Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Βουλή-Ολομέλεια: Ψηφίστηκε με 153 ψήφους το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκαν τα 13 προαπαιτούμενα χωρίς καμία κυβερνητική διαρροή
Με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε (με 138 ψήφους) το νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν 191 βουλευτές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στα άρθρα του και στο σύνολό του.


Η κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία δεν είχε καμία απώλεια αν και δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο φυσικά. Ωστόσο, προς στιγμήν επικράτησε πανικός στην κυβέρνηση, καθώς στην πρώτη ανάγνωση ο κυβερνητικός βουλευτής, κ. Μιχελογιαννάκης έλειπε από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Σήμανε συναγερμός στο κυβερνητικό πεδίο και όλοι έτρεχαν μέσα στους διαδρόμους της Βουλής να εντοπίσουν τον κ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος τελικά στη δεύτερη ανάγνωση εμφανίστηκε και υπερψήφισε τα προαπαιτούμενα. Τα άρθρα 1,2,3,19 και 41, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επίσης ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (153 ψήφοι) ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (138 ψήφοι).

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στα προαπαιτούμενα μέτρα
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν ξεχωριστά το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ στις πλατείες Ομονοίας και Κλαυθμώνος αντίστοιχα, εναντίον των νέων προαπαιτούμενων μέτρων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, την ώρα της συζήτησής τους στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καταφέρεται εναντίον του νέου «φτωχολογίου», το οποίο βλέπει να «κινείται απόλυτα στη μνημονιακή επιταγή σκληρής και παρατεταμένης λιτότητας που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το μισθολόγιο του 2011 και συνέχισε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ».

«Το νέο μισθολόγιο βάζει για πολλά χρόνια στο «ψυγείο» τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και ακυρώνει τα όποια μισθολογικά οφέλη θα προέκυπταν από το ξεπάγωμα των μισθών από 1/1/2016» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ. «Η χορήγηση των μισθολογικών κλιμακίων κάθε 3 αντί για 2 χρόνια που ήταν μέχρι τώρα (για τις κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ανεξάρτητα από το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (χρονοεπίδομα), οδηγεί αυτόματα σε ονομαστική μείωση των αποδοχών» συμπληρώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή της.

Από πλευράς του, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, παρατήρησε σε δηλώσεις του πως «και τα σημερινά προαπαιτούμενα που έχουν έλθει με νομοσχέδιο στην Βουλή με διαδικασίες fast track, και αυτά που έρχονται τις επόμενες μέρες και κυρίως με τον νέο χρόνο, δείχνουν τον μοναδικό δρόμο που είναι υποχρεωμένος να βαδίσει ο λαός μας, το εργατικό-λαϊκό κίνημα, η νεολαία της πατρίδας μας: δηλαδή να αντισταθεί, να ξεσηκωθεί, να κάνει αγώνα συνεχή, διαρκείας με αιτήματα ενάντια στην σαπίλα αυτού του συστήματος, ενάντια στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν εδώ στην Ελλάδα, για να ανοίξει ο δρόμος έτσι ώστε α ζήσουν καλύτερα ο λαός μας και τα παιδιά μας».