Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Πρώτη πρόβα Τσίπρα για… αντιπολίτευση - Απολογητικό ύφος στη συνέντευξη του πρωθυπουργού | Αυτοδυναμία αλλιώς... ΑΝ.ΕΛ. ή τίποτα

Πρώτη πρόβα Τσίπρα για… αντιπολίτευση
Αμετανόητος για την επιλογή του δημοψηφίσματος, που οδήγησε στην κατάρρευση της Οικονομίας, την επιβολή capital controls και τους πολίτες στις ουρές των τραπεζών, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Δείχνοντας, εκ νέου ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφικής για τη χώρα επτάμηνης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τον αέναο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ζήτησε αυτοδυναμία για να εφαρμόσει τώρα όλα όσα αφειδώς υποσχόταν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και αναζήτησε διέξοδο στο νέο αφήγημα του αντιμνημονιακού του ακτιβισμού, κάνοντας λόγο για σταδιακό απεγκλωβισμό από τα μέτρα-φωτιά.


«Το δημοψήφισμα ήταν μια στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την Ευρώπη για την Ελλάδα, όχι με την Ελλάδα εκτός. Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου και για την απόφαση της ρήξης με την Ευρώπη του αυταρχισμού και αισθάνομαι και υπερήφανος που δώσαμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να εκφραστεί μετά από πέντε χρόνια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον «Alpha» (Σοφία Παπαϊωάννου) και παρουσιάζοντας εαυτόν ως... από μηχανής θεό, σημείωσε πως το «όχι» σε μια κακή συμφωνία το μετέτρεψε σε «ναι» σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική. 
«Εμείς πήραμε συμφωνία με καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, όχι όμως αυτή που θέλαμε, ομολογώ. Πήραμε τη δέσμευση για την απομείωση του χρέους, που δίνει προοπτική. Αν συγκρίνουμε τα προηγούμενα Μνημόνια και την πρόταση Γιούνκερ με τη δική μας συμφωνία, είναι καλύτερη. Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι επιτροπεία, εξευτελισμό, αδιέξοδο... Μνημόνιο από Μνημόνιο έχει διαφορά. Εγώ δεσμεύτηκα για συμφωνία μετά το “όχι” του λαού», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Θα το εφαρμόσουμε το Μνημόνιο, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, ψάχνοντας τον τρόπο σταδιακού απεγκλωβισμού. Για να εφαρμοστεί χρειάζεται τρεις αξιολογήσεις, που θα ολοκληρωθούν στον επόμενο χρόνο, και μετά θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που εμείς θα εφαρμόσουμε», ανέφερε. 
Ο κ. Τσίπρας, αλλάζοντας εμφανώς την προ του Ιανουαρίου διαχωριστική γραμμή «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», καθώς η συγκεκριμένη ρητορική του έχει καταρρεύσει, ξεκαθάρισε πως επιθυμεί την αυτοδυναμία ή τη συνεργασία μόνο με τους ΑΝ.ΕΛ. (διαφορετικά δεν πρόκειται να είναι πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση) και γύρισε την πλάτη σε συνεργασία με Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Εφτασε, δε, στο σημείο να ειρωνευτεί τη λογική της «Εθνικής Ελλάδας», παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει κληθεί από τα υπόλοιπα κόμματα να δηλώσει «παρών» στη συνεννόηση που απαιτεί η κρισιμότητα των στιγμών. «Η ισχυρή εντολή που ζητώ σημαίνει αυτοδυναμία, προφανώς. Εάν ο λαός μας αποδοκιμάσει, ας μας κυβερνάνε αυτοί που μας κυβερνούσαν 40 χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση. Εγώ δεν θα βάλω από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε στις 25 Γενάρη. Το Ποτάμι ανήκει στο παλιό κομματικό σύστημα, και τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό σύστημα». 
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πικρία για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και απέφυγε να επιτεθεί ευθέως στους πρώην συντρόφους του, κρατώντας εσκεμμένα χαμηλούς τόνους. «Είναι στενάχωρη εξέλιξη αλλά όχι απροσδόκητη. Γιατί είχαμε όλα αυτά τα χρόνια διαφορετική στρατηγική επιλογή: της μη παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Αυτό που με στεναχωρεί και με πληγώνει είναι ο εσωτερικός εμφύλιος, μέσα σε λίγες μέρες», είπε. Ταυτόχρονα, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για την κ. Κωνσταντοπούλου (όλοι κρινόμαστε για όσα κάνουμε, είπε) και πραγματοποίησε... πρόβα αντιπολίτευσης, υποσχόμενος συνέχιση των μαχών. «Αν είμαστε αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε τη μάχη για να πετύχουμε στόχους, όπως το χρέος, το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία για παράδειγμα στο θέμα με τους αγρότες», σημείωσε. 
Οσον αφορά στην επιλογή Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός αναφώνησε, εκ νέου, mea culpa. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει στη διαπραγμάτευση κι αυτό το συνειδητοποίησα όταν είχα απέναντί μου τη Λαγκάρντ και τον Ντράγκι και δεν έδινε κανείς σημασία. Είχε χάσει την αξιοπιστία του. Οι οικονομολόγοι κρίνουν με βάση τους αριθμούς. Ο Γιάνης είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να ρισκάρουμε την έξοδο της χώρα από την Ε.Ε. μέχρι τέλους. Εγώ όμως δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα κορόνα-γράμματα», επεσήμανε. 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ/ e-typos.com