Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

« Η αναμέτρηση της Αριστεράς με την Ιστορία»


¨Αρθρο του Γιώργου Ψυχογιού
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας,
Δικηγόρου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOH1gGNvu4iYZbA5VehfOb05NDdlRWv6hQY5Mevsbn3aujhc0wAUuAARwrmH6pfJLeNQZ_CuXP1OUO3qfgWtdMgsnjxkhY3OnO7E_3-ZWE7p13ar6SSr9AyiWrFulQGEYBjTTjpy6wOSTK/s1600/PIC_1085-660x400.jpgΤον τελευταίο καιρό παρατηρείται εκ δεξιών και εξ αριστερών μια προσπάθεια εξίσωσής μας με το παλαιοκομματικό σύστημα. Γίναμε άραγε μνημονιακοί μέσα σε μια νύχτα; Οι αγώνες τόσων ετών και τα νομοσχέδια που καταφέραμε να περάσουμε τους πρώτους μήνες της διακυβερνησής μας, μηδενίστηκαν όλα μέσα σε μια νύχτα; Μεταλλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άνθρωποί του;  Όποιος απαντάει θετικά στα παραπάνω ερωτήματα, μάλλον αναλύει τις υφιστάμενες συνθήκες με ιδιαιτέρως απλοϊκό τρόπο.

Το μεγαλύτερο ατόπημα από μέρους μας θα ήταν να εγκαταλείψουμε τώρα τη μάχη. Σ’αυτή την περίπτωση η ιστορία θα φανεί αμείλικτη μαζί μας. Οι 7 μήνες Κυβέρνησης της Αριστεράς θα γραφτούν με ψιλά γράμματα. Μετά από κάποια χρόνια δε θα το θυμάται κανείς! Δε θα αποτελεί παρά μια μικρή παρένθεση στον ρου της ιστορίας. Με άλλα λόγια εάν επιστρέψει εκ νέου το παλαιό πολιτικό σύστημα, ό,τι έργο δρομολογήθηκε σε κοινωνική κατεύθυνση τους τελευταίους μήνες, είτε θα ανατραπεί εξ ολοκλήρου, είτε θα απομείνουν τα ίχνη του στο χρόνο.
Τον περασμένο Ιούλιο, μετά την ομιλία του Ευρωκοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία που είχε με τον Μάρτιν Σούλτς του είπε: «Μέχρι και οι σοσιαλδημοκράτες με υποστήριξαν εκεί μέσα». Τότε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σε μια στιγμή ειλικρίνειας του απάντησε: «Ακόμα κι αυτοί περιμένουν την πολιτική σου εξόντωση». Αυτό είναι το σχέδιο εκ των έξω αλλά και εκ των έσω. Ένα σχέδιο το οποίο έως στιγμής βαίνει πλήρως επιτυχημένο και το οποίο προσδοκούν τώρα πλέον να ολοκληρώσουν.
Η πορεία προς την εξόντωση της Αριστεράς απαριθμεί τρία κύρια βήματα: Πρώτα μας εξανάγκασαν σε μια άκρως ταπεινωτική συμφωνία, με τα όποια λάθη μπορεί να έγιναν από την πλευρά μας κατά τη διαπραγματευτική περίοδο. Έπειτα βιώσαμε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας βέβαια θα έπρεπε να έχει προηγηθεί Συνέδριο του κόμματος. Τώρα αυτό που απομένει είναι το τέλος της Αριστερής Κυβέρνησης. Αυτό θα επιτευχθεί μετεκλογικά, είτε με τη δημιουργία του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού», είτε με τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νεοφιλελευθερα κόμματα.
Μας απομένει άραγε καμιά ελπίδα να ανατρέψουμε αυτό το καλά στημένο σχέδιο; Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ετυμηγορία του ελληνικού Λαού στις κάλπες της 20ης Σεπτέμβρη. Όπως πολύ ορθά επισημαίνει ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ στο τελευταίο κείμενό του για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το αληθινό θαύμα και μια από τις ελάχιστες πηγές μετριοπαθούς ελπίδας είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων ψηφοφόρων φαίνεται να στηρίζει ακόμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η εξήγηση είναι ότι η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει το σωστό σε μια απίθανη κατάσταση».
Το βράδυ της 20ης Σεπτέμβρη, λοιπόν, όλοι μας καλούμαστε να αναμετρηθούμε με την ιστορία. Γιατί εμείς θα γράψουμε την τελευταία πράξη αυτού του σχεδίου: Είτε φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο - και πιο ισχυρούς από ποτέ - όλους αυτούς που αντιπροσωπεύουν τις πολιτικές του παρελθόντος που μας έφεραν ως εδώ, είτε δίνοντας στην Αριστερά την τελευταία ευκαιρία να κυβερνήσει πραγματικά πλέον και να αλλάξει αυτόν τον τόπο.


Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας,
Δικηγόρος