Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Μερικά (ακόμη) κρυμμένα ψέματα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Μέσα σε ένα γενικό αλαλούμ, η Βουλή καλείται αυτή την εβδομάδα να συζητήσει το δήθεν «παράλληλο πρόγραμμα» που η κυβέρνηση είχε καταθέσει εν χορδαίς και οργάνοις πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και είχε αναστείλει τη συζήτησή του υπό την πίεση της τρόικας, δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (μία χριστουγεννιάτικη και μία πρωτοχρονιάτικη) που περιελάμβανε κάποιες από τις διατάξεις του «παράλληλου προγράμματος» και ένα καινούργιο «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο, όμως, προσπαθεί να εμφανίσει ως το… παλιό!

Κάπου εκεί μέσα στο χάος, χάθηκε και ο περίφημος νόμος για την ανθρωπιστική κρίση του περασμένου Μαρτίου – αν και με παραπλανητικές διατυπώσεις επιχειρείται να εμφανιστεί ότι οι πρόνοιές του συνεχίζονται και το 2016. 
Η παραπλανητική διατύπωση έχει ως εξής: «Επέκταση εντός του 2016 του ν. 4320/2015 για δωρεάν ρεύμα, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση σίτισης». 
Τι καταλαβαίνει κανείς από αυτό; Μάλλον ότι θα ισχύσει και το 2016, ό,τι ίσχυσε βάσει του συγκεκριμένου νόμου του Μαρτίου 2015. 
Αμ δε!
Η προσεκτική διατύπωση κρύβει τη λέξη «εντός» που σημαίνει τα ακόλουθα, όπως παρακάτω αναφέρονται:
«Σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χορηγείται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 1200 kwh ανά τετραμηνία και για περίοδο δύο τετραμηνιών, που αντιστοιχούν σε δύο εκκαθαριστικούς τετραμηνιαίους λογαριασμούς. Σε περιπτώσεις δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται. Η παροχή δωρεάν ρεύματος δύναται να επεκτείνεται και σε κατανάλωση του επόμενου έτους, προκειμένου να συμπληρωθεί η περίοδος χορήγησης δύο τετραμηνιών».
Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη ποσότητα ρεύματος του 2015. Και ότι όσοι δεν συμπλήρωσαν την ποσότητα που δικαιούνταν εντός του 2015, μπορούν να τη συμπληρώσουν εντός του 2016. Δεν υπάρχει δηλαδή νέα ρύθμιση για το 2016, αλλά για επέκταση – διευκόλυνση σε όσους δεν πρόλαβαν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη ποσότητα μέσα στο 2015 και έως τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων κιλοβατώρων, για όσο διάστημα απομένει εκ των δύο τετραμηνιών.
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο πρόνοιες:
Για το επίδομα ενοικίου: «Η ως άνω παροχή αφορά σε νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με νέους όρους, που συνάπτονται μετά την έγκριση χορήγησης της παροχής, και θα δίδεται απευθείας στον εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου. Η παροχή χορηγείται για εννέα μήνες εντός του έτους 2015 και δύναται να επεκτείνεται εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης εννέα μηνών».
(Και εδώ δηλαδή μιλούν για την επιδότηση του 2015. Αν κάποιος δεν έχει προλάβει να λάβει το ενιάμηνο εντός του 2015, μπορεί να συμπληρώσει εντός του 2016 και μέχρι να συμπληρωθεί το συγκεκριμένο ένα και μοναδικό ενιάμηνο).
Για το επίδομα σίτισης: «Χορηγείται για το έτος 2015 και για χρονικό διάστημα εννέα μηνών επιδότηση σίτισης σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (…) Η παροχή του επιδόματος σίτισης δύναται να επεκτείνεται και εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης των εννέα μηνών».
(Και εδώ, μιλάμε για το ένα και μοναδικό επίδομα σίτισης του 2015, διάρκειας εννέα μηνών. Αν αυτοί οι συγκεκριμένοι μήνες δεν συμπληρώθηκαν μέσα στο 2015, επεκτείνεται η δυνατότητα στο 2016. Αλλά για το συγκεκριμένο ένα και μοναδικό ενιάμηνο επίδομα).
Δηλαδή, στο 2016 επεκτείνεται το πρόγραμμα που έτρεχε το 2015 και όχι ένα νέο πρόγραμμα για τη νέα χρονιά. 
Όσον αφορά στην προβλεπόμενη υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και ευπαθών ομάδων (π.χ. έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο εμπίπτουν και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα). 
Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουν είναι να νομοθετούν δύο υπουργικές αποφάσεις (3 και 28 Ιουνίου 2014) της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις οποίες καθορίζονταν οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών.
Επίσης, όλα αυτά προβλέπονταν στο νόμο 4238/2014 (17 Φεβρουαρίου 2014), δια του οποίου συστάθηκε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), με τον οποίο προβλεπόταν ότι «οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση». 
Ποια είναι η διαφορά; Ότι τότε αυτά καλύφθηκαν από το πλεόνασμα, ενώ σήμερα προβλέπεται να καλυφθούν από το ΕΟΠΥΥ (διότι δεν υπάρχει πλέον πλεόνασμα διαθέσιμο για τέτοιους σκοπούς).

elzoni.gr