Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Eurobasket 2015: Ελλαδάρα από ατσάλι! Ανατροπή από τα παλιά και τέζα η Κροατία

Ευρωμπάσκετ 2015 (2η αγωνιστική): Ελλάδα-Κροατία 72-70
Με σπουδαία ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο η Εθνική Ανδρών υπέταξε και την Κροατία και έβαλε... πλώρη για την κορυφή του 3ου ομίλου του Ευρωμπάσκετ 2015. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 72-70 των «οικοδεσποτών», τους οποίους και υποχρέωσε στην πρώτη ήττα τους. Επόμενος αντίπαλος της ομάδας του Φώτη Κατσικάρη θα είναι η Γεωργία (8/9, 19:00).

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 28-33, 51-57, 72-70

Παρουσία 15.000 Κροατών αθλητικά πολιτισμένων και μέσα σε μια εξωπραγματική για μπάσκετ ατμόσφαιρα, η Εθνική Ελλάδος πήρε τη δεύτερη νίκη της στη διοργάνωση αφού ο Βασίλης Σπανούλης έκανε αυτό για το οποίο έχει γεννηθεί: Κατέστρεψε κάθε αμυντικό πλάνο των αντιπάλων του, έβαλε σουτ πέρα από κάθε μπασκετική λογική και με 13 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο (16 συνολικά) έστειλε την Ελλάδα απευθείας στη νίκη.
Ο Γιάννης Μπουρούσης, και για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν οι υπόλοιποι που ξεχώρισαν στην μεγάλη ανατροπή της ελληνικής ομάδας στην τελευταία περίοδο. Για 30 λεπτά οι Κροάτες είχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και με τους Σίμον - Ούκιτς έδειχναν να είναι το φαβορί για τη νίκη. Στο τέλος της τρίτης περιόδου κι ενώ τίποτε δεν πήγαινε καλά για την ελληνική ομάδα το σκορ ήταν 57-51 υπέρ των Κροατών.
Η ανατροπή άρχισε ουσιαστικά επτά λεπτά πριν το φινάλε. Με το σκορ 61-53 ο Σπανούλης σκοράρει ένα «τρελό τρίποντο» πάνω σε άμυνα δύο παικτών και οι υπόλοιποι αρχίζουν να το πιστεύουν. Στην αμέσως επόμενη φάση κερδίζει τρεις βολές και πλέον η Ελλάδα έχει επιστρέψει.
Οι φωνές 15.000 Κροατών γίνονται πλέον θηλιά στο λαιμό των ίδιων των παικτών τους, που χάνουν κρίσιμες βολές και αδυνατούν να πλησιάσουν το ελληνικό καλάθι. Ο Μπουρούσης με δύο μεγάλα καλάθια κλείδωσε τη νίκη, ενώ το κοουτσάρισμα στα τελευταία δύο λεπτά από τον Κατσικάρη και τους συνεργάτες του αξίζουν επίσης μερικά από τα εύσημα της νίκης.
Η ελληνική ομάδα δεν ήταν τόσο καλή στο πρώτο μέρος και μόνο επειδή είχε μερικές εξάρσεις και μικρά καλά διαστήματα έμεινε ζωντανή στο παιχνίδι. Οι Κροάτες μπορεί να μην είχαν τον Μπογκντάνοβιτς στην διάθεσή τους, είχαν όμως, στο πρώτο εικοσάλεπτο έναν εκπληκτικό Κρούνοσλαβ Σίμον, που έκανε μεγάλη ζημιά στην ελληνική άμυνα, είτε με τους γηπεδούχους να τρέχουν, είτε σε παιχνίδι πέντε εναντίον πέντε.
Ο Σίμον έκλεισε το εικοσάλεπτο με 13 πόντους, αφού δεν κατάφεραν να τον περιορίσουν ούτε ο Καλάθης αρχικά, ούτε ο Ζήσης στη συνέχεια, ούτε ο Σλούκας όταν κλήθηκε να το κάνει για μερικά λεπτά. Ιδιαίτερα δραστήριος από πλευράς Ελλήνων στις δύο πρώτες περιόδους ήταν ο Βασίλης Σπανούλης που είχε άστοχα σουτ (2/5 συνολικά), όμως ήταν εκείνος που δημιουργούσε τα μεγαλύτερα και πιο συχνά ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα.
Θετικός ήταν και ο Κώστας Κουφός, που πρόλαβε να μαζέψει πέντε επιθετικά ριμπάουντ και να σκοράρει άλλους τόσους πόντους. Οι Κροάτες προς το τέλος του πρώτου μέρους ενεργοποίησαν άμυνα ζώνης έχοντας μάλιστα σε εκείνο το σημείο διαφορά εννιά πόντων (24-33) τη μεγαλύτερη ως εκείνη τι στιγμή στο ματς. Η αντίδραση της ελληνικής ομάδας ήταν καλή. Οι παίκτες του Κατσικάρη βρήκαν τρόπο να διασπάσουν αυτή τη ζώνη και τελικά πήγαν στα αποδυτήρια με σκορ 28-33.

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 10 (4 ριμπ. 5 ασ.), Ζήσης 7 (4 ασ.), Σπανούλης 16 (4 ριμπ. 6 ασ.), Καλάθης 2, Περπέρογλου, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου, Κουφός 11 (9 ριμπ.), Πρίντεζης 13 (4 ριμπ.), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3, Αντεντοκούνμπο 6 (3 ριμπ.)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Περάσοβιτς): Τόμιτς 9 (5 ριμπ.), Ρούντεζ, Στίπτσεβιτς, Σάριτς 11 (6ριμπ.), Ούκιτς 14 (4 ασ.), Σίμον 18 (5 ριμπ.), Ντρέιπερ 2, Ζόριτς 8, Χεζόνια 8.