Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΗ: Θα κόβει το ρεύμα σε όσους δεν είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο!

ΔΕΗ: Θα κόβει το ρεύμα σε όσους δεν είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο! 
Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η απειλή που αιωρείται πάνω από εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να "κατεβάσει το διακόπτη" σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κι αυτοί είναι κάθε άλλο παρά λίγοι...
Συγκεκριμένα οι καταναλωτές που βρίσκονται ένα βήμα από το... "σκοτάδι" ανέρχονται στους 2,1 εκατομμύρια! Τόσες είναι συνδέσεις με ληξιπρόρεσμες οφειλές, για τις οποίες η πρόβλεψη είναι η άμεση διακοπή ρεύματος! Μοναδική εξαίρεση φαίνεται πως αποτελούν όσοι καταναλωτές είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες , οι οφειλέτες θα λάβουν αρχικά μία επιστολή με την... λυπητερή και στην συνέχεια αν δεν εξοφληθεί το ποσό θα ακολουθήσουν μαζικές διακοπές ρεύματος!
 Όπως είπαμε, η μόνη εξαίρεση είναι οι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κάτι που σημαίνει πως άμεσο κίνδυνο διατρέχουν επιχειρήσεις, ιδιώτες, έμποροι, βιοτεχνίες, καθώς και μικρομεσσαίες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο τα νοικοκυριά, οι μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ!
Υπό τον φόβο του... μαύρου, ήδη πολλές μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να πετύχουν διακανονισμούς με την ΔΕΗ. Δείτε κάποια στοιχεία με τα... χρωστούμενα:
- Μεγάλες βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ χρωστούν 300 εκατομμύρια ευρώ
- Νοικοκυριά, καταστήματα και μικρομεσσαίες επιχειρήσεις χρωστούν 1,6 δισ. ευρώ
- Αυτοί που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και απειλούνται με άμεση διακοπή ρεύματος ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ
Να υπενθυμίσουμε πως η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τον περασμένο Αύγουστο έχει καθιερώσει bonus επιβράβευσης για τους καλοπληρωτές οικιακούς πελάτες της. Ετσι, επιστρέφει στους συνεπείς οικιακούς πελάτες το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου των καταναλωτών που τροφοδοτούνται με το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο, ούτως ώστε όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να επανέλθουν στις κανονικές χρεώσεις που ισχύουν για τους λοιπούς καταναλωτές. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές για την υπογραφή εξατομικευμένων συμβάσεων.
Στο μεταξύ, από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε γνωστό ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του 17 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε και από Κοινοπραξία Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως και από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αερίου. Πλειοδότης για το 66% των μετοχών του Διαχειριστή, έχει αναδειχθεί η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν αλλά η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η μεταβίβαση του 17% σε ευρωπαϊκή εταιρία (ώστε το ποσοστό της αζέρικης πλευράς να πέσει στο 49 %) μπορεί να άρει τις επιφυλάξεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
newsit.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ