Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ “ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ” !!!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η “κοινωνία αξιών” με αντιπροσωπεία της, επισκέπτεται τα νησιά του Αν. Αιγαίου που αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα λόγω του πλήθους μεταναστών που αποβιβάζεται σ’ αυτά, μέσω των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης.
Ξεκινώντας από τη Λέσβο, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουν αποβιβαστεί περίπου 90.000 παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες.
Οι κυριότερες διαπιστώσεις που προέκυψαν από την επιτόπια έρευνα, είναι οι εξής:
  1. Οι τοπικές αρχές ασφαλείας, Αστυνομικοί και Λιμενικοί, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στο εξοντωτικό έργο, λόγω της αδιάκοπης καθημερινής ροής (μ.ο. 2.000 άτομα ημερησίως),  της έλλειψης υποδομών ενδιαίτησης, αποδεικτικών στοιχείων ταυτότητας και χαρτιών, και των δυσκολιών στην επικοινωνία και διαχείριση του ετερόκλητου μεγάλου πλήθους (εθνοτικές διαφορές, θρησκευτικές/πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, απαιτήσεις ελέγχου υγείας, οικογένειες με ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά, επιθετικοί/διεκδικητικοί νέοι, επικίνδυνοι/ύποπτοι φονταμενταλιστές κλπ.).
  2. Οι τοπικές Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, έχουν αναλάβει τεράστιο διαχειριστικό και συντονιστικό έργο, χωρίς να έχουν θεσμικά αρμοδιότητα, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από κατάλληλους συμβούλους και κυβερνητικούς/ διοικητικούς/συντονιστικούς φορείς. Επίσης δεν τους έχουν εκχωρηθεί και τα απαιτούμενα κονδύλια για τη δημιουργία και λειτουργία υποδομών και ευκολιών ενδιαίτησης/φιλοξενίας/κράτησης/ελέγχων υγείας κλπ.
  3. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, έχει αναλάβει μεγάλο κομμάτι για την διαμονή του τεράστιου όγκου των μεταναστών και διενεργεί το συντονιστικό έργο των πολλών ΜΚΟ που έχουν προσέλθει. Κάποιες εξ αυτών προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, αλλά κάποιες άλλες δεν υποστηρίζουν με επάρκεια την αποστολή για την οποία χρηματοδοτούνται. Στην ουσία οι ΜΚΟ καλύπτουν το έλλειμμα αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού.
  4. Οι πολίτες ως επί το πλείστον, παρά την υποβάθμιση της ζωής τους, δείχνουν  συγκινητική φιλόξενη διάθεση και ανοχή, προσπαθώντας να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αναγκών του τεράστιου και ετερόκλητου πλήθους, προβάλλοντας σημαντικές ανθρώπινες αξίες και υψηλό πολιτισμικό επίπεδο!!!
  5. Υπάρχουν οι λίγες εξαιρέσεις αυτών που εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες ανάγκες (διακινητές και μαυραγορίτες), οι οποίοι πρέπει να ελεγχθούν αυστηρά για την παράνομη και απάνθρωπη δράση τους.
  6. Η υπουργός  μεταναστευτικής πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου όχι μόνο φάνηκε ανεπαρκής, αλλά ακολούθησε συνολικά καταστροφική πολιτική:
  • Λάμπει δια της απουσίας της! Δεν έχει διαμορφώσει καμία αξιόπιστη, ολοκληρωμένη και εφικτή στρατηγική για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού αυτού προβλήματος, που αναμένεται ότι θα διογκωθεί στο μέλλον. Η διαχείριση γίνεται αντιδραστικά, καθυστερημένα, συναισθηματικά και χωρίς σχέδιο. Βασίζεται μόνο στο φιλότιμο κάποιων ενδιάμεσων λειτουργών στην αλυσίδα της δημόσιας διοίκησης και την υπευθυνότητα των τοπικών αρχών.
  • Η άνευ όρων ανεκτική πολιτική της αποθράσυνε όλο το κύκλωμα της παράνομης διακίνησης από την Τουρκία
  • Ο γενικευμένος χαρακτηρισμός ως” προσφύγων”, όλων των παράνομα εισερχομένων στη χώρα μεταναστών, ακυρώνει το νομικό πλαίσιο καθώς και κάθε προσπάθειες συνετής και ορθολογικής κατανομής και διαχείρισης.
  1. Η  διαχείριση του πολύπλοκου αυτού προβλήματος από πλευρά της Ελλάδος, απαιτεί ρεαλισμό, ορθολογισμό, δικαιοσύνη, απεγκλωβισμό από απλοϊκές συναισθηματικές προσεγγίσεις και οπωσδήποτε ολοκληρωμένη στρατηγική με αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων πόρων.
  2. Μία ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή στρατηγική είναι το ζητούμενο. Δεν είναι όμως δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή συνδρομή θα είναι δίκαιη και χωρίς υστεροβουλία για τη χώρα μας. Εμείς είμαστε αυτοί που υφίστανται τις μεγαλύτερες δυσμενείς επιπτώσεις από την πολυπληθή αυτή μετανάστευση. Η κυβέρνηση οφείλει μέσα στα πλαίσια πάντα των ανθρωπιστικών αξιών μας, να προστατεύσει τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και τον τόπο μας από τις δυσμενείς αυτές επιπτώσεις.
  3. Η “κοινωνία αξιών” έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο γι’ αυτό, και το έχει καταθέσει από τον Μάρτιο στην αρμόδια Υπουργό. Έκτοτε δεν είδαμε κάποια ενέργεια από την πλευρά του Υπουργείου, ούτε υπήρξε απάντηση στις συνεχείς οχλήσεις μας. Την επικαιροποιημένη πρότασή μας που προέκυψε από τις επιτόπιες επισκέψεις μας, θα την υποβάλλουμε εκ νέου άμεσα και ελπίζουμε αυτή τη φορά να υπάρξει πιο ενεργή και υπεύθυνη αντίδραση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Γραφείο τύπου_κοινωνία αξιών