Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Αύριο το πρώτο «ψαλίδι» στις συντάξεις – Πόσοι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν πρώτοι από το Μνημόνιο – Ποιοι γλιτώνουν

Τις πρώτες περικοπές στον απόηχο του νέου Μνημονίου θα διαπιστώσουν αύριο στις συντάξεις τους περίπου 2,6 συνταξιούχοι, λόγω των παρακρατήσεων αυξημένων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Νέες περικοπές αναμένεται να σημειωθούν στις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς αναμένεται να γίνουν αναδρομικές κρατήσεις, σε ισόποσες δόσεις, από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις κύριες συντάξεις τους για το μήνα Σεπτέμβριο μειωμένες κατά 2% (πάει από το 4% στο 6%) και τις επικουρικές κατά 6% (πάει από το 0% στο 6%) λόγω της παρακράτησης αυξημένων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης.
Για τις κύριες συντάξεις η παρακράτηση θα γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού (πριν δηλαδή από τις άλλες κρατήσεις που γίνονται από το 2010), ενώ για τις επικουρικές στα καταβαλλόμενα ποσά (μετά την αφαίρεση των μειώσεων και πριν από τον υπολογισμό του φόρου). Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις καταβολής δύο κύριων και επικουρικών συντάξεων, θα παρακρατούνται οι σχετικές εισφορές από καθεμία χωριστά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τίθεται σε εφαρμογή ο ν. 4334/2015 που ισχύει από την 1η Ιουλίου.
Αντιθέτως, χωρίς περικοπή θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μόνο τα μερίσματα που λαμβάνουν, επιπλέον της κύριας και επικουρικής σύνταξης, περίπου 380.000 συνταξιούχοι από τα Μετοχικά Ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων.