Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κας ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ





Η Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφια βουλευτής Σερρών, κα Φωτεινή Αραμπατζή, για την πρώτη φορά στα χρονικά μη έγκαιρης πληρωμής των επιδοτήσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ένα ακόμη «χαστούκι» επεφύλασσε στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επιβεβαιώθηκε δυστυχώς το χειρότερο σενάριο από την πρόσφατη αποκάλυψη του υπηρεσιακού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Μελά ότι έχουν σταματήσει οι διαδικασίες για τα βοσκοτόπια και την αντιστοίχισή τους με το ΟΣΔΕ. Διαδικασίες, που λόγω της μη έκδοσης των προσωρινών δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων από την απελθούσα Κυβέρνηση, έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρωθεί φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, τόσο η προκαταβολή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης, που θα έπρεπε κανονικά να γίνει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, όσο και η εξόφλησή της, διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε, όπως πάντα, να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015.


Αυτή η άνευ προηγουμένου κωλυσιεργία της πρώην ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ επί 7 μήνες, οδηγεί επιπροσθέτως και στην μεγάλη καθυστέρηση της έκδοσης και των οριστικών δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων.

Η Νέα Δημοκρατία είχε δυστυχώς προ πολλού προβλέψει και αλλεπάλληλα γι’ αυτό προειδοποιήσει τον τότε αρμόδιο Αν. Υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου για την κρισιμότητα της άμεσης ολοκλήρωσης των σχεδίων βόσκησης.

Μάταια, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου στην Ολομέλεια της Βουλής επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ήδη από τις 12 Ιουνίου του 2015, είχα υπογραμμίσει στον τότε Αν. Υπουργό επί λέξει ότι: «Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι στις 15 Αυγούστου θα έχετε ολοκληρώσει τα προσωρινά σχέδια. Καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν ενστάσεις και διασταυρωτικοί έλεγχοι. Πότε θα έχουμε τα οριστικά σχέδια; Γιατί αυτό, κύριε Υπουργέ, χτυπάει στην έγκαιρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε πρέπει να γίνει η προκαταβολή της τον Οκτώβριο του 2015 και η αποπληρωμή της τον Δεκέμβριο του 2015. Θέλω μια δέσμευση, κύριε Υπουργέ. Θα προλάβετε να πληρώσετε τον Οκτώβριο του 2015 την προκαταβολή και να αποπληρώσετε την ενιαία ενίσχυση τον Δεκέμβριο του 2015;».

Η απάντησή του δυστυχώς αναλώθηκε σε ευχολόγια και αοριστολογίες. Και σήμερα, τρεις μήνες μετά, επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, θα μείνουν απλήρωτοι για τα δικαιώματα, που περιμένουν πώς και πώς για την επιβίωση των οικογενειών και των εκμεταλλεύσεών τους.

Θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο από την πρώην ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. Ευτυχώς όμως για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας και δυστυχώς για την ίδια, η αυλαία έπεσε οριστικά πια, και οι παραστάσεις που για 7 μήνες έδινε, θα πάρουν πολύ γρήγορα τη θέση τους στη λήθη που τους αξίζει.