Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Τραγωδία με τρεις νεκρούς στο Δαφνί: Ένας 20χρονος με σχιζοφρένεια έβαλε τη φωτιά

Τραγωδία με τρεις νεκρούς στο Δαφνί: Ένας 20χρονος με σχιζοφρένεια έβαλε τη φωτιά
Δραματικός είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, καθώς τρεις ασθενείς βρήκαν φρικτό θάνατο και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των τριών ασθενών.
Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από την πτέρυγα 7 όπου νοσηλεύονταν 17 ασθενείς με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν. Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι τη φωτιά την άναψε ένας 20χρονος ασθενής, που στο παρελθόν είχε τελέσει ανθρωποκτονία και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με βάση το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου.

Οι εργαζόμενοι στο Δαφνί είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας και τις εισαγγελικές αρχές 30 αναφορές για τον εν λόγω ασθενή, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό» χαρακτήρα του. Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Παναγούλης, ο 20χρονος νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ώστε να προστατεύεται τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι ασθενείς.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα, περίπου μια ώρα μετά εκδήλωσή της.



Αμέσως μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά, πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο ψυχιατρείο και ξεκίνησαν να εκκενώνουν τα δωμάτια των ασθενών. Δύο από τους τραυματίες είναι νοσηλευτές του ψυχιατρείου και νοσηλεύονται στο Αττικό Νοσοκομείο και ο τρίτος, πιθανότατα ο 20χρονος δράστης, στο Σωτηρία.



Το νοσοκομείο είχε «πνιγεί» από τους πυκνούς καπνούς, κάτι το οποίο έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.



Επί τόπου έσπευσαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα. Λίγα λεπτά μετά την τραγωδία, στο σημείο έφτασε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θανάσης Δημόπουλος.
Το βεβαρημένο ιστορικό του 20χρονου 


Το περιστατικό στο ψυχιατρικό νοσοκομείο γεννά πολλά ερωτηματικά, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση του ασθενή σε αναπτήρα ή σπίρτα. μετά από τις αποκαλύψεις του κ. Παναγούλη.

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν» δήλωσε  σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων.

«Η υπο-χρηματοδότηση και υπο-στελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια» καταλήγει ο κ. Παναγούλης.
e-typos.com