Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Μέσω facebook ανακοίνωσε την υποψηφίοτητα του για προεδρος της ΝΔ ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Με μια ανάρτηση στο facebook και με μια περιεκτική δήλωση, ανακοίνωσε και επισήμως, το βράδυ του Σαββάτου, την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.



Στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρεται στο πρόβλημα εκπροσώπησης μεγάλου μέρους της θυμωμένης κοινωνίας από το σημερινό πολιτικό σύστημα, καλεί σε μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες, αφήνει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «νέο λαϊκισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος», και στέλνει μήνυμα αναγέννησης της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα».

Επιπλέον, καλεί σε συστράτευση τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που, όπως τονίζει, θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση που θα υπερβαίνει τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης.

Με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, γίνεται πράξη, με ταχύτατες διαδικασίες, αυτό που ήταν αναμενόμενο εδώ και μέρες, καθώς οι επαφές του κ. Τζιτζικώστα και πολλών στενών συνεργατών του στην Αθήνα από την προηγούμενη Πέμπτη ήταν θετικές.

Ο κ. Τζιτζικώστας, που η αλήθεια είναι ότι πιέστηκε πολύ από τα γαλάζια στελέχη στη Βόρεια Ελλάδα για να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, εξέτασε την υποψηφιότητα από όλες τις πλευρές.

Τα στελέχη αυτά μάλιστα, που τον στήριξαν και στις περιφερειακές εκλογές, κόντρα στην τότε επίσημη επιλογή της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, δίνοντάς του το εκπληκτικό ποσοστό 70% και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν φτάσει στο σημείο να συγκεντρώσουν αμέσως μετά την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου του κόμματος, περισσότερες από 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής.

Στόχος των στελεχών ήταν να κινητοποιήσουν τον περιφερειάρχη και να τον πείσουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός γαλάζιων στελεχών που θα τον ήθελαν πρόεδρο της ΝΔ.

Ο κ. Τζιτζικώστας, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τους ενδοιασμούς του σε ό,τι αφορά κυρίως στο θέμα με την αδυναμία εκλογής του στη Βουλή (λόγω του γεγονότος ότι είναι περιφερειάρχης), όμως οι επαφές του στην Αθήνα ήταν τις όποιες ενστάσεις. «Δεν ψάχνουμε πρόεδρο βουλευτή. Στη Βουλή έχουμε εκπροσώπηση. Ψάχνουμε πρόεδρο ώστε η ΝΔ να ξαναχτίσει τις σχέσεις της με τους πολίτες», έλεγαν στελέχη και βουλευτές του κόμματος στη Voria.gr, που θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα είναι η βέλτιστη λύση για να βγει η ΝΔ από το σημερινό αδιέξοδο και να αποκτήσει ξανά επαφή με τους πολίτες, μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες.

Ο κ. Τζιτζικώστας θα έχει τη στήριξη της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του κομματικού μηχανισμού στη Βόρεια Ελλάδα, θα έχει την προίκα του 70% της περιφερειακής παράταξής του «Αλληλεγγύη», θα έχει τη στήριξη των «καραμανλικών», αλλά και των «ντορικών», ενώ θα βρει απέναντί του ένα κομμάτι των κομματικών στελεχών που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, τους «σαμαρικούς» και ορισμένους βουλευτές που ήδη έχουν πάρει θέση υπέρ άλλων υποψηφιοτήτων.

Η δυναμική Τζιτζικώστα πάντως δεν περιορίζεται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά υπάρχουν ευρύτατες συμμαχίες στο πρόσωπό του από όλη τη χώρα, τόσο σε ό,τι αφορά βουλευτές του κόμματος και πρώην βουλευτές, όσο και σε ό,τι αφορά σε κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, που ανήκουν στην ομάδα Πούλιτζερ αναμένεται να στηρίξουν την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη, καθώς στο πρόσωπό του βλέπουν έναν 37άρη να είναι η καλύτερη λύση για τη ριζική ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς παράταξης.

Το προφίλ του κ. Τζιτζικώστα είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, έχει πολύ γερές ρίζες εντός της ΝΔ (κάτι που αποδείχτηκε στις περιφερειακές εκλογές), έχει αποφύγει να ανοίξει μέτωπα άσκοπα (με εξαίρεση την κόντρα του με τον κ. Σαμαρά), ενώ έχει και εξαιρετικά καλή εικόνα εκτός ΝΔ, στα άλλα κόμματα και στην κοινωνική βάση, γι' αυτό εξάλλου και οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας του έδωσαν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό.

Ο κ. Τζιτζικώστας πληροί και το χαρακτηριστικό του «αντι-Τσίπρα», ενώ δίνει την ευκαιρία στη ΝΔ να πετάξει από πάνω της το χαρακτήρα του περιχαρακωμένου κόμματος, που τηρεί πιστά μια αδιέξοδη επετηρίδα στελεχών.

Επίσης, θα έχει τη στήριξη σημαντικού μέρους των «καραμανλικών» στελεχών σε όλη την Ελλάδα, ενώ η υποψηφιότητά του βάζει δύσκολα πλέον και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (που επένδυσε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στη στήριξη του Κώστα Καραμανλή) και στον Βασίλη Κικίλια (που επένδυσε στο νεανικό προφίλ του).

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδηλωθούν πολλά μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης του κ. Τζιτζικώστα από γαλάζια στελέχη και βουλευτές, ενώ από αύριο αρχίζει η προεκλογική μάχη για τον περιφερειάρχη, ο οποίος σε τυχόν εκλογή του θα είναι ο νεότερος πρόεδρος της ΝΔ.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Τζιτζικώστα:
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται σήμερα από κανέναν.
Προσέρχεται στα διλήμματα που θέτει η πραγματικότητα και διατυπώνει το πολιτικό σύστημα, με μισή καρδιά και με την αίσθηση ότι εκ των προτέρων θα είναι χαμένη υπόθεση η αξιοκρατία και η δημιουργικότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, χωρίς δηλαδή τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας που εγγυάται μια καλά οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς που λειτουργούν.
Για αυτούς τους ανθρώπους, τους πολλούς, που περιμένουν μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και μια νικηφόρα σύγκρουση με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος, οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτοι.
Για τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης.
Για την κοινωνία που είναι θυμωμένη από όσα περνάει, αλλά και από το αίσθημα ότι δεν έχει επιλογή, ότι δεν υπάρχει λύση που θα την περιέχει, ότι απέχουν τα πρόσωπα που ξέρουν τι σημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητάει αλήθεια χωρίς κολακεία, αλλά και χωρίς να της κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο, οφείλουμε μια δημοκρατία Νέα και ισχυρή.
Πιστεύω ότι η διαδρομή μου, η πίστη μου ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με ανοιχτούς ορίζοντες, με συμμετοχή και έμπνευση των πολλών, μου επιτρέπει να σταθώ μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Θέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Παράταξης και καλώ όλους να συμμετέχουν στην εκλογή από τη βάση. Όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται παράταξη όλων των δυνάμεων.
Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα.

voria.gr
 airetos.gr