Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Παραιτείται ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας - Tα σενάρια της επόμενης μέρας

Εκλογές ΝΔ: Δείτε τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με συνεργάτες ΜεϊμαράκηTα σενάρια της επόμενης μέρας μετά τη σημερινή αναβολή της εκλογικής διαδικασίας στη ΝΔ εξετάζουν πλέον στη Λεωφόρο Συγγρού, ευελπιστώντας πως το επόμενο διάστημα θα καταφέρουν να περιορίσουν και το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να υπάρξει.
Δεκατέσσερις βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ, με επιστολή τους προς τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητούν την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά την αναβολή των εκλογών. «Είναι υποχρέωση μας ως βουλευτές της ΝΔ να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε εμείς την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής.
Την επιστολή υπογράφουν οι εξής:
 
Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς,Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Κέλλας.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να τηρηθεί το καταστατικό και να συνεδριάσει εκ νέου άμεσα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να καθορίσει νέα ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Άγνωστο παραμένει αν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα υποβάλει την παραίτησή του όπως του έχει ζητηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει εντός της ημέρας ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιμάρας, μετά το εκλογικό φιάσκο.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μπροστά στο μπάχαλο που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη του κόμμαρτος με στόχο να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος.
Μετά την αναβολή των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Εύαγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως ζήτησε από τον συνυποψήφιο του να παραιτηθεί και η αντίδραση δεν ήταν αυτή που θα περίμενε. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μεϊμαράκης πραγματικά σε έξαλλη κατάσταση απάντησε με "γαλλικά" στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η συζήτηση διεκόπη.
Καταπέλτης ήταν ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, κ. Παπαμιμίκο και τα μέλη της ζητώντας μάλιστα να αποδοθούν άμεσα. Όπως σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος, η αναβολή των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία πλήττει σοβαρά το κύρος της παράταξης, ενώ έκανε λόγο για φιάσκο για το οποίο ευθύνεται ο κ. Παπαμιμίκος, ζητώντας εμμέσως την παραίτησή του. Μάλιστα, δήλωσε πως απαιτείται η μέγιστη ψυχραιμία από όλους τους υποψηφίους για την αρχηγία του κόμματος, κάνοντάς τους κριτική για τις δηλώσεις τους με αλληλοκατηγορίες και χαρακτηρισμούς, που όπως σημειώνει, "υπονομεύουν την ενότητα και το αύριο της παράταξης που πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού".
Επίθεση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, εξαπέλυσαν στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντάς τον "άσχετο"!  Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, δεν προκύπτουν "ευθύνες" του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, επί της διαδικασίας, αλλά της ΚΕΦΕ (και ειδικότερα του κ. Παπαμιμίκου), όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας/ Οι συνεργάτες μάλιστα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον χαρακτήρισαν "άσχετο" με το να ζητάει συνάντηση την ώρα που επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Τόνισαν ακόμη πως ευθύνη έχει η εταιρεία, η ΚΕΦΕ, αλλά και ο διευθυντής του κόμματος. Αυτό που ζητάει η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πλήρης εφαρμογή του καταστατικού για τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είναι γνωστό, από το πρωί η εταιρεία δεν έκανε ούτε προσομοιώσεις ούτε τα απαραίτητα stress tests τις προηγούμενες ημέρες.
Πιθανό είναι το ενδεχόμενο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή.
Αναφορικά με την εταιρεία που... αποπειράθηκε να διεξάγει εκλογές, αυτή είναι πολύ μικρή και ανέλαβε για πρώτη φορά τέτοιο ρόλο. Όσον αφορά στα χρήματα που έδωσαν οι πρώτοι νεοδημοκράτες που κατέφθασαν στις κάλπες, αυτά θα επιστραφούν κανονικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι να ακυρωθεί η διαδικασία είχαν ψηφίσει συνολικά 2.000 Νεοδημοκράτες, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν συντριπτική επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τους συνεργάτες του να ξεκαθαρίζουν πως "ειναι φανερό ποιοι ήθελαν να αναβληθούν οι εκλογές".
Από τα ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν, το αποτέλεσμα έδειχνε σαφές προβάδισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κάποιοι μάλιστα το χαρακτηρίζουν "διακριτό". Από εκεί και πέρα φαίνεται πως υπήρχε "μάχη" για την δεύτερη θέση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη! Που σημαίνει ότι ο τέταρτος υποψήφιος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τερμάτιζε τελευταίος!
Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προέκυψαν από τα λίγα εκλογικά τμήματα στα οποία ψήφισαν νωρίς το πρωί κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που συνηθίζουν πρώτοι να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε κάθε είδους εκλογική αναμέτρηση. Όλα αυτά, λένε κάποιοι, δείχνουν μια τάση μέσα στο εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο τι θα αποφασισθεί για το πότε θα γίνουν οι εκλογές και βεβαίως το θέμα της ενότητας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Θ. Αμπατζόγλου, έδωσε στη δημοσιότητα καταμέτρηση των ψήφων μέχρι τη στιγμή που οριστικά αποφασίστηκε αναβολή της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα έδωσε τα εξης τμήματα με τον αντίστοιχο αριθμό ψήφων άνα υποψήφιο:
Λαγκαδάς: Μεϊμαράκης 33, Τζιτζικώστας 15, Γεωργιάδης 7, Μητσοτάκης 2
Ανδραβίδα: Μεϊμαράκης 33, Γεωργιάδης 2
Κύθηρα: Μεϊμαράκης 10, Μητσοτάκης 4, Γεωργιάδης 1, Τζιτζικώστας
Δερβένι: Μεϊμαράκης 9, Τζιτζικώστας 3, Γεωργιάδης 1, Μητσοτάκης 1
Πεντέλη; Μεϊμαράκης 39, Μητσοτάκης 21, Γεωργιάδης 9, Τζιτζικώστας 1
"Η εταιρεία αυτη που διορίστηκε απο κάποιους κυρίους μας έφερε εδώ ώστε να μη γίνουν εκλογές. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του", τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου.