Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

NON PAPER - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Ο κ. Τσίπρας πριν και μετά το τρίτο μνημόνιο

Ο κ. Τσίπρας περιόδευσε σε όλη την προεκλογική περίοδο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, εκφωνώντας «πύρινους» λόγους, που όμως ουδεμία σχέση έχουν με όσα έλεγε στις ίδιες πόλεις – δυστυχώς δεν μπορεί να… εφεύρει άλλες για να τις επισκεφθεί! – πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν δίστασαν μάλιστα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλουν σε σποτάκι τις πόλεις των παλιών υποσχέσεων, προαναγγέλλοντας τη σημερινή συγκέντρωση στην Αθήνα.

Όπως θα διαπιστώσετε, έχει ξεχάσει και τα νταούλια και τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης και όλες τις υποσχέσεις που μοίραζε απλόχερα και τώρα λέει ότι εκβιάστηκε.


Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2015
Σήμερα, ο κ. Τσίπρας μιλά στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.
-Στις 22 Ιανουαρίου 2015, επίσης από την προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, είχε πει:
«Εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ, δε πρόκειται να δεχθούμε. Καθαρά και ξάστερα. Δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων».
«Αυτό είναι το όραμά μας, αλλά δεν μένουμε μόνο στο όραμα. Έχουμε και σχέδιο. Έχουμε πρόγραμμα που μετατρέπει το όραμα σε πράξη. Υπολογισμένη, κοστολογημένη, ρεαλιστική πράξη. Ψύχραιμες, μελετημένες, δεσμεύσεις, που θα υλοποιήσουμε από τη πρώτη κιόλας μέρα, για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.
Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:  Η Ελλάδα να διεκδικήσει ξανά τη θέση του ισότιμου εταίρου στην Ευρώπη.
Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:  Να αρνηθούμε την κηδεμονία, απ' όπου κι αν προέρχεται.
Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να διαπραγματευτούμε σκληρά με μόνο γνώμονα το συμφέρον του λαού μας.
Για να απελευθερωθούμε από την θηλιά της λιτότητας.
Για να υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε: 
Για την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων.
Για τις εγγυημένες καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες.
Για αξιοπρεπείς συντάξεις.
Για τις εγγυημένες αγροτικές επιδοτήσεις».
«Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε: 
Απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Φορολογική Ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ για όλους.
Με την Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας να μην φορολογείται».
«Την Κυριακή μιλάει ο ελληνικός λαός. Και θα δώσει τη πιο καθαρή απάντηση. Μνημόνια τέλος, υποτέλεια τέλος, εκβιασμοί τέλος!»

Θεσσαλονίκη Σεπτέμβριος 2015 – Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2015 – Θεσσαλονίκη Σεπτέμβριος 2015
Ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου κραδαίνοντας το «συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Δεν θα το αναλύσουμε εδώ, όλοι το θυμούνται, όλοι θυμούνται τις υποσχέσεις περί άμεσης κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, 13ης σύνταξης, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο – άλλωστε αυτά «ανέλυε» τότε σε όλες τις ανά την Ελλάδα περιοδείες του, διακηρύσσοντας ότι το «πρόγραμμά» του μπορούσε να εφαρμοστεί από την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως διαπραγμάτευσης και ανεξαρτήτως χρηματοδότησης.
Το ανέλυσε και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και από την Θεσσαλονίκη, όπου, στις 20 Ιανουαρίου 2015 είπε:
«Πριν από τέσσερεις μήνες, από εδώ, από την πόλη σας, άρχισε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την μεγάλη ανατροπή. Με το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στην ΔΕΘ. Και που η αποδοχή του έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ώθηση για την μεγάλη νίκη. Είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ που το πρόγραμμα αυτό ονομάστηκε πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Και μεταξύ άλλων ξαναϋποσχόταν: Εγγύηση για τις καταθέσεις. Για αξιοπρεπείς συντάξεις. Για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Δίκαιη φορολογία. Με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

«Αν κάτι τους τρόμαξε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν η παροχολογία. Το αντίθετο: ήταν ότι στην Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό».

«Και δεσμεύεται σε πράγματα που πρέπει, αλλά και μπορούν να γίνουν:
Στην επαναφορά της 13ης σύνταξης για τις συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.
Στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Στην αποκατάσταση του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ για όλους. Δεν είναι λοιπόν παροχολογία».

«Η υλοποίησή του δεν εξαρτάται από οποιουδήποτε είδους εξωτερική χρηματοδότηση. Για αυτό και θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση».

-Στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν ξανά στη Θεσσαλονίκη. Και, αφού προσπάθησε να επαναφέρει το πρόγραμμα που ο ίδιος έσκισε, είπε:

«Η Συμφωνία που με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε, είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ρητά διατυπωμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, μέσω διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη για τη βελτίωση του δεν έχει επ’ ουδενί τελειώσει».

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και σκοπεύει να υλοποιήσει 10 παρεμβάσεις κλειδιά που θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας».

Κρήτη Ιούνιος 2013 – Κρήτη, Μάιος 2014 – Κρήτη, Δεκέμβριος 2014 – Κρήτη, Ιανουάριος 2015 – Κρήτη, Σεπτέμβριος 2015

-Στις 6 Ιουνίου 2013, ο κ. Τσίπρας μίλησε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Και είπε:

«Και αυτή την προσδοκία θα κάνουμε ότι μπορούσε να την δικαιώσουμε. Να αλλάξουμε τον δρόμο. Να πετάξουμε από επάνω μας τα δεσμά του Μνημονίου. Να ξελασπώσουμε το μέλλον. Με διαρκή αγώνα ενάντια στο Μνημόνιο και το καταστροφικό πρόγραμμα λιτότητας».

-Στις 23 Μαΐου 2014, ο κ. Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης, πριν από τις ευρωεκλογές:
«Θα διασώσουμε τις συντάξεις ακριβώς γιατί θα ανατρέψουμε την πολιτική που δεν έχει σταματήσει να τις μειώνει με τελικό σκοπό να τις εξαφανίσει. Διασώζουμε και εξασφαλίζουμε τις συντάξεις μόνο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμώνει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη».

«Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Θα είναι η δυσκολότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Θα είναι όμως η διαπραγμάτευση που άργησε τέσσερα χρόνια. Που δεν έγινε ποτέ.
θα είναι η διαπραγμάτευση που θα γίνει και θα πετύχει».

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Για την ενεργοποίηση προγράμματος αναδιαρθρώσεων και τον απεγκλωβισμό εκατομμυρίων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών από το άγος των χρεών». 

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε:
Για την υλοποίηση έκτακτων προγραμμάτων υποστήριξης των αγροτών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων επαγγελματιών στην πόλη και την ύπαιθρο.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε:
Για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών, όπως είναι το νερό, τα δάση και ο αιγιαλός.
Για την περιφρούρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που είναι το διαβατήριό μας για την Ευρώπη του μέλλοντος.
Για την άμεση ανατροπή των αποφάσεων εκποίησης του κράτους.
Για την επιστράτευση της δημόσιας περιουσίας για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και τη θωράκιση των συντάξεων».

-Στις 13 Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Τσίπρας πάλι από το Ηράκλειο της Κρήτης.

«Και αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έτσι και αλλιώς. Δεν απαιτεί νέα δανεικά, και δε μπαίνει υπό διαπραγμάτευση. Είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα εφαρμοστεί. Τελεία και παύλα».

«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε, λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
-Στις 23 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας πάλι από το Ηράκλειο της Κρήτης, εκφωνώντας την τελευταία προεκλογική ομιλά του:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης».
-Στις 17 Σεπτεμβρίου, μιλώντας πάλι στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κ. Τσίπρας είχε ξεχάσει και τα νταούλια και τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης:
«Δεν ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί δεν μας άφησαν να αξιοποιήσουμε τη πρώτη. Ζητάμε εντολή συνέχειας της μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσαμε μαζί το περασμένο Γενάρη. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει η Αριστερά αυτόν τον τόπο».

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για να συνεχίσουμε το έργο της επτάμηνης άνοιξης».


Πάτρα, 20 Μαΐου 2014 - Πάτρα 21 Ιανουαρίου 2015 – Πάτρα 16 Σεπτεμβρίου 2015

Στην Πάτρα, μόνο οι προσφωνήσεις (Πολίτες της Πάτρας και Δημοκρατικές λαέ της Αχαΐας) και μερικά ακόμη φληναφήματα περί πρώτης ευκαιρίας και περί χαμένης ψήφου, ήσαν ίδια σε όλες του τις ομιλίες.

-Μιλώντας στην Πάτρα, τον Μάιο του 2014, πριν από τις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας είχε πει:

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο φόβος της Ευρώπης των τραπεζιτών, των αγορών, αυτών που ανέχονται τα εγκλήματα εν ονόματι του κέρδους, και των εγχώριων αντιπροσώπων τους».

-Στις 21 Ιανουαρίου 2015, μιλώντας στην Πάτρα, ο κ. Τσίπρας έλεγε:

«Μόνον εσείς, με την ψήφο σας, μπορείτε να κάνετε τα Μνημόνια παρελθόν».

«Δώστε απλόχερα μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δώστε απλόχερα μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα». (Τώρα, ζητά και πάλι μια πρώτη ευκαιρία)

«Δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας. Δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Ζητάμε, όμως, καθαρή και ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Την μόνη ελπίδα του λαού μας για ανάκαμψη και προκοπή. Το μόνο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αντιπαρατίθεται στο Μνημόνιο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ».

«Σας καλούμε να απεγκλωβίσετε και το ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα από τις δυνάμεις του χθες. Να μην επιτρέψετε στα βαρίδια. Να μην επιτρέψετε στους υπόλογους για τα μαύρα ταμεία της Siemens, για τις μίζες στα εξοπλιστικά, στους υπόλογους για τα Μνημόνια, να ακυρώσουν την ελπίδα σας, να ματαιώσουν τις προσδοκίες σας». (Σα να μην πέρασε μια μέρα)
  
«Σήμερα, λοιπόν, εδώ από την Πάτρα, το ξεκαθαρίζουμε. Εμείς με τη τρόικα δε συγκυβερνάμε. Ούτε εκπροσώπους των απόψεων της τρόικα θα δεχθούμε να έχουμε στο υπουργικό μας συμβούλιο. Τελεία και παύλα!»

«Γι’ αυτό σας καλούμε να μην αφήσετε καμία ψήφο να πάει χαμένη».
  
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ελαφρύνουμε από τους φόρους τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα – και θα το κάνουμε.
Επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο των €12.000 για όλους.
Για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Και αυξάνοντας τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων στις φορολογικές κλίμακες, έτσι ώστε να πληρώνουν αυτοί που πραγματικά έχουν.

Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ – και θα το κάνουμε.
Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε τις τραπεζικές καταθέσεις και συναλλαγές – και θα το κάνουμε.
Κανένας νέος φόρος δεν θα επιβληθεί.

Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε νομοθετικά την πρώτη κατοικία και ότι θα σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς – και θα το κάνουμε.
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
Είναι σύνθημα σήμερα.
Θα είναι πραγματικότητα από τη Δευτέρα.

Έχουμε δεσμευτεί ότι θα απαγορεύσουμε με νόμο την παρακράτηση για χρέη των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων στους αγρότες – και θα το κάνουμε.

Έχουμε δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουμε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» πριν και ανεξάρτητα από την έναρξη και την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές – και θα το κάνουμε.

Γι’ αυτό ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας. Για να το εφαρμόσουμε χωρίς εκπτώσεις. Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη έτοιμα. Ανάμεσά τους είναι:

i. H επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα €751 για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Η 13η σύνταξη τα Χριστούγεννα, για όσους έχουν σύνταξη έως €700.
H εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  
Στις 25 Ιανουαρίου βάζουμε τέλος στην κοινωνική καταστροφή. Στον εφιάλτη της λιτότητας και του αυταρχισμού. Βάζουμε τέλος στη βαρβαρότητα των Μνημονίων.

-Ο κ. Τσίπρας ξαναβρέθηκε στην Πάτρα στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. Είχε, βέβαια, ξεχάσει όλες τις υποσχέσεις του, ψέλλισε κάτι περί παροχών, ανάλωσε την ομιλία του σε έναν δήθεν πόλεμο κατά της διαπλοκής, προσπάθησε να πείσει πως μόνο ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να διαπραγματευτούν και εκτόξευσε μερικά φληναφήματα περί «παλινόρθωσης» και περί ιδιοκτησίας του «Όχι». Όπως είπε, τώρα ζητά την τρίτη και οριστική ετυμηγορία του λαού, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει το γεγονός ότι έστησε τρεις φορές κάλπες μέσα σε οκτώ μήνες και να υποσχεθεί ξανά όλα όσα δεν έκανε στη διακυβέρνησή του – μεταξύ των οποίων και τη «μάχη της διαπραγμάτευσης».
«Για μία ακόμα φορά δίνουμε τη μάχη μόνοι εναντίον όλων», είπε. «Μόνοι ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ». Πάνε και ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο και η 13η σύνταξη και ο μισθός των 751 ευρώ.
Κοζάνη 4 Μαΐου 2014 -  Κοζάνη 7 Σεπτεμβρίου 2015
-Μιλώντας στην Κοζάνη πριν από τις ευρωεκλογές, στις 4 Μαΐου 2015, ο κ. Τσίπρας είχε πει:
«Ο λαός μας είναι πανίσχυρος, είναι ενωμένος. Είναι αποφασισμένος. Να βάλει τέλος στην Ελλάδα-πειραματόζωο. Να βάλει τέλος στην Ελλάδα της τρόικας και των τοκογλύφων».

«Γιατί μετά το παραβάν θέλουν να συνεχίσουν την δουλειά που έχουν αναλάβει. Γιατί μετά το παραβάν μας περιμένουν νέα μέτρα».

«Αυτή είναι η κρυφή τους ατζέντα. Νέες επώδυνες επιβαρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, με νέους φόρους και νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών, από το 2015 έως το 2018. Μέτρα 8 δις ευρώ.
Απολύσεις στο δημόσιο, ολοκληρωτική ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».
  
«Όσο, όμως, και αν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, η κοινωνική πραγματικότητα, η ίδια η ζωή που ρημάξανε, βάζει τα διλήμματα.
Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνια για 40 χρόνια.
Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Μέρκελ και το πολιτικό της προσωπικό.
Ή με την πραγματική Ευρώπη ή με την πραγματική Ευρώπη.
Ή με την παραγωγική ανασυγκρότηση ή με την λιτότητα και την ύφεση».

«Τώρα ετοιμάζουν την χαριστική βολή. Θα χτυπήσουν στην καρδιά. Ο τόπος σας συνδέθηκε με την ΔΕΗ. Συνδέθηκε με την επιχείρηση που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου. Την δημόσια ΔΕΗ. Δεν πήγε ρεύμα σε κάθε άκρη της Ελλάδας η Πάουερ. Η ΔΕΗ το έκανε. Τώρα ετοιμάζονται να την κόψουν κομμάτια και να την πουλήσουν στα μεγάλα και γνωστά συμφέροντα. Το σχέδιο για την μικρή ΔΕΗ, όμως, ας το γνωρίζουν, σταματά στα τέλη Μαΐου. Μικρή ΔΕΗ δεν θα υπάρξει. 25 Μαΐου θα υπάρχει μόνο μικρή ΝΔ και μικρό ΠΑΣΟΚ. Η δική μας θέση είναι κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θεωρούμε ότι αποτελεί έγκλημα κατά της Δυτικής Μακεδονίας, έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας. Αποτελεί χάρισμα, εκποίηση και σκάνδαλο η οποιαδήποτε απόπειρα να δοθεί σε ξένα χέρια η περιουσία του ελληνικού λαού, των εργαζομένων και των κατοίκων της περιφέρειας».

«Έχουμε και τα πρόσωπα και το πρόγραμμα. Θα τα αλλάξουμε όλα στην Ελλάδα. Θα φτιάξουμε από την αρχή αυτόν τον τόπο. Θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς και στην Ευρώπη».

-Στις 7 Σεπτεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας ξαναπήγε στην Κοζάνη. Αλλά για να πει ότι βρέθηκε με τη θηλιά στον λαιμό και ότι έδωσε όλες του τις δυνάμεις στην «σκληρή διαπραγμάτευση». Και αναφέρθηκε στο… νέο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης:

«Χτες είχαμε στη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα που δεν αποτελεί συρραφή σχεδίων επί χάρτου κάποιων σοφών. Δούλεψαν, βέβαια, γι' αυτό άνθρωποι με γνώσεις, επιστημονική κατάρτιση, προοδευτικές ιδέες. Αλλά το πρόγραμμά μας αποτελεί πρώτα-πρώτα προϊόν της ίδιας της πάλης των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα. Συμπυκνώνει τα συμπεράσματα και τα αιτήματα των αγώνων εκατομμυρίων ανθρώπων. Πατάει γερά στην πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Και μαζί με το ρεαλισμό, που χαρακτηρίζει κάθε πρόταση του, είναι, και θέλουμε να είναι, ένα μανιφέστο αγώνα ενάντια στο παλιό».

«Το πρόγραμμά μας δεν είναι προϊόν ούτε κάποιου κομματικού σωλήνα, ούτε κάποιων εγκεφάλων ξεκομμένων από το λαό και τις αγωνίες του. Είναι ο οδικός χάρτης της απελευθέρωσης που προτείνουμε στο λαό».

«Ξέρουμε ότι οι στόχοι που περιγράφονται στο πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικοί, αλλά δεν είναι εύκολοι».

Μόνο που από το νέο «παράλληλοι» πρόγραμμα είχαν εξαφανιστεί οι υποσχέσεις του Ιανουαρίου, ενώ προστέθηκε και το μεγάλο ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την διαπραγμάτευσή του κατάφερε να κρατήσει τη ΔΕΗ ενιαία, αποτρέποντας την πώληση της μικρής ΔΕΗ (που τον Ιανουάριο θα καταργούσε) και του ΑΔΜΗΕ. Φυσικά, το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε προβλέπει ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Λάρισα, 8 Απριλίου 2014, Λάρισα, 14 Δεκεμβρίου 2014, Λάρισα 15 Σεπτεμβρίου 2015

-Στις 8 Απριλίου 2014, από τη Λάρισα, ο κ. Τσίπρας υποσχόταν:

«Κυρίως όμως δέσμευσή μας είναι η δίκαιη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, είναι η παροχή ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο, ώστε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα της εύφορης γης στο ξένο κεφάλαιο, τα τραπεζικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές».

-Στις 14 Δεκεμβρίου 2014, και πάλι μιλώντας στη Λάρισα, ο κ. Τσίπρας είχε πει: 

«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση δεν εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών».

«Το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο».

-Στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, ξανά μιλώντας στη Λάρισα, ο κ. Τσίπρας ξαναξέχασε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Και μίλησε για παλινορθώσεις και την επτάμηνη «άνοιξή» του και για τα «ανοιχτά πεδία διαπραγμάτευσης» που «αφήνει η συμφωνία της 12ης Ιουλίου».

Στους αγρότες δεν είχε να υποσχεθεί πια τίποτε. Και για να καλύψει το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις, πανηγύρισε ότι αυτές θα φορολογούνται μετά τα 12.000 ευρώ, λέγοντας μάλιστα ότι… πάλεψε γι’ αυτό!
Και τους υποσχέθηκε αγροτική κάρτα και (ξανά) τη δημιουργία μιας νέας δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας (την ώρα που έχει κλείσει όλες τις υπόλοιπες)…

Όσο για το τρίτο μνημόνιο που έφερε, φρόντισε να του φορέσει τον μανδύα του νέου του «προγράμματος»:

«Για μας, για το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ζωή, υπάρχει πολιτική, πέρα και έξω από τη συμφωνία της 12ης Ιούλη. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, που το παρουσίασα στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες.
Ένα πρόγραμμα με δύο βασικούς πυλώνες:
α)την αναδιανομή προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της πρωτογενούς παραγωγής.
β)τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων, που προϋποθέτει ριζικές θεσμικές αλλαγές και ρήξη με τη δομή της διαπλοκής». 

Καλαμάτα, 11 Ιανουαρίου 2015 – Καλαμάτα, 12 Σεπτεμβρίου 2015

-Στις 11 Ιανουαρίου 2015, στην ομιλία του στην Καλαμάτα, ο κ. Τσίπρας:
«Πολίτες της Καλαμάτας. Εμείς καταθέσαμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. Και από την άλλη μεριά υπάρχει το μνημόνιο και το νέο μνημόνιο».
«Δεσμευόμαστε για την εφαρμογή μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής. Δεσμευόμαστε για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου. Εγγυόμαστε τη σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας». 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί επίσης σε μια πολιτική ανάσχεσης της καταστροφής και επανεκκίνησης της οικονομίας. Θα αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Θα βάλουμε φραγμό στις μαζικές απολύσεις. Θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Θα καταθέσουμε σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ».
-Στην Καλαμάτα βρέθηκε και μίλησε ο κ. Τσίπρας και στις 12 Σεπτεμβρίου 2015. Και αυτή τη φορά οι υποσχέσεις, ειδικά προς τους αγρότες, πήγαν περίπατο. Στο μεταξύ, είχαμε κερδίσει το «Όχι». Και ο κ. Τσίπρας ωραιοποιούσε το τρίτο μνημόνιο, παριστάνοντας ξανά τον ικανό διαπραγματευτή, που θα δώσει λύσεις στα «ανοιχτά ζητήματα»:

«Γιατί ο αγώνας μας απέδωσε, δε πήγε χαμένος. Απέδωσε το ηχηρό όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, που ήταν γιορτή δημοκρατίας και στιγμή ανάτασης για τον λαό μας».

«Γιατί έχουμε μπροστά μας πολλά και μεγάλα ζητήματα ανοιχτά. Είναι η μάχη που θα δώσουμε μαζί. Για να δώσουμε τις λύσεις που μας πάνε μπροστά».

«Οι αγροτικές επιδοτήσεις παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ ενώ προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%». (Τον Ιανουάριο δεσμευόταν για επαναφορά του αφορολογήτου για όλους).

Κομοτηνή, 13 Ιανουαρίου 2015 – Αλεξανδρούπολη 21 Δεκεμβρίου 2014 – Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, 11 Σεπτεμβρίου 2015 

-Στις 13 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην Κομοτηνή. Και μεταξύ άλλων υπόσχεται:

«Αποκατάσταση της 13ης σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ. Αλλά και σταδιακή αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας με την περικοπή των συντάξεων των νεοπροσφύγων ομογενών, των παλιννοστούντων Ποντίων από της χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί επίσης σε μια πολιτική, που στοχεύει στην ανάσχεση της καταστροφής στην πραγματική οικονομία και στην στήριξη της εργασίας. Την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Τον φραγμό στις μαζικές απολύσεις. Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ Την προώθηση ενός συνολικού σχεδίου για 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Τις στοχεύσεις του προγράμματος τις λέω καθαρά, ανοιχτά και με σαφήνεια. Ξέροντας ότι κάποιοι θα πούνε, να, ο Τσίπρας βγαίνει στο μπαλκόνι και τάζει. Δεν τους φοβόμαστε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πλήρως κοστολογημένο. Αναλυτικά και διεξοδικά. Μπορεί να υλοποιηθεί από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Και αυτό θα γίνει. Γιατί βασίζεται σε δικούς μας πόρους. Δεν έχουμε ανάγκη την συναίνεση κανενός. Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν».
«Έχω πει πολλές φορές ότι το 2015 δεν είναι 2012. Και πράγματι, κοιτάξτε πόσο διαφορετικό είναι σήμερα το κλίμα στην Ευρώπη σε σχέση με το 2012. Τότε που διάφοροι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έσπευδαν να απειλήσουν την Ελλάδα με βιβλική καταστροφή αν έβγαινε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όλοι δείχνουν ήρεμοι απέναντι στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλοι δείχνουν έτοιμοι να συζητήσουν πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις μιας αριστερής κυβέρνησης. Τι έχει αλλάξει; Μα είναι ξεκάθαρο: Είναι η πραγματικότητα που επιβάλλει πια τους όρους της. Είναι η αποδοχή ότι διέξοδος για την Ευρώπη δεν υπάρχει, παρά μόνο μέσα από την δική μας θέση: την ριζική απομείωση του ελληνικού χρέους, και την αποπληρωμή του υπόλοιπου μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι απλά η αποδοχή της πραγματικότητας.
Είναι όμως ταυτόχρονα και ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Έρχονται στο προσκήνιο νέες δυνάμεις. Και οι δυνάμεις αυτές, με την στήριξη των λαών, των εργαζόμενων, των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θα βάλουν την δική τους ατζέντα. Και θα παίξουν πια ρόλο στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής». (Ήταν τότε που θα βαρούσε τα νταούλια…)

-Στις 21 Δεκεμβρίου 2014, από την Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τσίπρας:

«Ακόμα και οι πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι φανερώνουν ότι η χαραμάδα αρχίζει και γίνεται ρήγμα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της. Ρήγμα στην δημοσιονομική ορθοδοξία των ενάρετων του Βερολίνου.
Ρήγμα στα τείχος των μνημονίων».

«Αυτές τις ημέρες δεν κρίνεται στη Βουλή η εκλογή προέδρου. Κρίνεται αν θα μπούμε βαθύτερα στο τούνελ, όπως το περιγράφει το γνωστό e-mail Χαρδούβελη. Αν θα περικοπούν κι άλλο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αν δηλαδή από συντάξεις πείνας γίνουν συντάξεις ξαφνικού θανάτου. Αν θα επιβληθεί ο νέος ΦΠΑ σε φάρμακα, νησιά, ξενοδοχεία».

«Εμείς θα κάνουμε εκλογές για να αλλάξουμε το τοπίο. Στη στρατηγική της έντασης εμείς απαντούμε. Ενότητα των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Στην δυσωδία των σκανδάλων τους εμείς απαντάμε. Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών».

«Σ' αυτή την ανάγκη και σ' αυτό το αίτημα απαντά το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο στόχος του είναι να προσανατολίσει τους άμεσα διαθέσιμους πόρους στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν μπορεί να λύσει βέβαια όλα τα προβλήματα που προκάλεσαν πέντε χρόνια άγριας λιτότητας. Δεσμεύεται όμως να στηρίξει άμεσα τους πιο αδύναμους. Αυτούς που ζουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Αυτούς που δεν έχουν να φάνε. Αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Αυτούς που το μαγαζί τους βουλιάζει στα χρέη. Δεσμεύεται επίσης να επαναφέρει την 13η σύνταξη. Τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Και να προωθήσει προγράμματα χαλάρωσης τουλάχιστον της ασφυκτικής πίεσης της ανεργίας.
Δεν πρόκειται για ένα σύνολο από προεκλογικές υποσχέσεις. Ούτε τα συνηθίζουμε, ούτε τα συμπαθούμε αυτά τα κόλπα της δικομματικής απάτης. Είναι ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο. Εξηγεί και πού θα τα βρει, και πού θα τα ξοδέψει».


-Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, κατά την περιοδεία του σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, υποσχέσεις και νταούλια είχαν ξεχαστεί. Τώρα πια έχουν αλλάξει τα «διακυβεύματα» και τα «αιτήματα»:

«Πριν από 7 μήνες, περνώντας και από την Κομοτηνή, δεσμευτήκαμε να ματώσουμε προκειμένου να σταματήσει να ματώνει ο λαός μας. Την κάναμε πράξη αυτή τη δέσμευση. Ματώσαμε. Πήγαμε τη διαπραγμάτευση μέχρι τα όρια και την κρίσιμη στιγμή επιλέξαμε να βάλουμε τον λαό στο προσκήνιο».

«Και τα διλήμματα έχουν να κάνουν με το αν θα συνεχίσουμε μια δύσκολη προσπάθεια να κερδίσουμε οξυγόνο, αέρα προοπτική, να ξεφύγουμε από το παρελθόν που μας κρατάει κολλημένους, να ξεφύγουμε από το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς, που δημιούργησε τα μνημόνια, που δημιούργησε την εξάρτηση της χώρας. Αν, λοιπόν, θα ξεφύγουμε από το χθες ή θα μείνουμε κολλημένοι, θα επιστρέψουμε πίσω».

«Δεν ζητάμε πολλά: ζητάμε 2 βουλευτές παραπάνω από αυτούς που είχαμε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε στην ομηρία των δυνάμεων του συστήματος».

Καβάλα, 13 Ιανουαρίου 2015 – Καβάλα, 11 Σεπτεμβρίου 2015

-Τον Ιανουάριο του 2015 ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε περιοδεία σε Καβάλα και Δράμα. Και δήλωσε:

«Με τα επιχειρήματα, με τις θέσεις μας, με το πρόγραμμά μας, με την ελπίδα και την αποφασιστικότητα να χτίσουμε μία Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η αποφασιστικότητα θα είναι καθοριστική, η ελπίδα θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 25ης Γενάρη και όχι μόνο θα δώσει τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα δώσει μία μεγάλη αυτοδυναμία στον ελληνικό λαό, στην Ελλάδα, να μπορέσει να είναι ισχυρή, να χει ψηλά το κεφάλι και ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει με αξιοπρέπεια ένα καλύτερο μέλλον».

«Εμείς λοιπόν αυτό το οποίο καταθέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού είναι την ανάγκη να μπει ένα τέρμα στην καταστροφική πορεία, στον οδυνηρό αυτό κατήφορο. Και βήμα το βήμα, με δυσκολίες, τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε, σφίγγοντας τα δόντια, αλλά με περηφάνια, να επουλώσουμε τις πληγές του μνημονίου, να επουλώσουμε τις πληγές της ανθρωπιστικής κρίσης, θέτοντας ένα πλαίσιο δικαιοσύνης και αξιοκρατίας»

-Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας μίλησε πάλι στην Καβάλα. Το «συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δεν υπάρχει πια:  

«Οι πολίτες του Όχι, εκείνοι που θέλουν να δώσουν συνέχεια στον αγώνα με τόλμη, αλλά και σύνεση, όλοι όσοι καταλαβαίνουν την ανάγκη να φυσήξει επιτέλους άνεμος αλλαγών στην πατρίδα, συσπειρώνονται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς έχουμε πρόγραμμα την κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατία, την αξιοκρατία, την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ιωάννινα, 21 Μαρτίου 2014 – Ιωάννινα, 10 Σεπτεμβρίου 2015

-Στις 21 Μαρτίου 2014, ενόψει ευρωεκλογών, μιλώντας στα Ιωάννινα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «πλεόνασμα στις μάχες κατά των μνημονίων» και στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μοιράσει μέρος του πλεονάσματος σε κατηγορίες πολιτών. Είχε πει:

«Και θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.
Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες. Αλλά και για μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν τον ελληνικό λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του. Ποιον περιμένει άραγε να πείσει για το success story ο πρωθυπουργός, δίνοντάς του μια βδομάδα πριν τη κάλπη δυο- τρία κατοστάρικα; Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελλήνων, επιχειρώντας έτσι να τους αφαιρέσει το τελευταίο που τους έχει απομείνει -την αξιοπρέπειά τους;
Πώς μεταχειρίζεται τους ένστολους, σαν ανήλικα προς αποπλάνηση;
Πώς αφού τους καταδίκασε στη φτώχεια, τώρα τους βγάζει στις εκπτώσεις; (…) Και αναρωτιέμαι είναι τελικά εθνική πολιτική αυτή;
Η θεσμοθέτηση και η προπαγάνδιση της εθνικής επαιτείας και της εθνικής φιλανθρωπίας;».

«Θέλουμε να είμαστε η επανάσταση των σύγχρονων δούλων του μνημονίου».

«Η (γαλακτοβιομηχανία) Δωδώνη διαλύθηκε και ξεπουλήθηκε οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους παραγωγούς».

-Στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, ακριβώς από τα Ιωάννινα, έπραξε αυτό ακριβώς που είχε κατηγορήσει με τον πιο καταγγελτικό τρόπο. Είπε:

«Αλλά η κυβέρνησή μας έδωσε δείγμα γραφής. Περίπου 2000 άνθρωποι στα Γιάννενα ωφελούνται από τις παρεμβάσεις μας για την ανθρωπιστική κρίση». Επίσης, ξέχασε την «επανάσταση» και περιορίστηκε να πει:

«Παλέψαμε, ματώσαμε, αποτρέψαμε την καταστροφή, αφήσαμε ανοιχτή τη δυνατότητα…». Όσο για τη Δωδώνη…

Για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη είπε ότι δεν ξεχνά τη δέσμευσή του, αλλά παρηγόρησε το ακροατήριό του λέγοντας ότι… «ανοίξαμε έστω συμβολικά για δύο παραστάσεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης»!

Υστερόγραφο: Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα ανακολουθίας του κ. Τσίπρα πριν και μετά το τρίτο μνημόνιο. Και μερικές μόνο από τις πόλεις και τις συνοικίες που ξαναεπισκέφθηκε ή επισκέφθηκε φέτος ή είχε επισκεφθεί τον Ιανουάριο, αλλά τις απέφυγε φέτος: Καισαριανή, Κερατσίνι, Κοκκινιά, Αιγάλεω, Αγρίνιο, Λειβαδιά, Ρόδος, Μυτιλήνη, Κόρινθος, Λαμία και πολλές άλλες. Τα ίδια ψέματα πριν και μετά σε όλη την Ελλάδα