτηση του χρέους θα συνδυαστεί με ένα νέο μνημόνιο. Είναι δυνατόν να προσφερθούν λύσεις χωρίς ανταλλάγματα;
Αλ. Τσίπρας: «Η διαγραφή ενός χρέους που εκτοξεύτηκε στο 175% είναι επιβεβλημένη. Το ερώτημα είναι αν θα συνοδευτεί όμως με νέα λιτότητα, που θα ξαναδημιουργήσει το χρέος, ή με ανάπτυξη που θα το διατηρεί μειωμένο; Είναι οι δύο αντιλήψεις που συγκρούστηκαν και το 1929 και σήμερα. Η προοδευτική αντίληψη απορρίπτει τη λιτότητα και προκρίνει την κοινωνική συνοχή».
-Αλ. Τσίπρας, 23 Μαΐου 2014, ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης για τις ευρωεκλογές: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος».
-Αλ. Τσίπρας, ΔΕΘ, Σεπτέμβριος 2014: «Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:
Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη».
-29 Σεπτεμβρίου 2014. Δ. Στρατούλης, Real Fm. «Όχι στην επιμήκυνση. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πληρωμή υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης και για 4-5 χρόνια δεν θα πληρώνουμε τόκους και τοκοχρεολύσια».
-4 Νοεμβρίου 2014, Ν. Βούτσης, Βήμα Fm: «Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε στα τυφλά, δηλαδή στην απαίτηση μιας νέας αναδιαπραγμάτευσης για το χρέος. Δεν θα εφαρμόσουμε καμιά συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτά είναι πολιτικά καραγκιοζιλίκια της ΕΕ».
-5 Νοεμβρίου 2014, Π. Λαφαζάνης, Ράδιο Άλφα. «Πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο βραχνάς του χρέους, αν αυτό δεν γίνει, η χώρα δεν έχει αύριο. Αυτό σημαίνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αυτό θα συμβάλει στο να γλυτώσουμε δαπάνες πολλών δις που αφορούν είτε τους τόκους είτε τα τοκοχρεολύσια».
-9 Νοεμβρίου 2014, Γ. Δραγασάκης, Alpha 9,89. «Η ανάπτυξη με δανεικά είναι ένα μοντέλο που ανήκει στο παρελθόν. Αν δεν πετύχουμε την διαπραγμάτευση του χρέους, θα προσπαθήσουμε να μην είμαστε μόνοι, αλλιώς θα παλέψουμε με ό,τι μπορούμε σε διμερή βάση».
-16 Νοεμβρίου 2014, Π. Κουρουμπλής, Real Fm: «Εμείς θα πάμε να διαπραγματευτούμε το χρέος για να το καταστήσουμε βιώσιμο, δεν θα γυρίσουμε πίσω αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».
-10 Δεκεμβρίου 2014. Π. Σκουρλέτης, άτυπη ενημέρωση: «Η διάρθρωση του χρέους, ότι δηλαδή σε μεγάλο μέρος του είναι θεσμικό (ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες ευρωπαϊκών κρατών) μας επιτρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση με πολιτική προσέγγιση».
-14 Δεκεμβρίου 2014, Ν. Βαλαβάνη, Μέγκα: «Θα διαπραγματευτούμε από μηδενική βάση. Σημαίνει το χρέος από την αρχή». «Εμείς έχουμε μορατόριουμ πληρωμής τόκων για όσα χρόνια καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, τουλάχιστον 5».
-15 Δεκεμβρίου 2014, Γ. Μηλιός, Άρθρο στη «ΑΥΓΗ»: «Η δική μας πρόταση διεκδικεί η EKT να αναλάβει τα χρεολύσια και τους τόκους για την πενταετία 2016-2020 και επιπλέον την πληρωμή των συνολικών τόκων που αντιστοιχούν στο εναπομείναν χρέος των κρατών της ΖτΕ, κεφαλαιοποιώντας και προσθέτοντας τους τόκους στο ήδη σωρευμένο χρέος».
-15 Δεκεμβρίου 2014, Real Fm, Π. Σκουρλέτης. «Έχει φανεί αποδεδειγμένα ότι η αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων δεν σχετίζεται με τον τρόπο που ασκείται πολιτική στο εσωτερικό. Ουσιαστικά έχουμε ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως πρόγραμμα διόγκωσης του χρέους».
-19 Ιανουαρίου, 2015, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στον Αντέννα: «Γι' αυτό στόχος μας αν θέλετε, η φιλοσοφία μας είναι ότι σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή διαπραγμάτευση με δυο βασικούς στόχους. Ο πρώτος αφορά την ελάφρυνση, το κούρεμα, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους σε αντίστοιχη κατεύθυνση με αυτό που έγινε για την ίδια τη Γερμανία το 1953, ώστε να μας δοθεί ανάσα βιωσιμότητας, περιθώριο ανάπτυξης, το fiscal space που λένε οι Οικονομολόγοι, να μην είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό αυτού του 4%...»
-22 Ιανουαρίου 2015, Γ. Σταθάκης, Βήμα fm: «Η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, διότι η νέα κυβέρνηση δεν θα συνομιλήσει με την τρόικα. Στόχος μας είναι να αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες για να έχουμε τριπλό αποτέλεσμα: πρώτον, απομείωση χρέους, άρα και λιγότερα χρήματα από τα 7 δις για τις ανάγκες του 2015-2015. Δεύτερον, έξοδο από το Μνημόνιο και όχι κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης, με ένα νέο πρόγραμμα που θα καταθέσουμε στους εταίρους και επιπλέον θα βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης με τους εταίρους και συμφωνία γι’ αυτό. Νομίζω ότι θα υπάρξουν λύσεις και από την άλλη πλευρά και χώρος, ακριβώς για να μπορέσει να δοθεί η επιβεβλημένη λύση».
29 Ιανουαρίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στον κ. Σουλτς: «Λήψη αναγκαίων μέτρων για την βιωσιμότητα του χρέους και λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και ρήτρα ανάπτυξης».
-31 Ιανουαρίου 2015, Π. Λαφαζάνης, «Αγορά»: «Θα επιμείνουμε στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αρραγές εθνικό και λαϊκό μέτωπο».
-2 Φεβρουαρίου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, Μέγκα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικού προγράμματος».
-3 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, Αντέννα: «Πάγια θέση είναι ότι αυτό το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, γι’ αυτό απαιτείται διαγραφή του».
-11 Απριλίου 2015, Τσακαλώτος, «Βήμα της Κυριακής»: «Η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για το χρέος θα είναι η πιο κρίσιμη. Είναι κομβικής σημασίας η ικανοποιητική διευθέτηση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».
-Ν. Βούτσης, Αντέννα, 13 Μαΐου 2015: «Η συμφωνία του καλοκαιριού θα είναι πάνω στην απομείωση του χρέους, εμείς λέμε κούρεμα, και αναπτυξιακή βοήθεια, με ρήτρα ανάπτυξης για να μπορούν να έρθουν επενδύσεις που περιμένουν στην ουρά να έρθουν».
-Αλ. Φλαμπουράρης, Μέγκα, 20 Ιουνίου 2015: «Χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία».

elzoni.gr