Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ FINANSBANK



http://files.spercheios.webnode.gr/200001591-d4673d6571/staikouras2.jpgΟ Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για την ανακοίνωση της πρόθεσης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Στη Βουλή, πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης, σημειώσαμε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που δημιουργήθηκαν επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα οδηγήσει τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στην τροποποίηση, επί το δυσμενέστερο, των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων αναδιάρθρωσής τους, με αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την παρουσία τους στο εξωτερικό.

Η εκτίμησή μας αυτή, λίγες ημέρες μετά, επιβεβαιώθηκε.
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank.
Την 5η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία.
Τράπεζα με ισχυρή κερδοφορία και μεγάλη δυναμική.
Θυμίζουμε ότι η επένδυση αυτή έγινε το 2006, επί Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε κλίμα λυσσαλέας αντίδρασης των κομμάτων της τότε Αντιπολίτευσης.
Τα χρόνια αυτά κάλυπτε το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό (κατέχει το 76% του ενεργητικού της διεθνούς τραπεζικής της), συμμετείχε σημαντικά στα μεγέθη του Ομίλου (κατέχει το 25% των καταθέσεων και το 27% των δανείων του Ομίλου) και συνέβαλε, καθοριστικά, στην κερδοφορία του Ομίλου (κάλυπτε το 43% των προ προβλέψεων κερδών του Ομίλου το 2ο τρίμηνο του 2015).
Καλούμε την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να απαντήσουν συγκεκριμένα, έστω και εκ των υστέρων, στο κεντρικό ερώτημα:
H μεγάλη και υψηλού συμβολισμού επένδυση του 2006, υπήρξε για την εθνική μας οικονομία και τη χώρα, συμφέρουσα, ασύμφορη ή ουδέτερη;
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
Αρκετή ζημιά υπέστη η χώρα από τις επί δεκαετίες ασάφειες και τις γκρίζες ζώνες που καλλιέργησε η ριζοσπαστική αριστερή, και όχι μόνο, εκδοχή στη δημόσια ζωή».