Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η Ολυμπία στέλνει μήνυμα ειρήνης σε όλον τον κόσμο - Υπεγράφη το Σύμφωνο Ειρήνης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Óôéãìéüôðï áðü ôçí ãåíéêÞ ðñüâá ãéá ôçí ôåëåôÞ áöÞò ôçò ïëõìðéáêÞò öëüãáò óôçí Áñ÷áßá Ïëõìðßá ãéá ôïõò ïëõìðéáêïýò áãþíåò 2016 óôï Ñßï,ÔåôÜñôç 20 Áðñéëßïõ 2016 (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÊÏÕÔÑÏÕÌÁÍÏÓ)
 Προσωπικότητες παγκοσμίου εμβέλιας από πολλές χώρες και πολλούς χώρους, βρέθηκαν χθες το απόγευμα μπροστά στο ναό της Ήρας στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας, εκεί που σήμερα το πρωί θα ανάψει το φως της Ολυμπίας για να ξεκινήσει το ταξίδι της για τη Βραζιλία, για να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνευσης σε όλο τον κόσμο, ένα μήνυμα Εκεχειρίας για να σταματήσουν οι πόλεμοι στην ανθρωπότητα.

 ΜΕ πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και τη συμβολή του Διεθνούς Κέντρου Εκεχειρίας υπεγράφη το Σύμφωνο Ειρήνης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Όπως στην αρχαιότητα η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων σήμαινε την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των πόλεων της αρχαίας Ελλάδας, έτσι και στο σήμερα τρεις δήμοι με ιστορία υπέγραψαν το σύμφωνο στέλνοντας ένα μήνυμα για ειρήνευση στον κόσμο με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Οι δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης, όπως τότε! Η τελετή εμπεριείχε πράγματι έναν πολύ μεγάλο συμβολισμό ειδικά σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το προσφυγικό και χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους στις εμπόλεμες ζώνες.

Το κείμενο του συμφώνου ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος και λίγο αργότερα υπέγραψαν διαδοχικά οι δήμαρχοι Σπάρτης, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ, οι αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Εκεχειρίας Γιώργος Παπανδρέου και Φάνη Πάλλη Πετραλια, ο πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, η εκπρόσωπος της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, η Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κατερίνα Παναγοπούλου, οι αντιπρόεδροι της ΔΟΕ και οι Πρέσβεις της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Ιδιαίτερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στο χαιρετισμό του τόνισε πως η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ελλάδα στους πρόσφυγες, αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα . “Ευχαριστούμε την Ελλάδα και τους Έλληνες για την αλληλεγγύη τους και τον ανθρωπισμό τους. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο και θέλει θυσίες. Ελπίζουμε πως το μήνυμα εκεχειρίας που στέλνουμε απο εδώ την Ολυμπία θα φτάσει παντού στον κόσμο”…

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ακόμα ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Σταράκα, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Αριστειδόπουλος, εκπρόσωποι στρατιωτικών και άλλων αρχών…

Την εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε μελωδικά η υψίφωνος Τσέλια Κωστέα που συνόδεψε στο πιάνο ο Μανώλης Παπασηφάκης.