Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ομιλία Χρίστου Δήμα στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα - Video

«Στοχοποιείτε τον αγροτικό κόσμο. Ξεκινάτε σήμερα με τη σταδιακή κατάργηση των προβλέψεων για το πετρέλαιο και θα συνεχίσετε σε λίγες μέρες με την σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%» τόνισε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ομιλίας του για τα προαπαιτούμενα και την κύρωση της οδηγίας για θέματα ενεργειακής απόδοσης, ο κ. Δήμας ανέφερε πως κάθε μέρα ακούγεται και ένας νέος φόρος από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και ο ιδιωτικός τομέας έχει γονατίσει.

Όσον αφορά τα ζητήματα ενεργειακής απόδοσης, ο βουλευτής Κορινθίας έκανε λόγο για μια ευκαιρία εξοικονόμησης ενέργειας και άρα χρημάτων για τον εθνικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι σήμερα από τις πλέον εξαρτημένες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω παροχής κινήτρων και με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αφενός θα οδηγήσει σε μείωση της απαιτούμενης ενέργειας, αφετέρου θα έχει θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Χρίστος Δήμας ανέφερε:


 
Σήμερα συζητάμε το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα το οποίο όμως στον μεγαλύτερο βαθμό είναι η κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση. Η συζήτηση της οδηγίας δυστυχώς έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό, εξαιτίας των νέων φορολογικών βαρών που η κυβέρνηση ενσωματώνει στο παρόν πολυνομοσχέδιο. Είναι όμως απαραίτητο να αναφερθούμε και στην οδηγία η οποία άλλωστε επιφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.

Ένα από αυτά είναι η εξοικονόμηση ενέργειας ως και 20% έως το 2020.  Πολλοί θα αναρωτιούνται βεβαίως, αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε για ενεργειακή απόδοση και για το περιβάλλον. Απαντώ. Δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή. Διότι τα κίνητρα και οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας έχουν πολλαπλά και άμεσα οφέλη για την εθνική οικονομία, τις θέσεις απασχόλησης και ασφαλώς την ανάπτυξη.

Επιτρέψτε μου να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η Ελλάδα είναι σήμερα από τις πλέον εξαρτημένες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το 2014 η ενεργειακή της εξάρτηση βρισκόταν στο 62,1% έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 53,2%. Παραθέτω για τα πρακτικά και το σχετικό έγγραφο. Αντί λοιπόν μονάχα να εισάγουμε ενέργεια –πράγμα το οποίο μας κοστίζει- θα πρέπει καταρχήν να κάνουμε καλύτερη χρήση της.

Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσα κτίρια υπάρχουν στην Ελλάδα που επειδή δεν υπάρχει καλή μόνωση ή  δεν ακολουθείται κανένα μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα για ψύξη το καλοκαίρι και για θέρμανση το χειμώνα. Είναι σαφές πως μέτρα ενεργειακής απόδοσής σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτίρια μέσω παροχής κινήτρων, θα είχαν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και μόνιμα αποτελέσματα στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς αφού θα μειώνονταν αξιοσημείωτα οι δαπάνες για εισαγωγή ενέργειας.

Επομένως τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης όχι μόνο δεν έχουν σημαντικά έξοδα αλλά αντίθετα θα βοηθήσουν τον δημόσιο τομέα να εξοικονομήσει μελλοντικά πολλά χρήματα από τον περιορισμό των ενεργειακών αναγκών. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο θα αυξήσει τα έσοδά του από τους φόρους λόγω της κινητικότητας της αγοράς που ασχολείται με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Σημειωτέων, δεν πρόκειται για περικοπή δαπανών αλλά για αναβάθμιση υποδομών. Δεν μειώνεται δηλαδή η ενέργεια λόγω ανάγκης αλλά εκσυγχρονίζονται οι υποδομές ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια. Αυτή είναι εμπροσθοβαρής πολιτική. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα κτίρια στην Ελλάδα είναι έως και τρεις φορές πιο ενεργοβόρα από ότι τα κτίρια των Βόρειων χωρών της Ευρώπης. Παραθέτω το σχετικό έγγραφο για τα πρακτικά.

Πέραν των δημοσιονομικών όμως, αντιλαμβάνεστε και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από την ενίσχυση της συγκεκριμένης αγοράς και μάλιστα στον κατασκευαστικό κλάδο που έχει ιδιαιτέρως πληγεί από την οικονομική κρίση.

Κύριε Υπουργέ, Δεν είναι όμως μόνο τα κτίρια. Τα κίνητρα για ενεργειακά αποδοτικότερη βιομηχανία και επιχειρήσεις, σημαίνει μείωση κόστους παραγωγής, άρα αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων αφού θα εξοικονομηθούν πόροι για νέες επενδύσεις ή πρόσληψη προσωπικού. Αυτά όμως για εσάς είναι μάλλον πολύ προχωρημένες σκέψεις.

Θα μου πείτε βέβαια για ποια κίνητρα και επενδύσεις να μιλήσει κανείς, όταν εσείς φορολογείτε τους πάντες και δημιουργείτε τόσο μεγάλη αναστάτωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και πώς να σας πάρει και κανείς στα σοβαρά όταν έχετε καταντήσει τα ζητήματα φορολόγησης και ισοδύναμων μέτρων ανέκδοτο.

Στην αρχή είπατε ότι ως ισοδύναμο για να μη πάει ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας στο 23% θα φορολογήσετε την ιδιωτική εκπαίδευση. Αντιδράσαμε εμείς, αντέδρασαν και οι φορείς και προσπαθήσατε ανεπιτυχώς να το μαζέψετε. Στη συνέχεια μας λέτε ότι θα αναζητήσετε ισοδύναμα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, μετά μιλάτε για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, μιλάτε για επιπλέον φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια, ακόμα και για ειδικό φόρο στα ΚΤΕΟ ακούσαμε και πολλά άλλα.

Κάθε μέρα ακούγεται και ένα καινούριος νέος φόρος. Ίσως έφτασε η στιγμή που θα πρέπει να φορολογήσετε τις ανεύθυνες κυβερνητικές δηλώσεις. Εκεί πάντως, θα βρείτε γόνιμο έδαφος. Και ίσως δράσει και ως αντικίνητρο στο να σταματήσουν οι υπουργοί σας να δημιουργούν τόση ανασφάλεια με όλες αυτές τις ανεύθυνες δηλώσεις που κάνουν.

Πολύ φοβάμαι όμως, πως όπως το πάτε, στο τέλος θα επιβάλετε όλους τους φόρους. Και το χειρότερο είναι ότι παρόλη την υπερφορολόγηση, δεν θα πέτυχετε και τους στόχους που έχετε θέσει στον προϋπολογισμό. Επιτέλους, κ. Υπουργέ δεν έχετε καταλάβει ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και ο ιδιωτικός τομέας έχει γονατίσει;

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά στοχοποιείτε τον αγροτικό κόσμο. Ξεκινάτε σήμερα με την σταδιακή κατάργηση των προβλέψεων για το πετρέλαιο και θα συνεχίσετε σε λίγες μέρες με την σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%.

Μιλάτε για συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρωτογενή τομέα και κάνετε την ίδια στιγμή ότι περνάει από το χέρι σας ώστε αυτά να χαθούν και να μετατραπεί η αγροτική παραγωγή σε ασύμφορη επαγγελματική επιλογή. Κλείνοντας, μιας και προσπαθείτε να κάνετε την μετάλλαξη από την ριζοσπαστική αριστερά στον σοσιαλισμό να σας υπενθυμίσω μία φράση της Θάτσερ. «Ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν εξαντλούνται τα λεφτά των άλλων». Τα λεφτά των άλλων –είτε είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι είτε είναι οι Ευρωπαίοι εξαντλήθηκαν. Από εδώ και πέρα χρειάζονται μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη και κίνητρα στους ιδιώτες.

Κύριε Υπουργέ η ανάπτυξη δεν έρχεται με απλή υπακοή στους θεσμούς, όπως κάνετε. Θέλει σαφή δημιουργικότητα –και όχι δημιουργική ασάφεια. Θέλει αλλαγές, όραμα, πολιτικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες φαίνεστε αδύναμοι να προχωρήσετε. Σας τελείωσαν τα ιδεοληπτικά σας αποθέματα και μέχρι να αντιληφθείτε την πραγματικότητα έχετε ήδη πάρει την χώρα στον λαιμό σας.