Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η "κόκκινη" Πανσέληνος και έκλειψη της σελήνης, όλα σε ένα ( φωτογραφία από το Δερβένι)

 

Εικόνες συγκλονιστικές απ' άκρη σ' άκρη της Γης. Από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής μέχρι τη Ρωσία. Από τη δοκιμαζόμενη Συρία μέχρι το Παρίσι και το Λονδίνο. Το "ματωμένο φεγγάρι", η "κόκκινη πανσέληνος" και έκλειψη της σελήνης, όλα σε ένα. Εικόνες μαγικές , εικόνα μαγική όπως η παραπάνω φωτογραφία από το Δερβένι.

Υπερπανσέληνος και έκλειψη σελήνης: ένα φαινόμενο που δεν συμβαίνει συχνά και έγινε ορατό τα ξημερώματα της Δευτέρας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η τέταρτη και τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη της τελευταίας διετίας. Οι προηγούμενες ολικές εκλείψεις έγιναν στις 15 Απριλίου 2014, 8 Οκτωβρίου 2014 και 4 Απριλίου 2015.

Κατά την έκλειψη, το φεγγάρι έγινε κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από ό,τι στην προηγούμενη φετινή έκλειψη, επειδή θα βρίσκεται στο κοντινότερο στη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του (σε απόσταση 363.700 χιλιομέτρων), ενώ την περασμένη άνοιξη βρισκόταν αντίθετα στο πιο μακρινό του (σε απόσταση 405.600 χιλιομέτρων).
Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως στο Δερβένι, πολλοί ήταν εκείνοι που έστρεψαν τα μάτια τους στον ουρανό για να απολαύσουν το εντυπωσιακό θέαμα.