Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Συγκινητικό αντίο από τις τρεις "σημαίες" της Εθνικής

Eurobasket 2015: Συγκινητικό αντίο από τις τρεις `σημαίες` της Εθνικής 
Η αγκαλιά των Βασίλη Σπανούλη, Γιάννη Μπουρούση και Νίκου Ζήση στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου πριν από το παιχνίδι με τη Λετονία ήταν προάγγελος του αντίο που θα έλεγαν με λίγα λεπτά διαφορά και οι τρεις "παλιοσειρές". Ο γκαρντ του Ολυμπιακού γνωστοποίησε πρώτος την αποχώρηση του από την Εθνική ομάδα, ακολούθησε ο Καρδιτσιώτης σέντερ και ολοκλήρωσε ο Νίκος Ζήσης. Ο αρχηγός της "γαλανόλευκης" κρέμασε τη φανέλα του με το εθνόσημο, μετά από 11 συνεχόμενα χρόνια προσφοράς. Μπορεί οι τρεις "σημαίες" να μην κατάφεραν να οδηγήσουν την Εθνική μας στην κατάκτηση ενός μεταλλίου, ωστόσο αποχωρούν με ψηλά το κεφάλι, έχοντας πανηγυρίσει σπουδαίες επιτυχίες.

Ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε μετά από τέλος του αγώνα με την Λετονία την αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα.


Συγκεκριμένα ο Βασίλης Σπανούλης σχολίασε στην τηλεοπτική κάμερα πως: «Ήρθε η ώρα να σταματήσω. Πιστεύω πως πως προσέφερα, Είμαι στις Εθνικές ομάδες από 17 χρονών. Μια καριέρα γεμάτη. Καταφέραμε να φέρουμε τρία μετάλλια. Άλλες φορές πετύχαμε και άλλες αποτύχαμε. Αυτά έχει η ζωή. Πιστεύω πως είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσω και να παίξουν τα υπόλοιπα παιδιά για εμάς. Είμαι πολύ συγκινημένος», είπε αρχικά ο εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά 33χρονος γκαρντ.
Και συμπλήρωσε: «Καταφέραμε μέσα σε αυτά τα χρόνια να φέρουμε στην πατρίδα μας τρία μετάλλια. Άλλες φορές φέραμε επιτυχίες, άλλες φορές δεν τα καταφέραμε.
Είμαι περήφανος για τα όσα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι πολλά τα χρόνια, το ξαναλέω βρίσκομαι από 17 χρονών παιδί στις Εθνικές, αλλά ήρθε η ώρα να αποχωρήσω. Ήρθε η ώρα να σταματήσω, ήρθε η ώρα να παίξουν και τα νέα παιδιά που έρχονται τα επόμενα χρόνια. Να παίξουν και για εμάς. Έχουμε ταλέντο, υπάρχει ποιότητα. Υπάρχει ταλέντο και θα είμαστε μαζί τους. Το λέω ξανά, είμαι περήφανος. Έδειξα προσήλωση στην Εθνική και κρατάω όλες τις στιγμές, τις καλές και τις άσχημες. Είναι τεράστια τιμή να εκπροσωπείς την πατρίδα σου. Όπως εγώ, έτσι και τα άλλα παιδιά θυσιάσαμε πολλά καλοκαιριά για να υπηρετήσουμε την ομάδα και ζήσαμε τεράστιες επιτυχίες. Εύχομαι στο μέλλον να έρθουν κι άλλες. Είμαι πολύ φορτισμένος συναισθηματικά αυτή την στιγμή, σας ευχαριστώ πολύ...».
Ερωτηθείς για το χρονικό σημείο που πήρε την μεγάλη απόφαση, απάντησε: «Το είχα πάρει απόφαση από πριν. Με βαριά καρδιά, αλλά πρέπει να καταλαβαίνεις πότε θα σταματήσεις. Δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθει πλέον το κορμί, διότι το προολυμπιακό θα γίνει λίγες μέρες αφότου τελείωσε η σεζόν. Λυπάμαι που δεν μπήκαμε στα μετάλλια φέτος».

Ο V-Span αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο (που πλέον κλείνει) για την επίσημη αγαπημένη, κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς του, τόσο των μεταλλίων, όσο και τους ατομικούς του…

Το 2000 κατέκτησε με την Εθνική Εφήβων το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ και δύο χρόνια αργότερα έφτασε με την Εθνική Νέων στην κορυφή της Ευρώπης. Με την Εθνική Ανδρών (για τον Βασίλη Σπανούλη) ο «χορός» των μεταλλίων άνοιξε το 2005, όταν στέφθηκε στο Βελιγράδι πρωταθλητής Ευρώπης. Στο Μουντομπάσκετ του 2006 πέρασε στον λαιμό του το ασημένιο μετάλλιο, ενώ το 2009 στην Πολωνία ανέβηκε στο βάθρο, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Τα συνολικά του στατιστικά…

Κατηγορία     Συμμ.     Πόντοι     ΜΟ/αγώνα
ΑΝΔΡΩΝ        144     1470     10.21
Β! ΑΝΔΡΩΝ    1     11     11.00
ΔΙΑΦΟΡΑ        8     113     14.13
ΕΦΗΒΩΝ        31     337     10.87
ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ    25     359     14.36