Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Οι 2 δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι, η Χίλαρι… δεν μπορεί (μάλλον) να νικήσει τον Τραμπ

Οι 2 δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι, η Χίλαρι… δεν μπορεί (μάλλον) να νικήσει τον Τραμπ
Twitter@EmOikonomidis
Ως γνωστόν, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Απ’ την άλλη, τίποτα στη ζωή… δεν έχει ισόβιες αντοχές. Επομένως, τις περισσότερες φορές, οι αριθμοί μπορούν να μας οδηγήσουν στην εξαγωγή του ορθού συμπεράσματος, εφόσον φυσικά έχει κανείς την καθαρή σκέψη, τη διάθεση και το… θάρρος να διαβάσει τα αριθμητικά δεδομένα σωστά.

Με φόντο τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η… κοινή πρόβλεψη όσων ασχολούνται επιδερμικά με τις αμερικανικές εκλογές, είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κάνει περίπατο με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό δεν θα ήταν το λογικό; Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο εκκεντρικός μεγιστάνας του real estate δεν αποτελεί new entry για το πολιτικό σύστημα, και ο θυελλώδης χαρακτήρας του τον καθιστά επιρρεπή σε γκάφες και υπερβολές.
Μόνο που τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι. Το “φαινόμενο Τραμπ”, που με τρόμο βιώνει η Αμερική το τελευταίο διάστημα, θα διδάσκεται μετά βεβαιότητας μελλοντικά σε πανεπιστημιακές σχολές πολιτικής επικοινωνίας. Ανεξαρτήτως του αν τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον Νοέμβριο τον Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Οι σοβαροί πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, φοβούνται ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος του Τραμπ, για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να τις διαψεύσει. Να πάει κόντρα στην πολιτική λογική. Και κάθε φορά, να κερδίζει περισσότερο.
Συν κάτι ακόμη. Την ιστορικών πλέον διαστάσεων τοξικότητα της Χίλαρι Κλίντον. Την οποία η Αμερική μοιάζει να… μισεί τόσο πολύ, ώστε να μπαίνει στον πειρασμό να παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ, φτάνει να την ταπεινώσει. Να απαλλαγεί από την άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργό Εξωτερικών.
Οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν προκαλέσει πολιτική μελαγχολία στο στρατόπεδο Κλίντον. Και δείχνουν το… καλά κρυμμένο μυστικό. Ότι, πιθανότατα, η Χίλαρι δεν μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως… λίγο έλειψε να χάσει από τον Μπέρνι Σάντερς. Και όπως έχασε το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Δημοσκόπηση του Reuters και του Ινστιτούτου Ipsos δίνει στη Χίλαρι Κλίντον προβάδισμα… 1%, 41% έναντι 40% του Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που πριν από μερικούς μήνες η μεταξύ τους απόσταση υπερέβαινε το 15% και πλησίαζε το 20%.
Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κουινίπιακ, δίνει στη Χίλαρι Κλίντον προβάδισμα 4%, 42% έναντι 38% που συγκεντρώνει ο Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που οι προηγούμενες μετρήσεις του έδειχναν την ψαλίδα της διαφοράς πέριξ του 20%.
Το πλέον ανησυχητικό από όλα για τη Χίλαρι Κλίντον ωστόσο, είναι ότι σύμφωνα με τις παραπάνω δημοσκοπήσεις, προβλέπεται θρίλερ στις λεγόμενες swing states, που κρίνουν τελικά και τον νικητή στους εκλέκτορες. Δηλαδή, στη Φλόριντα, το Οχάιο και την Πενσιλβάνια.
Στη Φλόριντα και την Πενσιλβάνια, η Χίλαρι έχει προβάδισμα 1%. Στο Οχάιο, ο Τραμπ προηγείται με 4%. Και στην Αμερική λένε ότι, όποιος πάρει το Οχάιο… παίρνει και τον Λευκό Οίκο, καθώς από το 1964 και μετά, ο νικητής στη συγκεκριμένη Πολιτεία είναι και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Να… προετοιμαζόμαστε, λοιπόν.

ysterografa.gr