Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Παναγής Τσαλδάρης (1867-1936)

img2Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία αποφάσισε να προβεί στη φωτοαναστατική ανατύπωση του έργου του Γεώργιου Βούρου Παναγής Τσαλδάρης (1867-1936), θέλοντας να καταστήσει και πάλι προσιτό στο κοινό ένα εξαιρετικά δυσεύρετο έργο.
Το έργο αυτό δημοσιεύτηκε το 1955 από τον δημοσιογράφο Γεώργιο Βούρο, που θέλησε να παρουσιάσει την προσωπική πορεία του Παναγή Τσαλδάρη, διασώζοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον βίο και την πολιτεία του, οι οποίες φανερώνουν την ανθρώπινη ποιότητά του, κυρίως την προσήλωση στη νομιμότητα και τους κοινοβουλευτισμούς θεσμούς.
Ο Παναγής Τσαλδάρης, ως αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνέδεσε την πολιτική συνεννόησης με την πρόταση για υπέρβαση του Εθνικού Διχασμού. Επιδίωξε τη σταδιακή μετεξέλιξη του αντιβενιζελισμού σε ένα μείγμα φιλοβασιλικών και δημοκρατικών δυνάμεων, με στόχο την απομάκρυνση από τις παλιές αντιπαλότητες και την αναδιαμόρφωση των πολιτικών διακυβευμάτων γύρω από την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ειρήνη και την περιφερειακή συνεργασία. Η προσπάθειά του αυτή προσέκρουσε όμως στο γενικότερο κλίμα τής μετά τον Διχασμό εποχής. Ο παθιασμένος, οικείος και εύληπτος λόγος του Διχασμού έκανε τον Τσαλδάρη να φαντάζει αιθεροβάμων και άτολμος. Στην κριτική αυτή συνέβαλε και η παροιμιώδης επιφυλακτικότητά του, που πράγματι, σε κρίσιμες στιγμές, τον συγκράτησαν από μια αποφασιστική αντίδραση.

Παναγής Τσαλδάρης (1867-1936)
Γεώργιος Βούρος
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
570 σελ.
Τιμή € 20,00
001 patakis eshopdiastixo.gr