Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας - Μεϊμαράκης: Μικρός και λίγος ο Τσίπρας, έχει αλαζονεία σε βαθμό που τον τυφλώνει

Μεϊμαράκης: Μικρός και λίγος ο Τσίπρας, έχει αλαζονεία σε βαθμό που τον τυφλώνει


Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος


Θέλω κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την καλή συνεργασία που έχουμε, που είχαμε και που θα έχουμε και στο μέλλον. Να ξέρετε ότι θεωρώ πάντα ότι η Κοινοβουλευτική Oμάδα είναι η αιχμή του δόρατος. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι πάντα μπροστά, πάντα μπροστά στους πολίτες. Είναι εκείνοι οι οποίοι δέχονται όλο το θυμό και την αγανάκτηση και την πικρία - πολλές φορές αδίκως - των πολιτών. Πρέπει όμως να σταθούμε όρθιοι και να τους εξηγήσουμε. Να καταλάβουμε τον πόνο τους και να τους πείσουμε να ξανάρθουν να ψηφίσουν την Νέα Δημοκρατία


. Γιατί είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν. Και γι’ αυτό ακριβώς, θέλω να σας πω, ότι στηρίζομαι πάρα πολύ στο γεγονός ότι οι συνάδελφοι βουλευτές θα δώσουνε τη μάχη στο Νομό τους, αλλά και στους όμορους Νομούς. Και ταυτόχρονα με τις διαδικασίες που έχουμε - γιατί είναι ώρα μάχης και στην ώρα μάχης εκτελούμε δεν συζητούμε πολύ, τρέχουμε - θα πειθαρχήσουμε και θα πάμε συντεταγμένα όπου μας πει η Εκλογική Επιτροπή, σε όποιους Νομούς μας έχει ορίσει. Και θα έχουμε έναν ομοιογενή πολιτικό λόγο, στον οποίο βεβαίως, ο καθένας μπορεί να προσθέτει τη δικιά του πινελιά, τους δικούς του χαρακτηρισμούς και τη δική του έκφραση. Και γι’ αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω, ότι για μένα όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές, αλλά και οι πολιτευτές, που έχουν συμβάλλει στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά, είναι η αιχμή δόρατος στην οποία στηρίζομαι. Και να σας πω ότι έβγαλα ανακοίνωση όπου τονίζω ότι ο κάθε βουλευτής συμμετέχει στην ομάδα εργασίας με βάση την οποία θα φτιάξουμε και θα παρουσιάσουμε την επικαιροποιημένη πρότασή μας. Και το λέω γιατί ενώ υπάρχει πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ακούω πολλές φορές: Ποιο είναι το πρόγραμμα, ποια είναι η πρόταση; Υπάρχει και οφείλουμε να την επικαιροποιήσουμε. Και σ’ αυτό θα συμβάλει κάθε συνάδερφος βουλευτής με το δικό του όνομα, με τη δική του σφραγίδα, με τη δική του πινελιά στη νέα πρόταση την οποία θα παρουσιάσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πιο ολοκληρωμένη.
Να σας πω ακόμα ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, επειδή αυτό συζητείται, τόνισα προς όλους συναδέρφους ότι όλοι οι βουλευτές, όλων των Περιφερειών, όλων των ψηφοδελτίων, θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης ως εκλεγμένοι βουλευτές, γιατί ακριβώς τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες πριν λίγους μήνες. Και θεωρώ αντιδεοντολογικό, θεωρώ αντιδημοκρατικό ένα πρόσωπο ή μια επιτροπή ολιγομελής να παρέμβει στη βούληση του εκλεκτορικού σώματος του κάθε Νομού. Αυτό δεν σταμάτησα να το επαναλαμβάνω και να το τονίζω. Και το τονίζω και πάλι γιατί το θέμα δεν είναι ποιος θα βάλει ποιους στα ψηφοδέλτια, γιατί εγώ πιστεύω ότι όλοι εκφράζουμε τη Νέα Δημοκρατία και μόνο. Εκφράζουμε τις αρχές μας, τις αξίες μας και γι’ αυτές αγωνιζόμαστε. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσα χτες τους εκλεκτούς φίλους οι οποίοι συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια και έδωσαν τη μάχη τους και θα ξανασυμμετέχουν ανιδιοτελώς, ότι όσοι δεν θέλουν να είναι υποψήφιοι για διάφορους λόγους ο καθένας και μας το δηλώσει, δεν σημαίνει ότι φεύγει από τον αγώνα. Τον θεωρούμε συναγωνιστή. Θεωρούμε ότι προχωράμε μαζί. Αλλά ευχαρίστως θα έχουμε μια εκπροσώπηση καινούργια, η οποία θα συμβολίζει κάτι συγκεκριμένο στα ψηφοδέλτια και στον κάθε Νομό. Δεν θα είναι μια αυθαίρετη επιλογή, αλλά θα συμβολίζει ίσως τα επιμελητήρια και την πίστη μας στην επιχειρηματικότητα, στους αγροτικούς Νομούς, θα συμβολίζει τη στήριξη προς τον αγροτικό κόσμο, πάντως κάτι θα συμβολίζει. Γιατί πρέπει να υπάρχουν κριτήρια τα οποία  να δείξουν προς τον ελληνικό λαό ότι εμείς προχωράμε σύμφωνα με τις αρχές μας.
Θέλω ταυτόχρονα να επισημάνω, ότι ο πρωθυπουργός προκηρύσσει εκλογές, σε λίγη ώρα, διαλύεται η Βουλή, αλλά τελικά μόνο εμείς δεν αιφνιδιαστήκαμε από ό,τι φαίνεται. Φαίνεται ότι αιφνιδίασε το κόμμα του και τους συντρόφους του, φαίνεται ότι αιφνιδίασε το συγκυβερνήτη του, που τον βρήκε μεσοπέλαγα να πηγαίνει στα νησιά, φαίνεται αιφνιδίασε τους πάντες εκτός από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί εμείς παρότι εκείνη την ώρα δίναμε τη στήριξή μας στα μεγάλα, στα πολύ μεγάλα που ήταν η σταθερότητα και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αυτός εκείνη την ώρα ασχολείτο με τα πολύ μικρά. Και μας είπε χθες ότι από τις 12 Ιουλίου είχε βάλει στο μυαλό του τις εκλογές.
Αυτό και μόνο φτάνει για να συγκρίνει κανείς το πώς η Νέα Δημοκρατία στέκεται στη μεγάλη εικόνα θετικά αναλαμβάνοντας κόστος και πόσο μικρός και λίγος είναι εκείνος ο οποίος έσκαβε το λάκκο μας την ώρα που εμείς του δίναμε στήριξη. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες αυτά θα  τα κρίνουν. Και σας λέω, ότι μόνο εμάς δεν αιφνιδίασε. Διότι από ό,τι βλέπω εμείς έχουμε τους συνδυασμούς μας έτοιμους κατά ένα 80%, 90%. Εμείς έχουμε την καμπάνια μας έτοιμη η οποία στηρίζεται στην αλήθεια και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Και γι’ αυτό μόλις τις προκηρύξει θα είμαστε πρώτοι στο διαδίκτυο με φιλμάκι το οποίο θα δείχνει ότι ξεκινάμε και είναι το σύνθημά μας γι’ αυτή τη βδομάδα, ότι ξεκινάμε έτοιμοι, μαζί με τον πολίτη, για μια άλλη καλύτερη, διαφορετική Ελλάδα.
Οι μόνοι, λοιπόν, που δεν έχουμε αιφνιδιαστεί είμαστε εμείς. Όμως θα πρέπει να σας πω ότι θα προχωρήσουμε ξεκινώντας και με κάτι άλλο. Την Τρίτη καλούμε μια μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στη Ρηγίλλης, για να συμβολίσουμε ότι ξεκινάμε από τις ρίζες μας, για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός στο δρόμο, που είχαμε χαράξει από το 1974.
Άρα ξεκινούμε σήμερα μια νέα πορεία προς το λαό. Ξεκινούμε μια νέα μάχη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και τη μάχη αυτή υποχρεούμαστε να την κερδίσουμε. Δεν έχουμε περιθώρια να μην την κερδίσουμε. Μπορούμε να την κερδίσουμε. Το χρωστάμε στην Πατρίδα μας. Το χρωστάμε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Διότι δεν αντέχει η Ελλάδα άλλη αστάθεια και αβεβαιότητα. Δεν αντέχει άλλα παιχνίδια κομματικών και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων. Δεν αντέχει μαθητευόμενους φακίρηδες, ούτε ανεύθυνους να παίζουνε τη μοίρα μας στα ζάρια.
Χρειάζεται, λοιπόν, η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Χρειάζεται σιγουριά και στέρεα βήματα. Χρειάζεται αποκατάσταση της σταθερότητας, της σιγουριάς και της εμπιστοσύνης. Χρειάζεται για όλα αυτά ειλικρίνεια, συνεννοήσεις, συναινέσεις, έντιμες συμφωνίες, συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.
Εμείς αποδείξαμε πολλές φορές ότι πιστεύουμε στις συνεργασίες. Αποδείξαμε στην πράξη ότι βάζουμε πλάτη για την Ελλάδα. Ήμασταν παρόντες στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, όταν ο κ. Τσίπρας αιχμαλωτίστηκε στα αδιέξοδά του και ζητούσε βοήθεια και μάλιστα από εμάς.
Είπαμε «ναι» στη  Βουλή, όταν και όποτε χρειάστηκε η ψήφος μας, για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη, να κρατηθεί στην Ευρωζώνη.
Μιλήσαμε με όλους και μιλάμε με όλους, παρόλες τις διαφορές που έχουμε από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να δραπετεύσει και παραιτήθηκε.
Μόνο ο ίδιος αρνήθηκε το διάλογο.  Μόνο αυτός δεν θέλησε να δει κανέναν. Μόνο αυτός μας εξέπεμψε μήνυμα ότι ούτε θέλει να μας δει. Απέδειξε έτσι καθεστωτική νοοτροπία. Απέδειξε πώς σκέφτεται. Απέδειξε ότι έχει αλαζονεία και μάλιστα σε βαθμό που τον τυφλώνει. Άρχισε ταυτόχρονα να κρύβεται. Έκανε μια εμφάνιση χθες, και όλοι πήραμε μια γεύση, αλλά δυστυχώς άρχισε και να περιφρονεί και το Σύνταγμα. Και με διάφορες διαρροές να βρίζει και με δηλώσεις εκπροσώπων του να δείχνει ότι βρίσκεται σε πανικό. Και να συνεχίζει την απόπειρα εξαπάτησης των Ελλήνων. Τον παρακολουθούμε,
αλλά δεν τον ακολουθούμε. Τον αφήνουμε μόνο του σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο που διάλεξε.
Εγώ εξακολουθώ να ζητώ, ήδη ζήτησα,  τουλάχιστον δυο ντιμπέιτ. Τουλάχιστον δύο φορές να βρεθούμε στο διάλογο. Ένα ντιμπέιτ όλοι οι αρχηγοί και ένα δεύτερο με τον κ. Τσίπρα ως παραιτηθέντα πρωθυπουργό. Και επειδή ξέρω, ότι θα βάλουνε διάφορα διαδικαστικά στις συζητήσεις στη διακομματική, από τώρα του λέω ότι με όποιους όρους θέλει, με  όποιες προϋποθέσεις θέλει, όποια μέρα θέλει και όποια ώρα θέλει.
Είναι υποχρέωση όλων των υπευθύνων Αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να μάθει, να κρίνει, να συγκρίνει, τις θέσεις και  τους στόχους, τα σχέδια του καθενός μας. Όχι άλλη απόπειρα εξαπάτησης του κόσμου. Δεν χρειάζεται άλλος λαϊκισμός. Δεν χρειάζονται άλλα ψέματα στον κόσμο. Και το τονίζω. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είπε ψέματα για να υποκλέψει τις ψήφους των ευκολόπιστων, πολλές φορές, πολιτών. Δυστυχώς είπε ψέματα που μας κόστισαν πάρα πολλά. Όχι μόνο σε χρήμα, γιατί υπάρχουν και ζητήματα και σχέσεις οι οποίες δεν κοστολογούνται αυτή τη στιγμή. Κόστισαν στη χώρα, στην οικονομία. Κόστισαν στον κάθε πολίτη και στην κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Αποδεικνύεται ότι τα συγκεκριμένα ψέματα για πρώτη φορά έχουν τόσο μεγάλο κόστος. Και εξευτέλισαν και ευτέλισαν τον πολιτικό διάλογο και τον πολιτικό κόσμο. Ευτυχώς που εμείς είπαμε και ξαναλέμε την αλήθεια.
Σε εφτά μήνες, απέδειξε πως κανένας δεν μπορεί πια να τον πιστεύει. Προεκλογικά, δεσμευόταν να καταργήσει το Μνημόνιο, με ένα νόμο, ένα άρθρο! Μετεκλογικά αφού βύθισε τη χώρα στο χάος, έφερε το μνημόνιο Τσίπρα  - Καμμένου. Και το μνημόνιο αυτό είναι το πιο επώδυνο και το πιο άδικο από όλα. Και το αναγνωρίζει και ο ίδιος. Χθες μας είπε, ότι «ναι, το έφερα, το ψήφισα, αλλά καλύτερα να μην εφαρμοστεί». Μα, τότε αναρωτιέται ο πολίτης, γιατί το έφερε, γιατί το ψήφισε, γιατί δεν πάλεψε ακόμα περισσότερο και δεν διαπραγματεύτηκε; Και πρέπει να σας πω ότι επικοινωνιακά του βάζω άριστα. Διότι, για πρώτη φορά δεν κρίνουμε τα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης, αλλά κατάφερε να δείξει στους πολίτες ότι η διαπραγμάτευση ήταν καλή γιατί κράτησε πολύ καιρό. Και γιατί έγινε και 17 ώρες. Δεν έχουν σημασία τα αποτελέσματα, δεν έχει σημασία αν αυτή η καθυστέρηση και η παλινωδία μας κόστισε  πάνω από 90 δις. Δεν έχει σημασία πως έφερε το μνημόνιο και το υπέγραψε. Διότι εγώ αναρωτιέμαι κιόλας από τη χθεσινή συνέντευξη ότι αφού ήταν που ήταν έτσι το μνημόνιο, γιατί δεν πήγε πριν σε εκλογές;  Γιατί το υπέγραψε και μετά πάει στις εκλογές; Αφού μας λέει ότι δεν είχε την εντολή, γιατί δεν νομιμοποίησε την εντολή πριν το υπογράψει; Γιατί έκανε το δημοψήφισμα; Γιατί έσυρε τον κόσμο σε ένα  διχαστικό τέτοιο δημοψήφισμα και με αστεία επιχειρήματα;
Προεκλογικά πουλούσε, άμα θυμάστε, το δήθεν πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε κάθε πολίτη που είχε ανάγκη. Επισημαίνω ότι εμπορεύτηκε την ανάγκη του κάθε πολίτη ψηφοφόρου. Επισημαίνω ότι του έφτιαξε ένα ροζ συννεφάκι στο μυαλό του, το οποίο ο πολίτης εύκολα το δεχόταν γιατί το συνέκρινε με πεπραγμένα δικά μας. Σήμερα όμως έχει να συγκρίνει με αυτά που έλεγε. Πεπραγμένα δικά του με πεπραγμένα δικά μας. Ο ίδιος σήμερα μας λέει ότι αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος και δεν έχει άλλα περιθώρια. Για αυτό ακριβώς και μετεκλογικά δεν ανταποκρίθηκε ούτε σε ένα σημείο των όσων έλεγε τόσο καιρό. Δεν εφήρμοσε τίποτα από όσα έλεγε. Ούτε για τη μείωση φόρων, ούτε για τον ΕΝΦΙΑ, ούτε για τον κατώτατο μισθό, ούτε για τη 13η σύνταξη, ούτε για τη στήριξη των ανέργων.
Με ψέματα αντιμετώπισε επίσης και τις αποκαλύψεις για τα σχέδια εξόδου από το ευρώ. Θυμάστε, γιατί πρέπει να τα θυμίζουμε στους πολίτες, τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ που έλεγε πως δεν υπήρχε plan b. Βεβαίωνε πως το μόνο που είχε ζητήσει τότε ήταν μια ανάλυση των επιπτώσεων από ένα Grexit, για να ξέρει και να έχει διερευνήσει. Λίγο αργότερα, μερικές μέρες, μιλώντας στη Βουλή, ομολογούσε όχι μόνο πως υπήρχε plan b, αλλά ότι ο ίδιος είχε δώσει τη σχετική εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στο plan b και στη διερεύνηση. Και πρέπει να σας πω ότι όλοι οι Υπουργοί οφείλουν πολλές φορές να διερευνούν τα διάφορα σενάρια. Αλλά όχι με την παρέα τους και τους κολλητούς τους και ξένους. Αλλά με τους θεσμικούς παράγοντες του κράτους. Αλίμονο αν Υπουργός Αμύνης θέλει να ερευνήσει ένα σενάριο και αρχίζει να φέρνει ξένους ή από τις όμορες χώρες για να αναλύσουμε το τι θα γίνει αν ο μη γένοιτο υπάρξει επίθεση ή κάποια κίνηση σε κάποια μέρη της Ελλάδας.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, δεν μπορούσε ο κ. Βαρουφάκης αυτή την ανάλυση να την κάνει με τους θεσμικούς και τους δημοκρατικούς λειτουργούς; Δεν τους είχε καμία εμπιστοσύνη; Και έπρεπε να φέρει τον Galbraith και όλους οι οποίοι ενώ δείχνουν ότι εκπροσωπούν τα διάφορα funds, θα ξέρουν πως η Ελλάδα θα κινηθεί αμυντικά σε περίπτωση επιθετικής τέτοιας κίνησης από τους καιροσκόπους; Μα αυτοί τα λένε στους καιροσκόπους. Αυτούς έφερε. Εμπιστεύτηκε πολύ περισσότερο τους ξένους από τους Έλληνες;  Άρα λοιπόν μπαίνει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Γιατί άλλα έλεγε τη μια και άλλα την άλλη και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Γιατί να πει τόσα ψέματα; Γιατί ο κ. Βαρουφάκης συνεχώς μιλάει, μιλάει, λέει και ο κ. Τσίπρας το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι έχασε την αξιοπιστία του και δεν τον ήθελε άλλο; Καλύπτει κανείς κανέναν; Πρέπει να έχουμε ερωτηματικά για αυτά. Και πρέπει και να τα ψάξουμε. Γιατί πολύ έτσι εύκολα προσπάθησε χτες να τα προσπεράσει. Σε όλο το διάστημα εκείνο, θυμάστε, ρητά, κατηγορηματικά και δημόσια με συνεντεύξεις διαβεβαίωνε ότι δεν θα κάνει δημοψήφισμα ούτε βέβαια και εκλογές. Και τελικά και δημοψήφισμα έκανε και εκλογές κάνει. Που κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί χρειαζόντουσαν και τα δύο. Με τον ίδιο τρόπο, με ψέματα και πονηριές αντιμετώπισε και τους συντρόφους του. Και θέλω να σας πω επειδή πολλοί αναφέρονται στον τρόπο έκφρασης το δικό μου, ότι εγώ έτσι συνήθισα να εκφράζομαι. Δεν είμαι «δήθεν» όπως είναι αυτός. Και δεν πρόκειται να πω ψέματα, όπως είπε αυτός.
Θα λέω την αλήθεια με το στιλ, το νεοδημοκρατικό, που έχει το δικό μου ήθος και που με έχει διδάξει η ΝΔ. Και γι’ αυτό, μετά απ’ όλα αυτά, αναρωτιόνται πολλοί: Υπάρχουν Έλληνες πολίτες που θέλουν να τον ακούνε, που θέλουν να τον πιστεύουν, που θέλουν να τον εμπιστεύονται στην παρούσα φάση;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έκοψε τα πόδια της χώρας, την ώρα που πήγαινε να περπατήσει, την ώρα που με πολλές προσπάθειες πενταετίας και με την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, η χώρα είχε απομακρυνθεί από το grexit, και είχε φύγει από την εθνική περιπέτεια. Προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τεράστιο κόστος στη χώρα, στην οικονομία, στην κάθε οικογένεια, στον κάθε πολίτη.
Θα σταθώ σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία πρέπει να αναφέρονται, τα οποία είναι γνωστά, αλλά επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, καλό είναι να τα αναφέρουμε συνεχώς.
Πρώτον, στους 7 μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου, το τραπεζικό σύστημα χτυπήθηκε άγρια. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 50 δις ευρώ και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που έγινε αναπόφευκτη μετά τα capital controls, θα κοστίσει στους φορολογούμενους 25 δις ευρώ.
Δεύτερον, από τις αρχές του χρόνου, υπάρχει μια νέα έξαρση της ανεργίας, σύμφωνα με τα επίσημα δικά τους στοιχεία με ορατό τον κίνδυνο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μόλις τελειώσει η τουριστική περίοδος. Ήδη, τον περασμένο Ιούλιο, η απασχόληση μειώθηκε κατά 16.500 θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι το πιο αρνητικό ρεκόρ στο διάστημα της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Τρίτον, μετά την ανάκαμψη που πετύχαμε το 2014, η οικονομία κατρακύλησε ξανά στην ύφεση. Από την πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη 2,5 %, πέσαμε σε ύφεση που θα ξεπεράσει το -2 %. Και αυτό μεταφράζεται σε νέα ανεργία και σε νέα φτώχεια.
Τέταρτον, η οικονομία που τα δύο προηγούμενα χρόνια, είχε πετύχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, βυθίστηκε ξανά στα πρωτογενή ελλείμματα. Και αυτό σημαίνει νέα λιτότητα.
Πέμπτον, η κυβέρνηση είχε φτάσει στο σημείο να πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις, σκούπισε τα ταμειακά διαθέσιμα κρατικών φορέων και επέβαλλε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό. Και αυτό είναι απόδειξη ανεπάρκειας, ανευθυνότητας και αποτυχίας.
Έκτο, ενώ από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, είχε αρχίσει να ζωντανεύει η αγορά, σήμερα έχει παγώσει πλήρως. Ενώ είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις, τώρα δυστυχώς εκατοντάδες επιχειρήσεις προσπαθούν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Και αυτό σημαίνει πως χάνονται έσοδα για το κράτος και θέσεις εργασίας για τον κόσμο.
Έβδομο, ο δείχτης οικονομικού κλίματος πάει από το κακό στο χειρότερο. Το χρηματιστήριο κατέρρευσε. Το spread των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε ακόμα πιο ψηλά. Η Ελλάδα απομακρύνθηκε ακόμα πιο πολύ από τις διεθνείς αγορές. Και εδώ ρωτάμε τον πρωθυπουργό: Αλήθεια όταν μας έλεγε ότι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές - δικιά του η έκφραση, και τότε δεν ενοχλούσαν κανέναν αυτές οι εκφράσεις, ούτε αυτά που είχε πει στη Ρόδο, αντιθέτως θεωρούνταν πάρα πολύ ωραία και χιουμοριστικά - όταν λοιπόν, τα έλεγε αυτά, τα πίστευε; Αν δεν τα πίστευε, εξαπατούσε τον κόσμο, προσπαθούσε να τον εξαπατήσει; Ήταν ζήτημα τελικά ασχετοσύνης ή απόπειρα εξαπάτησης; Γιατί και στα δύο έχει ευθύνες.
Και να σας πω και κάτι, επειδή δείχνει λίγο αφελής και μάλιστα προσπαθεί να περάσει και ως προτέρημα αυτή την αφέλεια, αναρωτιέμαι: Η αφέλεια σε τόσο κρίσιμες περιπτώσεις σε πρωθυπουργό, είναι προτέρημα; Μπορεί να καταγράφεται θετική δημοφιλία, επειδή είναι αφελής; Και αν είναι αφελής και έχει θετική έστω δημοφιλία, μπορεί να ζητά να τον εμπιστευτούμε και να τον ψηφίσουμε; Πρέπει να μας απαντήσει. Και πρέπει να τον πιέσουμε σε αυτά για να απαντήσει.
Το συμπέρασμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι οι 7 μήνες της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου  κόστισαν πολύ βαριά στη χώρα, στην οικονομία, στον κάθε πολίτη. Και αυτό πρέπει να το λέμε σε κάθε μας πρόταση για να καταλάβει ο πολίτης ότι όλα αυτά δεν είναι κάτι αφηρημένο και αόριστο. Αυτόν αφορούν. Οι πολίτες θα ξαναπληρώσουν. Δεν αφορούν τον Τσίπρα και τον Καμμένο. Για αυτό ακριβώς πρέπει ο πολίτης να καταλάβει: Από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επιβάρυνση 25 δις. Από την επιστροφή στην ύφεση, επιβάρυνση 11 δις. Από την επιστροφή στα ελλείμματα, επιβάρυνση 8 δις. Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, επιβάρυνση 8 δις. Για την επιστροφή όσων αφαιρέθηκαν από τους κρατικούς φορείς, επιβάρυνση 7 δις. Μα αυτά είναι δις, δεν μιλάμε για φασολάκια. Και πρέπει ο πολίτης να το καταλάβει σε όποια κοινωνική ομάδα και αν ανήκει. Και να καταλάβει ότι αυτά, αυτόν βαρύνουν. Σε αυτόν πάει αυτός ο λογαριασμός. Ο λογαριασμός που δημιούργησε ο αφελής κ. Τσίπρας ή άσχετος ή μη πω πάλι ψευτράκος και παρεξηγηθούμε. Μέσα σε αυτούς τους επτά μήνες τελικά έγραψε παγκόσμιο ρεκόρ. Ποτέ άλλοτε κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν κατάφερε τόσο μεγάλο κακό σε τόσο λίγο χρόνο. Αν υπήρχαν βραβεία Guinness, είναι σίγουρο ότι ο κ. Τσίπρας θα τα είχε σαρώσει. Επτά μήνες τίποτα δεν πήγε καλά. Και τίποτα δεν έγινε όπως ο ίδιος υποσχόταν. Ούτε στην οικονομία, ούτε στην κοινωνία. Και πάλι με αφέλεια αναρωτιέται «καλά όλα τα δεινά, από εμένα με επτά μήνες;».
Δεν του έχει μάθει κανείς ότι τα πάντα μπορούνε να γκρεμιστούν σε χρόνο μηδέν ενώ για να τα ξαναχτίσουμε θέλουμε πάρα πολύ χρόνο; Και αυτός ο χρόνος είναι κοστοβόρος όταν ξαναχτίζουμε; Διότι έχει δυναμιτίσει τις σχέσεις μας και μεταξύ της πολιτικής και των πολιτών και μεταξύ της Ελλάδας με την Ευρώπη και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πήρε 251 ψήφους  σε ψηφοφορία στη Βουλή, ήταν ένα κέρδος που θα μπορούσε να είχε ανοιχτεί και να γίνει εθνικός ηγέτης. Να είχε ανοιχτεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αντ’ αυτού, προτίμησε να προχωρήσει ολομόναχος. Σκέφτηκε ότι η Βουλή είναι Κουμουνδούρου. Σκέφτηκε ότι η Ελλάδα είναι Κουμουνδούρου. Και θέλησε τα εσωτερικά του ζητήματα να τα φέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να τα λύσει με εθνικές εκλογές, πηγαίνοντας τη χώρα πίσω.
Γι’ αυτό και πρέπει να σας πω ότι εμείς έχουμε –και πρέπει να έχουμε- την πρόταση έτοιμη για το πώς θα αντιδράσουμε την ώρα που ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί. Η οικονομική πολιτική, μετά τις εκλογές, ούτως ή άλλως, θα υπαγορεύεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, από την ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβαν Τσίπρας – Καμμένος και δέσμευσαν τη χώρα με αυτό το νέο μνημόνιο. Είναι κρίσιμο για μας να μην επιβαρυνθεί, ακόμη περισσότερο, η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία. Είναι κρίσιμο να βγούμε από το πλαίσιο αυτών των μνημονίων μια ώρα αρχύτερα, εφαρμόζοντας αυτά τα οποία θεωρούμε ότι ψηφίστηκαν -όσα είναι σωστά- όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις, που τις πιστεύουμε, που πολλές από αυτές ξεκινήσαμε, που άλλες ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε και που αυτός, όχι μόνο δεν πιστεύει, αλλά έκανε τα πάντα για να τις σταματήσει.
Είναι χρέος μας, εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν τεθεί, να βρούμε, αφού είναι εθνική πολιτική, τους τρόπους με τους οποίους θα τους ικανοποιήσουμε και θα τους υλοποιήσουμε. Και είναι και χρέος μας να αντικαταστήσουμε τα όποια υφεσιακά μέτρα έχουν πάρει και έχουν δεσμευθεί με μέτρα αναπτυξιακά, τα οποία είναι της εθνικής πολιτικής. Για να τα καταφέρουμε, όμως, όλα αυτά ένα είναι περισσότερο από βέβαιο. Ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα. Και για να έχουμε πολιτική σταθερότητα, δεν γίνεται να έχουμε 2-3 φορές το χρόνο εκλογές. Πρέπει να βρούμε τις συνθέσεις, τις συναινέσεις, τις συνεργασίες, να πούμε όχι στα διχαστικά παιχνίδια και στις πολιτικές μεθοδεύσεις. Με μια κουβέντα, τι απαιτείται; Η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα, να έχει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της πολιτικής. Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Να τρέξουμε πιο γρήγορα. Να πάμε πιο δυνατά.
Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται να αποκτήσει ξανά τη σταθερότητα, τη σιγουριά, την εμπιστοσύνη, που γκρέμισε η κυβέρνηση Τσίπρα. Χρειάζεται να ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις των καιρών. Να προχωρήσει γρήγορα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ. Και για όλα αυτά η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Χρειάζεται την ασφάλεια. Χρειάζεται την εμπιστοσύνη που έχασε. Μόνο έτσι μπορούν να γυρίσουν πίσω οι καταθέσεις. Μπορεί να σταματήσει η φυγή επιχειρήσεων και να ξαναζωντανέψει ξανά το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις. Άρα, στόχος της πολιτικής είναι να φύγουμε το ταχύτερο δυνατό, όσο πιο γρήγορα γίνεται από το νέο κύκλο ύφεσης, που τον έφεραν οι ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Να σταματήσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να νέα λουκέτα και τη νέα έκρηξη ανεργίας. Να βρούμε ξανά ρυθμούς ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης.
Στόχος μας είναι να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας το ταχύτερο δυνατόν. Να έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Και όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία και τα ξέρει και τα θέλει και τα μπορεί. Και το λέω καθαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι ξέρει να κλείνει επιχειρήσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία ξέρει να ανοίγει επιχειρήσεις. Είναι μια μεγάλη διαφορά, που αφορά κάθε οικογένεια  και κάθε πολίτη. Όλες οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα έχουν την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας.
Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας και θα κάνει ανταγωνιστικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Πρώτα από όλα στο κράτος, έτσι ο ρόλος του να είναι κυρίως επιτελικός, ρυθμιστικός και υποστηρικτικός της ανάπτυξης. Χρειάζεται αναδιοργάνωση της διοίκησης. Βελτίωση των υπηρεσιών της προς τους πολίτες. Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική. Χρειάζονται ταυτόχρονα να προχωρήσουν όλα αυτά, χωρίς άλλη καθυστέρηση, με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας. Με μεταρρυθμίσεις οι οποίες ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και προσελκύουν επενδύσεις, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, τονώνουν την εξωστρέφεια και υπηρετούν την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της χώρας με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.
Προτεραιότητές μας, λοιπόν, σε αυτό το δρόμο είναι να φτιάξουμε ξανά ένα φιλικό, επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον. Να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία. Να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή.
Δέσμευσή μας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, που θα ξεκινήσει, όπως είχαμε πει, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία. Γιατί η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς και σημαντικούς τομείς. Στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στην ενέργεια και το περιβάλλον, στις συνδυασμένες μεταφορές, στη φαρμακοβιομηχανία, στη ναυτιλία και τις δραστηριότητες που συνδέονται με αυτή και, βεβαίως, τη μεγάλη μας πολιτιστική κληρονομιά.
Για μας, λοιπόν -το λέγαμε πάντα- η Ελλάδα δεν είναι μόνο το κέντρο, δεν είναι μόνο η Αθήνα, δεν είναι μόνο οι μεγάλες πόλεις. Είναι η περιφέρεια, η ύπαιθρος, οι ακριτικές μας γωνιές. Στόχος της πολιτικής μας είναι μια Ελλάδα που να στέκεται στα πόδια της, που έχει ισχυρή περιφέρεια και ισχυρό πρωτογενή τομέα. Μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει και προοδεύει. Μια Ελλάδα που δεν διώχνει τα παιδιά της, αντιθέτως δημιουργεί θέσεις δουλειάς και αξιοποιεί τη μόρφωσή τους και τις ευκαιρίες προκοπής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μας πουν ότι όλοι αυτοί εκφράζουν το νέο. Και ότι εμείς εκφράζουμε το παλιό. Ήρθε η ώρα και αυτά να τα συγκρίνουμε και να ξεκαθαρίσουμε. Είναι νέο ο κρατισμός και η ύφεση; Γιατί εμείς εκφράζουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και τις εκφράζαμε από παλιά. Είναι νέο τα capital controls; Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να λειτουργούν οι τράπεζες ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η δική τους απειρία, η ανεπάρκεια, η ανευθυνότητα, που απέδειξαν αυτούς τους μήνες, είναι το νέο; Γιατί για μας η ευκαιρία, η γνώση και η υπευθυνότητα είναι αυτό που χρόνια στηρίζουμε και που πιστεύαμε. Τι είναι το δικό τους νέο αλήθεια; Τα ψέματα που μας είπαν και προεκλογικά και μετεκλογικά; Γιατί το δικό μας - το παλιό που λένε - είναι η αλήθεια, που τη λέγαμε και την υποστηρίζουμε και τη θέλουν οι πολίτες.
Σήμερα όμως, δεν είμαστε στη ΔΕΘ του 2014, που μοίραζε τα πάντα στους πάντες. Και που σκέφτεται, μαθαίνω, αν θα πάει ή δεν θα πάει. Εμείς του λέμε ότι θα πάμε και θα παρουσιάσουμε το δικό μας αληθινό, ουσιαστικό, πραγματικό πρόγραμμα.
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι προσωπικά πιστεύω ότι στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης έκαναν πραγματικό ριφιφί για τις ψήφους των Ελλήνων πολιτών. Αυτή θα έλεγα ότι ήταν η πραγματική έκφραση της συμπεριφοράς τους. Γνώριζαν ότι έλεγαν ψέματα.
Εν πάση περιπτώσει, 7 μήνες από τότε ο κόσμος τους είδε, τους έμαθε. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τι έλεγε προεκλογικά, τι κάνει μετεκλογικά. Ξέρουν ότι, από όλα όσα έλεγε, τίποτα δεν ισχύει και τίποτα δεν άφησε όρθιο. Ο κόσμος πλήρωσε πολύ ακριβά τα πειράματα Τσίπρα-Καμμένου και θα τα πληρώσει, δυστυχώς, ακόμα πιο ακριβά τους μήνες που έρχονται. Γιατί το λογαριασμό μας τον αφήνουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που δραπετεύουν τώρα. Ας σκεφτούν οι πολίτες γιατί δραπετεύουν. Ακριβώς γιατί βιάζονται να φύγουν, πριν έρθουν οι λογαριασμοί για τον ΕΝΦΙΑ, για το φόρο, για την Παιδεία, για το 13%, για το 23% ΦΠΑ και για όλα τα σχετικά. Βιάζονται να φύγουν πριν νοιώσει ο κόσμος τις συνέπειες της ασυνέπειάς τους. Αν μπορούσαν να κάνουν και 30 Αυγούστου εκλογές θα τις είχαν κάνει. Και δεν τους ενδιαφέρει αν ο προεκλογικός διάλογος θα ήταν 10 μέρες ή 15. Ευτυχώς που το Σύνταγμα προβλέπει και κάποιες προθεσμίες, αλλιώς να ξέρετε όπως το σκεφτόταν από τις 12 Ιουλίου και μας κορόιδευε ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις 20 –όπως δημόσια έλεγε- και μπορούσε σεβόμενος τα μπάνια του λαού να λέει και στους βουλευτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση για Δεκαπενταύγουστο τίποτα, έτσι είχε στο μυαλό του ότι θα προχωρήσει για πολύ σύντομες γρήγορες εκλογές.
Εμείς, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν πρόκειται να μοιράσουμε κάλπικες υποσχέσεις.
Θα λέμε την αλήθεια και τίποτε παραπάνω. Όπου και όσο μπορούμε θα παλέψουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Γιατί, δεν κυβερνιέται ένας τόπος με ψέματα. Δεν βγαίνει η
η χώρα από την κρίση με ψέματα. Και αν ακόμα πει κάποιος ψέματα και κερδίσει την εμπιστοσύνη  των πολιτών σε έξι μήνες αμέσως τη χάνει. Και όπως βλέπετε η τετραετία που σου δίνει ο κόσμος με την ψήφο του, γίνεται επτάμηνο. Και φεύγεις τρέχοντας. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε με την αλήθεια στον κόσμο. Γι’ αυτό πρέπει να τους πούμε σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Κοινωνία μας, ότι εμείς τους εγγυόμαστε υπευθυνότητα, σιγουριά, εμπιστοσύνη.
Αυτά είναι τα ζητήματα του πολίτη, άλλωστε. Και αυτά τα ζητήματα, τα εγγυόμαστε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά στο Νομό του, στο καφενείο του, στο χώρο δουλειάς.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα παραμείνει η Μεγάλη Εθνική Παράταξη. Η Παράταξη της Εθνικής Ευθύνης, των μεγάλων επιλογών και των ιστορικά δικαιωμένων εθνικών επιλογών. Είναι η δύναμη που έβαζε πάντα πλάτη στη χώρα για τα αδιέξοδα που προκαλούσαν άλλοι.  Η Παράταξη που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τον άνθρωπο, τις ελευθερίες, τα δικαιώματά του.

Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και το ευρωπαϊκό χαρτί δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Το γήπεδο της Ευρώπης ιδιαίτερα στον κ. Τσίπρα δεν το αφήνουμε να παίξει. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και δεν θέλουμε να πάνε χαμένες
οι  θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Είναι θεμελιώδης επιλογή, δικιά μας, η παραμονή στην Ευρωζώνη. Την αναλάβαμε με πολιτικό κόστος και με πολύ μεγάλη συζήτηση, αν θα έπρεπε να δώσουνε στήριξη ή όχι στην κυβέρνηση η οποία προχώρησε σε αυτό το Μνημόνιο.

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν,  βάζει -όπως λέει και η Ιδρυτική μας Διακήρυξη- τα πραγματικά συμφέροντα του Έθνους, πάνω από όλα. Εκφράζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Ακολουθεί το μεσαίο δρόμο, το δρόμο που αποκλείει τα άκρα, που μπορεί όμως να συναντιέται με όλες τις δημοκρατικές φωνές, να συζητά μαζί τους και να δέχεται να συνδιαφορφώσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο μας βγάζει από την κρίση εφόσον στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Η Νέα Δημοκρατία παλεύει για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Για τις νέες και τους νέους μας. Αλλά και για τους συνταξιούχους. Για κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα.  Για κάθε οικογένεια. Για κάθε πολίτη.
Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα, που όπως ορίζεται στην Ιδρυτική Διακήρυξη καλύπτει το χώρο από την άκρα δεξιά μέχρι την Αριστερά. Και σε αυτό χωράμε όλοι. Δεν χωρούν αποκλεισμοί, δεν χωρούν πικρίες, δεν χωρούν διαμαρτυρίες, δεν χωρούν στενοχώριες. Και κυρίως, η ψήφος των πολιτών πρέπει να είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Δεν μπορεί να είναι ψήφος διαμαρτυρίας με το θυμικό. Γιατί έτσι πήγαν και το Γενάρη και τώρα το πληρώσαμε όλοι μαζί πάνω από 90 δις. Με σιγουριά, με ηρεμία, με τον αέρα του κόμματος το οποίο δίνει την ευκαιρία στη χώρα να μείνει στην Ευρώπη, θα απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες. Γιατί ξέρετε, η επιτυχία της παράταξής μας, είναι επιτυχία της Ελλάδας. Πραγματικά, συνδυάζουμε την επιτυχία αυτή, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν θα κερδίσουν μόνο οι Νεοδημοκράτες. Θα κερδίσουν όλοι οι Έλληνες. Θα κερδίσει η ίδια η Ελλάδα. Είναι ιστορική επιταγή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εμείς θα ανταποκριθούμε θετικά και νικηφόρα. Θα σηκώσουμε και πάλι τη σημαία της χώρας μας να κυματίζει υπερήφανα σε όλη την Ευρώπη. Έτσι ώστε πράγματι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα μετά τις εκλογές. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη. Καλό κουράγιο. Και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα κάνουμε αυτά που πρέπει. Καλή δύναμη.