Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για το Δημόσιο – Ποια αλλαγή έκανε ο Βερναρδάκης

Μόνο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης “Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης”. Παρά το γεγονός ότι o αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης ανέφερε ότι συμφωνεί με το αίτημα της αντιπολίτευσης και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση η επιλογή των επιτελικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης από το υπό σύσταση Εθνικό Μητρώο, να γίνει άμεσα αντί για τον Ιούνιο του 2018, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν επί της αρχής και επί των άρθρων, ενώ οι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και του Ποταμιού επιφυλάχθηκαν να διατυπώσουν τη θέση τους στην Ολομέλεια.

Αναφορικά με το αίτημα ορισμένων φορέων αλλά και εκπροσώποων της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο και υποψηφίων από τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Βερναρδάκης ήταν αρνητικός καθώς, όπως είπε, “προτεραιότητα στην αναδιοργάνωση του Δημοσίου είναι να γίνει καταγραφή των ανθρώπινων πόρων και των προσόντων που διαθέτει το προσωπικό του. Αλλιώς, αν δινόταν η δυνατότητα στον οποιοδήποτε να εγγραφεί δεν θα συστήναμε Μητρώο αλλά δημοτολόγιο”, πρόσθεσε.
Πάντως, εντύπωση έκανε το γεγονός ότι  α και ο εισηγητής της ΝΔ Γεώργιος Γεωργαντάς χαρακτήρισε θετικό το ότι προβλέπεται τετραετής θητεία στη στελέχωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα «και έτσι καμία αλλαγή κυβέρνησης δεν θα συνοδεύεται από αλλαγές στις επιτελικές θέσεις», ζήτησε η θέση του γενικού γραμματέα να παραμείνει επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης «για να υπάρξει», όπως εξήγησε, «σύνδεση της κυβέρνησης με τη διοίκηση».
Απαντώντας  ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι «οι γενικοί γραμματείς αποτελούν την κορυφή της δημόσιας διοίκησης, ενώ η εκτελεστική εξουσία έχει τις δυνατότητες να ελέγξει την εφαρμογή των πολιτικών της με άλλα πρόσωπα».
Τη σύμφωνη γνώμη του για τη σύσταση του Μητρώου εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος πρότεινε εκτός από τους επιστήμονες των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών (ΑΣΕΠ, ΕΣΡ, Συνήγορος του Πολίτη κ.λπ.) να παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής και από τις μη συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ΕΛΣΤΑΤ κ.λπ.).
Για νομιμοποίηση της διαιώνισης του πελατειακού κράτους, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, ενώ από πλευράς ΚΚΕ ο Γιάννης Δελλής τόνισε ότι το νομοσχέδιο «υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους για να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και πιο εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες».
Την άποψη ότι οι υπάλληλοι που χαρακτηρίζονται επί δύο συνεχόμενα χρόνια ως ακατάλληλοι (με βαθμολογία από 0 έως 24 με άριστα το 100) ή ανεπαρκείς (από 25 έως 40) «δεν μπορούν να παραμένουν στο Δημόσιο», εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιπτώσεις σε αυτούς τους υπαλλήλους.
«Αν είχα τέτοιους υπαλλήλους θα προσπαθούσα να τους βελτιώσω με επιμορφώσεις, αλλαγή θέσης ή με ψυχολογική υποστήριξη αν κρίνεται αναγκαίο», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν προβλέπονται απολύσεις.

aftodioikisi.gr