Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Προοδευτικόμετρο…

Γράφει ο
Μάξιμος Χαρακόπουλος
 
 
Και η πρώτη και η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξαν ότι μόνον για ένα πράγμα είναι ικανές: να ξεθεμελιώνουν οτιδήποτε έχει μείνει ακόμη όρθιο στη χώρα. Δεν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο οι «επίδοξοι σωτήρες» του ελληνικού λαού να μην έχουν καταστροφικές επιδόσεις. Επί 14 μήνες, λόγω είτε της πασίδηλης ανεπάρκειάς τους είτε των σχεδόν εμμονικών ιδεοληψιών τους, έχουν φέρει την Ελλάδα κυριολεκτικά στα πρόθυρα του χάους. Από την οικονομία, που οι 4 στις 10 επιχειρήσεις θέλουν να μεταναστεύσουν, μέχρι το μεταναστευτικό, όπου όλη η ελληνική επικράτεια έχει μετατραπεί σε hotspot, και από τον πολιτισμό, με τις ιλαροτραγικές περιπέτειες Μπαλτά-Φαμπρ, έως και τον αθλητισμό, που αναμένουμε την ευρωπαϊκή «κόκκινη κάρτα», τα πάντα όζουν σήψη και παραπέμπουν σε διάλυση.
Μέσα σ’ αυτό το νοσηρό κλίμα, φαίνεται ότι και το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί να υστερήσει σε παραγωγή ανάλογου «έργου». Ως εκ τούτου, μετά από την αφαίρεση του κεφαλαίου για την Γενοκτονία των Ποντίων, από την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας του Λυκείου, με την υπογραφή του κ. Μπαλτά, και ο αρνητής της γενοκτονίας των Ποντίων κ. Φίλης, θέλει να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Ακολουθώντας και πάλι «την πολιτική» Μπαλτά ξιφούλκησε και αυτός εναντίον της αριστείας στην εκπαίδευση και των προτύπων σχολείων και αφόρισε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου ακόμη και στα ιδιωτικά σχολεία!
Αντί, λοιπόν, ο κ. Φίλης και οι συνεργάτες του να ασχοληθούν στα σοβαρά με τα τεράστια εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία, που προκλήθηκαν από λάθη και παραλείψεις τους, αντί να προωθήσουν κανόνες αξιοκρατίας σε όλη την εκπαιδευτική ιεραρχία, αντί να επεξεργασθούν ένα φιλόδοξο όραμα για τη παιδεία, αποφάσισαν ότι άλλες είναι οι πληγές του εκπαιδευτικού μας συστήματος: το μάθημα των Θρησκευτικών, η ύλη των βιβλίων της ιστορίας, οι επισκέψεις ιερωμένων στα σχολεία και οι μαθητικές παρελάσεις. Να ποιες είναι, κατά Φίλη και «Σία» οι κακοδαιμονίες της παιδείας μας.
Ειδικά για τις μαθητικές παρελάσεις κατά τις εθνικές επετείους, ο υπουργός δηλώνει αποφασισμένος να τις καταργήσει, αρχής γενομένης από την 28η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Όπως πληροφορηθήκαμε οι παρελάσεις, για τον ίδιον και τους ομοϊδεάτες του, είναι «θεσμός αναχρονιστικός, κατάλοιπο του μεταξικού καθεστώτος». Αναρωτιόμαστε, όμως, ποιος πολίτης αυτής της χώρας, ο οποίος βεβαίως δεν πάσχει από σύνδρομο καταδίωξης πολιτικών φαντασμάτων, ταυτίζει τις εορταστικές εκδηλώσεις στις εθνικές μας εορτές και τις παρελάσεις των μαθητών, με ολοκληρωτικές ιδεολογίες; Ποιος γονιός συνδέει την απότιση φόρου τιμής από τα παιδιά του στους προγόνους μας και στις λαμπρές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας, με μη δημοκρατικά καθεστώτα του παρελθόντος; Νομίζω, σχεδόν κανείς! Κι αυτό διότι στις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, οι μαθητικές παρελάσεις έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του λαού μας ως ημέρες πανηγυρικές, ως εκδηλώσεις ελπίδας και αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας. Εντούτοις, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (ο άλλος κυβερνητικός εταίρος ποιεί βεβαίως την νήσσαν για τις «κατεδαφίσεις» Φίλη) φαίνεται ότι οι διαθέσεις και τα πιστεύω της κοινωνίας είναι περιττές λεπτομέρειες. Σημασία γι’ αυτούς έχει η, έστω και με αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο, επιβολή των ιδεολογημάτων τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στην προσπάθειά της να καταργήσει το υποτιθέμενο «εθνόμετρο», κατά την διατύπωση της κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, έχει βάλει σε λειτουργία το «προοδευτικόμετρο». Όπερ σημαίνει ότι κάθε δραστηριότητα στον εκπαιδευτικό χώρο θα μετριέται και θα ζυγίζεται με τα μέτρα και τα σταθμά τής κατά ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικότητας. Ό,τι επομένως δεν ανταποκρίνεται στο συριζαίικο «πιστεύω» και παρεκκλίνει από το πολιτικά ορθό των αυτοχρισμένων τιμητών των πάντων θα εξοβελίζεται στο πυρ το εξώτερον. Ιδιαιτέρως, αν αυτά έχουν κάποια σχέση με το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και την ιστορική τους συνείδηση, που κατά έναν περίεργο λόγο, προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλά κυβερνητικά στελέχη.
Στις κρίσιμες, όμως, στιγμές που βιώνουμε, θα πρέπει επιτέλους να επικρατήσει η σοβαρότητα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα, επειδή βρέθηκε στον θώκο της εξουσίας να αλλοιώνει την ιστορία ενός έθνους ούτε να ακυρώνει τις παραδόσεις του. Όσοι το επιχειρήσουν πρέπει να γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα θα είναι και οι ίδιοι μέρος της ιστορίας, και μάλιστα των μελανών της σελίδων...

(Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης, Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας)