Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Νίκη Μεϊμαράκη στο ντιμπέιτ

Νίκη Μεϊμαράκη στο ντιμπέιτ
Με σαφή υπεροχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έθεσε τα διλήμματα της επόμενης ημέρας χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις αλλά με οδηγό την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έληξε η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην άχαρη θέση να υπερασπισθεί το Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε χωρίς όμως να πιστεύει στο περιεχόμενό του.

Μπορεί τα επιτελεία των δύο αρχηγών να δηλώνουν ικανοποιημένα όμως από το τρίωρο ντιμπέιτ προέκυψαν κάποια βασικά πολιτικά συμπεράσματα:

- Ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση. Επιτέθηκε σφοδρά στον κ. Τσίπρα «γιατί σε έξι μήνες διακυβέρνησης προκάλεσε τόσο μεγάλο κακό στην οικονομία». Τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των αποκρατικοποιήσεων, επισήμανε ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, έδωσε μεταρρυθμιστικό στίγμα εξαγγέλλοντας την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου, που θα καταρτισθεί από ειδικούς και στελέχη από όλους τους πολιτικούς φορείς.

- Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν υποσχέθηκε τίποτε παρά μόνο ότι εάν εφαρμοσθούν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις τότε από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η οικονομία θα ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

- Οι ελαστικότεροι κανόνες της τηλεμαχίας συνέβαλαν στο να υπάρχει ζωντανός διάλογος, από την οικονομία και το προσφυγικό μέχρι την προσπάθεια του τηλεσκηνοθέτη να εμφανίσει με το ίδιο ύψος τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που σχολιάσθηκε με χιούμορ από τον κ. Μεϊμαράκη.

- Ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες επιβεβαιώθηκε ότι η ΝΔ απλώνει το χέρι της συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δηλώνει ότι μπορεί να προχωρήσει μπροστά με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

- Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “παρά φύσιν κυβέρνηση” τον μεγά-λο συνασπισμό και επιμένει στην προτίμηση προς τους ΑΝΕΛ, αφήνοντας το παρά-θυρο ανοιχτό για το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ μέσω της αναφοράς σε “προοδευτική δι-ακυβέρνηση”. Αντίθετα, ο Ευ. Μεϊμαράκης μίλησε για την ανάγκη προγραμματικής συμφωνίας, για αξιοποίηση προσώπων πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις, μιλώντας συγκεκριμένα για υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα μπορούσαν να συνεχίσουν.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ