Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Έπειτα από 213 ημέρες αποχαιρέτησε το Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας - τι είπαν Τσίπρας - Θάνου κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του πρωθυπουργικού Γραφείου

Δείτε τι είπαν Τσίπρας - Θάνου κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του πρωθυπουργικού Γραφείου
Με υπονοούμενα και “καρφιά” υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας τη νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, αμέσως μετά την ορκωμοσία της στο Προεδρικό Μέγαρο.
“Θεωρώ πως η παρουσία σας, η δική σας και όλων των άλλων υπουργών, θα είναι εγγύηση για την ομαλή διεξαγωγή της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης όσο και για την διεκπεραίωση κρίσιμων θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Εμείς πλέον μπαίνουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση. Όσον με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο, στα πλαίσια ενός ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου. Οι πολίτες να ακούσουν επιχειρήματα, προγράμματα και να επιλέξουν αυτούς που θεωρούν καλύτερους για να τους κυβερνήσουν”, τόνισε, ενώ όσον αφορά τη διαπραγμάτευση είπε:

“Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη, τη μάχη να ανοικοδομήσουμε την οικονομία και να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της και τη μάχη μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης που είναι μπροστά μας.
Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα γινόταν μέχρι τέλος του χρόνου. Σήμερα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέκλινγκ θα γίνει νωρίτερα, ίσως και τον Οκτώβριο. Η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμες αναμετρήσεις, αλλά και μια διαρκή προσπάθεια αναμέτρησης με τις δικές της αδυναμίες, στις οποίες όλοι πρέπει να βάλουμε από ένα λιθαράκι για να τις ξεπεράσουμε”.
 
Βασιλική Θάνου: Χρήσιμη η εμπειρία μου στη Δικαιοσύνη

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τσίπρα που είχε την ευαρέσκεια της παράδοσης των πρωθυπουργικών καθηκόντων, για να προσθέσει ότι «οι περιστάσεις εξελίχτηκαν έτσι ώστε μέσα σε κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας να κληθώ να αναλάβω το τιμητικό βάρος της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς διεξαγωγή των εκλογών, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Η κ. Θάνου επισήμανε ότι «η αρμοδιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι κυρίως η διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και ομαλό», για να συμπληρώσει ότι «όπως όμως εξελίσσονται οι περιστάσεις, όπως κι εσείς παρατηρήσατε, θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα όπως παραδείγματος χάρη το μεταναστευτικό, ίσως και ορισμένα ακόμα».

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός είπε ότι αμέσως στη συνέχεια θα είχε επαφή με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, ώστε η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να είναι κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, όπως άλλωστε απαιτεί και το Σύνταγμα.

«Η ελλιπής πολιτική εμπειρία, την οποία εξάλλου δεν θα ήταν δυνατό να έχω αφού επί μακρά σειρά ετών υπηρετώ τη Δικαιοσύνη, θεωρώ ότι θα μπορέσει να αναπληρωθεί από την ωριμότητα και την εμπειρία την οποία θέλω να πιστεύω ότι διαθέτω λόγω της μακράς εμπειρίας αυτής των δικαστικών μου καθηκόντων», τόνισε.

Τέλος, η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι τόσο προσωπικά όσο και όλα τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης «θα καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειες ώστε κατά το δυνατόν να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στα καθήκοντά μας».
Την Παρασκευή στις 13.00 θα ορκιστεί η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση.