Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΛ.ΑΣ. έχασε 6 εκατομμύρια ευρώ επειδή η Τασία... λιαζόταν - Οι παλινωδίες της Χριστοδουλοπούλου στοίχισαν την έκτακτη βοήθεια της Ε.Ε. για τους μετανάστες

Η ΕΛ.ΑΣ. έχασε 6 εκατομμύρια ευρώ επειδή η Τασία... λιαζόταν
Σε απώλεια ή τουλάχιστον καθυστέρηση της έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΛΑΣ. με 6.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν οδηγήσει οι παλινωδίες, η έλλειψη συντονισμού και οι καθυστερήσεις της πρώην Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, όπως καταγγέλλουν στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Για την έκτακτη οικονομική βοήθεια, που αφορούσε τις δράσεις διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, το αρμόδιο υπουργείο και η αστυνομία είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα και αναλυτικά το αίτημα για εκταμίευση μέρους των χρημάτων στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τους «φρέναρε», αποφασίζοντας την ενιαία υποβολή αιτήματος σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Κομισιόν. Πριν από μερικές ημέρες, στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ ενημερώθηκαν από το συγκεκριμένο υπουργείο ότι θα έπρεπε να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση-αίτημα προς τις Βρυξέλλες. Αυτή η «αναθεώρηση τακτικής» σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε τους αρμόδιους αξιωματούχους της Κατεχάκη να... τρέξουν προκειμένου να υποβάλουν απευθείας το αίτημά τους στην Επιτροπή, κάτι που έγινε πριν από μερικές ώρες.

Ερωτώμενοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιρρίπτουν τις ευθύνες στην ΕΛΑΣ, η οποία, όπως ισχυρίζονται, καθυστέρησε να υποβάλει αίτημα, προσδοκώντας σε βοήθεια από τον Frontex, ενώ το προηγούμενο αίτημά της αφορούσε χρηματοδότηση δράσεων στα χερσαία σύνορα στον Εβρο, το οποίο δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανεξάρτητα για το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση του αιτήματος σχετικά με την έκτακτη οικονομική βοήθεια, δείγμα αυτή της κωλυσιεργίας είναι πως η Κομισιόν έχει κάνει δεκτό αντίστοιχο αίτημα, που ήδη υπέβαλε το Λιμενικό Σώμα για έκτακτη χρηματοδότησή του με 2.800.000 εκατ. ευρώ, ενώ προέγκριση έχει αποσπάσει και αίτημα χρηματοδότησης της Υπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με 2.700.000 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες μετά από διμερείς επαφές του Υπηρεσιακού Υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου Ζώη και στελεχών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με το Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri, ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τον οργανισμό, ύψους 32 εκατ. ευρώ. Αξιωματικός της ΕΛΑΣ που ασχολείται με το θέμα, υποστήριξε ότι αν η Κομισιόν κάνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα, τα χρήματα που θα δοθούν, θα καλύψουν το κόστος για τη μετακίνηση στα σημεία εισόδου σημαντικού αριθμού αστυνομικών που θα αναλάβουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών και προσφύγων καθώς και την προμήθεια συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δίνουν έμφαση στη γρήγορη καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις από την πολυήμερη παραμονή και να αποσυμφορηθούν τα νησιά με συχνότερα δρομολόγια πλοίων.

Γι’ αυτή την επιτάχυνση των διαδικασιών, ταυτόχρονα με την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος του παράτυπου μετανάστη, θα γίνεται, παράλληλα, ταυτοποίησή του έτσι, ώστε όταν ο εισαγγελέας παραιτείται της ποινικής διώξεως να είναι έτοιμο το υπηρεσιακό έγγραφο αναστολής απέλασης.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
pspiropoulos@e-typos.com