Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην 12η Παγκρήτια Αγροτική Έκθεση. Πελοπόννησος και Κρήτη ενώνουν τις δυνάμεις τους

Εμφάνιση κρήτη 2.JPG

Στην 12η Παγκρήτια Αγροτική Έκθεση συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας όπου για πρώτη φορά προσκλήθηκε Περιφέρεια. Η έκθεση διεξήχθη από 2 έως  7 Σεπτεμβρίου 2015 στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου Κρήτης. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δόθηκε η δυνατότητα να προβάλει τα ποιοτικά ΠΟΠ προϊόντα, την Πελοποννησιακή διατροφή και κουλτούρα, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Εμφάνιση κρήτη 1.JPGΗ Αντιπεριφερειάρχης κα. Νικολάκου εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου,   στο χαιρετισμό της στα εγκαίνια της έκθεσης,  αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αιρετές Περιφέρειες και ευρύτερα οι δομές της αυτοδιοίκησης, οι οποίες και αποτελούν φορείς πολιτικής σταθερότητας σε μια περίοδο αστάθειας και ανασφάλειας.

Εμφάνιση κρήτη 4.JPG“Πιστεύουμε στην Ευρώπη των Περιφερειών και ζητάμε από την κεντρική πολιτεία ενίσχυση των αρμοδιοτήτων για να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης και υλοποίησης σχεδιασμών με στόχο την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών” ανέφερε η κα. Νικολάκου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δυο Περιφερειών,  Πελοποννήσου και Κρήτης ενώ πρότεινε ενέργειες με στόχο την κοινή τουριστική ανάπτυξη μέσα από τη σύνδεση με απευθείας πτήση Ηράκλειο-Καλαμάτας,  τη δημιουργία κοινών τουριστικών διαδρομών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε επίπεδο Περιφερειών καθώς και προβολή με τη διενέργεια κοινής έκθεσης Νοτίου Ελλάδας, παρόμοια της Δ.Ε.Θ.


Εμφάνιση κρήτη 3.JPGΣτα εγκαίνια χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Καλογεράκης Ζαχαρίας, ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συμμετοχή της, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης Σταύρος, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου  κ. Αλιφιεράκης Μανώλης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Σάββας Κεγκέρογλου, ο Αντιφερειάρχης Π.Ε Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκης Ευρυπίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Πιτσούλης Γιώργος, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Ενέργειας και Βιομηχανίας κα. Μανασάκη – Ταβερναράκη Βιργινία, ο Αντιδημαρχος  Μινώας Πεδιάδας κ.Μανουράς Αριστείδης, πλήθος αυτοδιοικητικών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων κ. Μπουρίκας Αριστείδης με μέλη του συλλόγου καθώς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων.

Με τη λήξη των εγκαινίων ακολούθησε επίσκεψη στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά Πελοποννησιακά εδέσματα. Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν στο ανοιχτό θέατρο Αρκαλοχωρίου εκδήλωση - μουσικοχορευτική παράσταση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου «Κρήτη – Πελοπόννησος, Ένα βράδυ μαζί» όπου τραγούδησαν ο Βασίλης Σκουλάς και ο Παναγιώτης Λάλεζας με τη συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη 12η Παγκρήτια Αγροτική Έκθεση, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η κα. Νικολάκου είχε συνάντηση εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης με τη θεματική Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κα. Βρέτζου - Σκορδαλάκη Θεανώ.  Αντάλλαξαν απόψεις για την ενίσχυση των συνεργιών σε επίπεδο προβολής του προορισμού,  παροχή τεχνογνωσίας σε τομείς όπως το Σύμφωνο Ποιότητας και την Οικοτεχνία καθώς και για τη δυνατότητα υποβολής κοινής πρότασης σε ευρωπαϊκά προγράμματα για προβολή στο εξωτερικό.



Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων το απόγευμα της Παρασκευής  στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης του προορισμού και των προϊόντων της, με αναφορές στο σχέδιο δράσης της Περιφερειακής Αρχής όπου συμμετείχαν επίσημοι προσκεκλημένοι, τοπικά ΜΜΕ και επισκέπτες της έκθεσης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Αυγενάκης Λευτέρης, η Αντιπεριφερειάρχης κα. Βρέτζου- Σκολρδαλάκη Θεανώ , ο  Δήμαρχος  Μινώας Πεδιάδας κ. Καλογεράκης Ζαχαρίας, ο Δήμαρχος Χερσονήσσου κ. Καλογεράκης Γιάννης, ο Δήμαρχος Βιάννου Βαριτάκης Παύλος, ο πρόεδρος Πελοποννησιών Κρήτης κ. Μπουρίκας Αριστείδης, ο  πρόεδρος του Ενυδρείου Κρήτης Μιχάλης Παπαδάκης. Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε σεμινάριο γευσιγνωσίας της Πελοποννησιακής γαστρονομίας από διάσημο σεφ της Πελοποννήσου.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η 12η Παγκρήτια Αγροτική Έκθεση πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια και αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για τον πρωτογενή τομέα μιας και είναι η μοναδική έκθεση που πραγματοποιείται στην Κρήτη. Οι εκθέτες προέρχονται από όλη την Ελλάδα ενώ οι επισκέπτες πέραν των ντόπιων ήταν και αρκετοί τουρίστες. Τομείς της έκθεσης είναι η ελιά και το λάδι, η αμπελουργία και η οινοποιεία, τα αγροτικά μηχανήματα και ο εξοπλισμός, οι βιολογικές καλλιέργειες και τα βιολογικά προϊόντα, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η ενέργεια και η τεχνολογία περιβάλλοντος καθώς και η διαχείριση υδάτινων πόρων με έμφαση στη προβολή των αγροτικών προϊόντων.