Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Βήματα προόδου στο ΥΠΕΘΑ από τον Πάνο Καμμένο


ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΥΠΕΘΑτου Αρη Δημητρίου

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο υπάρχει υπηρεσιακή Κυβέρνηση με την οποία οδεύουμε σε εκλογές. Μετά από αυτές τις εκλογές θα προκύψει μία νέα κυβέρνηση η οποία εν πολλοίς θα κληθεί να συνεχίσει το όποιο έργο της προηγούμενης. Αυτό που σπάνια έχει γίνει είναι ένας απολογισμός των πεπραγμένων τόσο της κυβέρνησης όσο και των διάφορων υπουργών.

Σε αυτό εδώ το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα πεπραγμένα του Πάνου Καμμένου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το κάνουμε αυτό γιατί αφενός έχει έχουν ακουστεί διάφορα για κάποιες επιλογές, βλ. P-3 Orion, και αφετέρου γιατί θεωρούμε ότι στους μόλις 7 μήνες παρουσίας του στο συγκεκριμένο κρίσιμο Υπουργείο έχουν αλλάξει πάρα πολλά προς το καλύτερο. Όλα αυτά δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώνεται τόσο σε επίπεδο απειλών στην ευρύτερη περιοχή αλλά πλέον και σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας!

Ας κάνουμε λοιπόν ένα πρώτο απολογισμό.

Πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο στα Ίμια όπου και πέταξε στη θάλασσα στεφάνι, για να τιμήσει τους νεκρούς ήρωες των Ιμίων . Είναι ο πρώτος ΥΕΘΑ που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια, 19 χρόνια μετά όταν όλοι οι πρώην Υπουργοί Εθνικής Άμυνας αποδέχονταν τα Ίμια ως «γκρίζα ζώνη». Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έδωσε εντολή για επιστροφή στο ελικόπτερο ούτε όταν οι Τούρκοι σήκωσαν 2 F-16 για να το αναχαιτίσουν εντός του ελληνικού εναερίου χώρου. Μετέβη ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Κρήτη για να τιμήσει για πρώτη φορά, 41 χρόνια μετά από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο τον καταδρομέα ήρωα του Αττίλα 1 Μανώλη Μπικάκη που κατάφερε να κρατήσει την θέση του ολομόναχος κατά τη μάχη της Κύπρου εξουδετερώνοντας αριθμό τουρκικών αρμάτων.

Είναι ο πρώτος υπουργός Εθνικής Άμυνας που συνάντησε το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ ΕΑΑΑ) και αργότερα το προεδρείο της ΠΟΕΣ για ενημέρωση. Αποτέλεσμα των συναντήσεων ήταν να τους, παραχωρήσει γραφεία εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ταχύτερη επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τα εν αποστρατεία και εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους διατελέσαντες πρώην Υπουργούς Εθνικής Άμυνας τους αγνοούσαν επιδεικτικά.

Διέταξε επανέλεγχο σε φακέλους εξοπλιστικών προγραμμάτων και επέβαλε ποινικές ρήτρες στις εταιρείες εκείνες που παραβίασαν, την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Έστειλε συγκεκριμένες δικογραφίες εξοπλιστικών στην εισαγγελία διαφθοράς και για πρώτη φορά συστάθηκε στο Υπουργείο Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας για την άρτια και ταχεία προώθηση του νομοθετικού-κανονιστικού έργου του ΥΠΕΘΑ.

Έστειλε στην παραμεθόριο δυο σειρές στρατιωτών που είχαν μετατεθεί στην Αττική και έδωσε αμέσως την εντολή να δοθεί ξανά το επίδομα παραμεθορίου στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου Συστάθηκε διακλαδική επιτροπή αξιωματικών του οικονομικού, η οποία σε εύλογο χρόνο μορφοποίησε το αποτέλεσμα της εργασίας τους σε σχέδιο νόμου και αντίστοιχη ΚΥΑ η οποία εστάλη στο Υπ. Οικονομικών, προκειμένου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να δικαιωθούν και να πάρουν τα χρήματα που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έγινε ενέργεια προς το Υπουργείο Εργασίας για την ρήτρα αξιόμαχου προκειμένου να εκδοθεί η απαιτουμένη εγκύκλιος έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η χορήγηση του εφάπαξ από τους ειδικούς λογαριασμούς. Από το ιστορικό στρατόπεδο της Σχολής Μηχανικού ξεκίνησε τη νέα σύγχρονη Διακλαδική Διοίκηση Έργων “ΔΙΔΕΡΓΩΝ” η οποία για πρώτη φορά ανάλαβε έργο στην Ικαρία ενώ στη συνέχεια θα αναλαμβάνει έργα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα οποία δεν αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Έργα τα οποία στο παρελθόν έχουν γίνει στην Ελλάδα, από την ΜΟΜΑ ιδίως σε νησιά και ορεινές περιοχές έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Προσπάθησε να επαναφέρει σε λειτουργία την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας, συνάντησε στην Αθήνα τον Πρέσβη των ΗΠΑ David Pearce από τον οποίο ζήτησε την συνδρομή των ΗΠΑ στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3 και τον Πρέσβη της Ρωσίας Andrey Maslov για ζητήματα υποστήριξης των αντιαεροπορικών μεγάλου βεληνεκούς S-300.Επίσης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Ya’alon για θέματα συνεργασίας σε τομείς διαφόρων συμπαραγωγών πολεμικής βιομηχανίας και μεταφοράς υλικής τεχνολογίας και στην Κύπρο όπου είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του κ. Φωκαΐδη για στρατιωτικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο διάστημα της εκεί 7μηνης παρουσίας του κ. Καμένου σηκώθηκε από το «καναβάτσο» στο οποίο είχε βρεθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τα γνωστά, σε όλους όσους ασχολούμαστε με τα στρατιωτικά θέματα, αποτελέσματα.

Επειδή όμως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι εξελίξεις τρέχουν, προ λίγων ημερών είχαμε το debate των πολιτικών αρχηγών. Θα περιμέναμε να γίνουν αρκετές ερωτήσεις στους αρχηγούς γιατί ο τομέας της άμυνας της χώρας είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος ειδικά κάτω από αυτές τις συγκυρίες και τον γενικότερο αναβρασμό στα γειτονικά κράτη… Αντ’ αυτού όμως, μία ερώτηση όλη κι όλη για την Εθνική Άμυνα και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε στο περιβόητο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Στην ενότητα Άμυνα και Εξωτερική πολιτική μόνο η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε για τους στρατιωτικούς και για τα όσα τους είχαν υποσχεθεί, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Με πρώτο την αποκατάσταση των αποδοχών τους.

Το ερώτημα τέθηκε στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι κακώς δεν αποκαταστάθηκαν οι μισθοί των στρατιωτικών επαναλαμβάνοντας ότι τα χρήματα έχουν απελευθερωθεί από το ΥΠΕΘΑ και βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Καμμένος επιπλέον υπενθύμισε ότι δόθηκε ξανά το επίδομα παραμεθορίου στα εν ενεργεία στελέχη που το δικαιούνται και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα για την ανέγερση κατοικιών για τα στελέχη των ΕΔ.
Εν κατακλείδι, βάσει του χρόνου υλοποίησης και του όγκου θεμάτων που κλήθηκε να διαχειριστεί ο κ. Πάνος Καμμένος στο υπουργείο η πορεία του κρίνεται ικανοποιητική. Έγινε η αρχή αφενός να μπει μία τάξη κι αφετέρου να φύγει από την αφάνεια και να πάρει τη θέση που του αρμόζει το εν λόγω Υπουργείο. Εμείς ως Dotnews θα είμαστε συνεχώς παρόντες και αυστηροί κριτές των πεπραγμένων στον κρίσιμο τομέα της Εθνικής Άμυνας.