Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ελλάδα - Ισπανία: Ή τώρα ή ποτέ για την Εθνική στο Eurobasket

Ελλάδα - Ισπανία: Ή τώρα ή ποτέ για την Εθνική στο Eurobasket 
 H ώρα που όλοι (στην Ελλάδα) ανέμεναν πριν την έναρξη του φετινού Eurobasket έφτασε και η Εθνική μας ομάδα στο σημαντικότερο «χιαστί», αυτό των «8», που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία σε ένα μεγάλο τουρνουά, θα αντιμετωπίσει τον κακό της δαίμονα που ακούει στο όνομα Ισπανία. Για περίπου μία δεκαετία (2003-2013) η «Ρόχα» δεν άφηνε την Εθνική σε… χλωρό κλαρί κερδίζοντας με θεμιτά (εξαιρετικό μπάσκετ) και ενίοτε αθέμιτα (σφυρίγματα και θεατρινισμούς) μέσα, σε σημαντικά και λιγότερο σημαντικά παιχνίδια. Αυτή η παγιωμένη κατάσταση άλλαξε στο περασμένο Eurobasket, ωστόσο η συγκεκριμένη επιτυχία δεν εξαργυρώθηκε αναλόγως στη διοργάνωση.

Τώρα έφτασε η ώρα, η ελληνική ομάδα να αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνει από… φαντάσματα και κακούς δαίμονες και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ευκαιρία από τον αποψινό προημιτελικό της Λιλ (19:30).
Στο ελληνικό στρατόπεδο η αισιοδοξία είναι διάχυτη πριν την μεγάλη αναμέτρηση. «Πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητές και για αυτό πάμε να νικήσουμε», δήλωσε ο Γιώργος Πρίντεζης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βαγγέλης Μάντζαρης έδωσε χαρακτηριστικά το στίγμα για την ελληνική ομάδα σε σχέση και με τις κουβέντες για την προϊστορία: «Δεν έχουμε τη νοοτροπία να ασχολούμαστε τι συνέβη μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας στο παρελθόν. Νομίζω ότι αυτό ανήκε σε παλαιότερες γενιές. Δεν καθόμαστε να λέμε πως μας είχαν… πελάτες. Ξαναλέω, δεν βλέπουμε αυτό το ματς σαν μία ευκαιρία για εκδίκηση. Είναι ένα ξεχωριστό ματς, ένα διαφορετικό παιχνίδι κι όλα μπορούν να συμβούν.»
Η αντίπαλος της Εθνικής κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι. Η κορυφαία ομάδα της δεκαετίας στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, με επιτυχίες και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σαφέστατα σε πτωτική πορεία μετά και από την ηχηρή αποτυχία στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εντός έδρας.

Στη φετινή διοργάνωση οι Ισπανοί (με τις σημαντικές απουσίες) ηττήθηκαν ήδη δύο φορές, από Σερβία και Ιταλία, ενώ στους «16» δυσκολεύτηκαν απέναντι στους μαχητικούς Πολωνούς, ωστόσο ο τεράστιος Πάου Γκασόλ, πραγματοποιώντας μία από τις τελευταίες του παραστάσεις, τους οδήγησε στην πρόκριση. Ο 35χρονος Γκασόλ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση στο τουρνουά και αποτελεί τον σημαντικότερο πονοκέφαλο για τον Κατσικάρη και τους διεθνείς, αν και σε μία ομάδα με Ροντρίγκεζ, Γιούλ, Ρέγες, Ρούντι Φερνάντεζ και Μίροτιτς ο πονοκέφαλος δεν μπορεί να είναι μόνο ένας.
Η ουσία είναι ότι η Εθνική έχοντας πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις δείχνει ικανότερη από ποτέ να ξεπεράσει το υψηλό Ισπανικό εμπόδιο. Το μόνο που απομένει είναι να επιβεβαιωθεί η θεωρητική ανωτερότητα. Ή τώρα ή ποτέ…