Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΤΙΝH





   ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΛΑΖΑΝΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΛΑΖΑΝΑ     Αγαπητέ φίλε, δεν αναφέρω το όνομά σου γιατί δεν πρόλαβα να ζητήσω την άδειά σου. Έγιναν όλα τόσο ξαφνικά που αποφάσισα τελευταία στιγμή ,όπως μου ζήτησες, να αναφέρομαι γράφοντας και κρίνοντας τα τεκταινόμενα του δήμου μας, παρότι Καλοκαίρι , διακοπές αλλά και ρευστή η πολιτική κατάσταση.
   Η αλήθεια είναι ότι μου είναι δύσκολο να κρατάω μυστικά. Να ξέρεις ότι οι αδύναμοι είναι συνήθως  μυστικοπαθείς λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν, εξ’ ου και «μανιαμούνηδες».
     Στο θέμα λοιπόν .Το βράδυ που συναντηθήκαμε στο τουριστικό περίπτερο Δερβενίου, χαιρετηθήκαμε εξ’ αποστάσεως και με παρότρυνες να δημοσιοποιώ τις σκέψεις μου ,όταν θέλω να αναφερθώ σε κάποιο δημοτικό καυτό θέμα.

     Έτσι την επομένη το πρωί, ευρισκόμενος στην έδρα του δήμου μας στο Ξυλόκαστρο , διαπίστωσα κάτι που από καιρό είχα εντοπίσει αλλά τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ για να σου αποδείξω ότι το «διοικείν» δε θέλει μόνο χρήμα και γνώσεις αλλά προπάντων φαντασία και ανιδιοτέλεια, τα οποία δυστυχώς για τον τόπο μας είναι είδη «εν ανεπαρκεία».
    Περνώντας λοιπόν από τα Κ.Ε.Π Ξυλοκάστρου, τι διαπίστωσα από τα λίγα λεπτά που παρέμεινα εκεί ; Χειρότερο σημείο για να ευρίσκεται το Κ.Ε.Π δεν υπάρχει!!! Πως γίνεται η πρόσβαση; Από ένα δρόμο μονής κατεύθυνσης!!! Που είναι το πάρκινγκ ; Στη θάλασσα !!! Αμ  εκεί είναι η χαρά του ποδηλάτου !!! Σε τι απόσταση από το δημαρχείο; Σε απόσταση αναπνοής!!! Τότε γιατί λέγεται Κέντρο Εξυπηρέτησης  Πολιτών, όταν πλησίον του είναι το αυθεντικό Δημαρχείο; Τι εξυπηρετεί περισσότερο, το γειτονικό τυροπιτάδικο ή το «ίματζ» του Ξυλοκάστρου ; Ο Μελισσιώτης π.χ που χρειάζεται μία ληξιαρχική πράξη, ερχόμενος από το Μελίσσι σταματά στο δημαρχείο και εξυπηρετείται καλύτερα , το ίδιο και ο Καμαραίος που ερχόμενος από το Καμάρι, πρώτα περνά έμπροσθεν του Δημαρχείου για να στρίψει αριστερά και να εισέλθει στο δρόμο μονής κατεύθυνσης όπου βρίσκεται το ΚΕΠ υπομένοντας τα «μύρια όσα». Για να βάλουμε λοιπόν τη φαντασία μας να δουλέψει !!! Πόσο καλύτερα θα ήταν αν το ΚΕΠ βρισκόταν π.χ στη Ρίζα. Μήπως όλος ο ορεινός όγκος του Ξυλοκάστρου είχε ευκολότερη πρόσβαση και ο παραλιακός θα αποσυμφορείτο με γρηγορότερη εξυπηρέτηση από το δημαρχείο ; Σημειώνεται ότι το ΚΕΠ Ξυλοκάστρου λειτουργεί και τα απογεύματα λόγω του ότι είναι πολυδύναμο αλλά και τα Σάββατα που με την αυξημένη επισκεψιμότητα των Τρικάλων γίνεται πολύτιμο !!!
   Μήπως πρέπει να καταλάβουν επιτέλους οι ιθύνοντες ότι έτσι επιτυγχάνεται και η αρτιότερη εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και η ανάπτυξη της  δημοτικής συνείδησης με τη σύσφιξη των τοπικών και δημοτικών ενοτήτων . Οι κάτοικο κάποιων περιοχών  θα πρέπει κάποια στιγμή να παύσουν να  αισθάνονται δορυφόροι και ότι είναι ισότιμοι πολίτες μόνο στις προεκλογικές εξαγγελίες.
    Πάντως για το Δερβένι (διαφορετική περίπτωση) θα πρότεινα και θα τα κατάφερνα αν είχα τη συνεργασία της δημοτικής αρχής , το ΚΕΠ Δερβενίου να μεταφερόταν στο ισόγειο του μεγαλοπρεπούς κτιρίου ιδιοκτησία Ξενοφώντα Δούσκα, το οποίο δεσπόζει στη  είσοδο του Δερβενίου. Δυστυχώς μετά την πραξικοπηματική αναμίσθωση που έγινε με πρόσκληση  ενδιαφέροντος μόνο μέσω ίντερνετ , χωρίς ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων του ίδιου του ΚΕΠ , διέφυγε της προσοχής μου και έτσι δεν ενημέρωσα εμπρόθεσμα τη δημοτική αρχή.  Εμείς οι Δερβεναίοι ξέρουμε ότι ο εν λόγω ιδιοκτήτης του προαναφερθέντος «ιδανικού κτιρίου» , μόνιμος κάτοικος Αθηνών και λίαν εύπορος , δεν ενδιαφέρεται για τη οικονομική εκμετάλλευση του 4όροφου κτιρίου, έχει όμως μεγάλη αγάπη για τη γενέτειρά του, είναι γαλαντόμος και με τα κατάλληλα λόγια θα στοχεύαμε στην υστεροφημία του  .
    Η  επιτυχία αυτή θα είχε πολλαπλά οφέλη : α) σωστός τόπος και χώρος για το ΚΕΠ Δερβενίου β) επαρκής χώρος και για μεταστέγαση άλλης υπηρεσίας π.χ της οικονομικής  και του παραρτήματος της ΔΕΥΑΞΕ. Εάν δε , το πάμε και λίγο παραπέρα αλλά πάντα σε ρεαλιστική βάση, τότε θα μπορούσε  ο χώρος του πρώτου ορόφου του πρώην Δημαρχείου Ευρωστίνης να λειτουργήσει και σαν ενοικιαζόμενη θερινή κατοικία όχι τόσο για το όφελος του μισθώματος αλλά κυρίως για την προσέλευση παραθεριστών (ενίσχυση τουρισμού με γενικότερα οφέλη).Αν πάλι όλα αυτά δεν είχαν ρεαλιστική βάση τότε περισσεύει χώρος για δημιουργία θεατρικής σκηνής . Όλα αυτά βέβαια για κάποιους  είναι «όνειρα θερινής νυκτός».
     Αγαπητέ φίλε θα σου κάνω και μια προφητεία,  από ποιους δηλαδή θα κακολογηθώ για τις σκέψεις μου αυτές. Θα κακολογηθώ λοιπόν α) από κάποιους που δε μπορούν να έχουν σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων, σαν τους πρωτόγονους που ότι δεν καταλάβαιναν το «εξόρκιζαν» (π.χ οι Ζουλού έκαναν βουντού στο άγνωστο!!!) .Μην εκπλαγείς λοιπόν  αν ακούσεις και κάποιους Ριζαίους να είναι αντίθετοι στην άποψή μου , αυτούς δηλαδή που καταρχήν ευνοούνται αλλά συνάμα εξυπηρετούνται καλύτερα όπως και όλοι οι δημότες. Ας λειτουργήσει τουλάχιστον ένα πιλοτικό πρόγραμμα και να βελτιωθούν οι τυχόν αδυναμίες που θα προκύψουν , γιατί τα υπέρ θα είναι πιο πολλά β) από κάποιους άλλους που για οποιαδήποτε καινοτομία , έχοντας τον «ασαφή» φόβο που δημιουργεί η ημιμάθεια , παρακαλούν το δημιουργό τους για τέτοιες στιγμές ρίσκου να τους χαρίσει από αυτά που στη βουλή των Ελλήνων ο καθηγητής κ. Ζουράρις τα αναφέρει ως «μέζεα».
    Τέλος χαιρετίσματα στην οικογένειά σου  και ας αρχίσει η γενιά σου να ενεργοποιείται για να παραλάβει τη σκυτάλη του δήμου, τώρα τουλάχιστον που δεν έχουμε  μερελιάσει τελείως εμείς οι παλιοί!!!
                                                                     Δερβένι      21.07.2015
                                
                                                                       Χαρίλαος Λαζανάς
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfkDGNTkA_hFiLHaXXiDwHZBrXHVBjCd_0VZ4rAsER9-lrZho1aBKgREr8zVF1gLoGhKA5XcQ2VqaTu4Eyark3o8a9g5p1Bla0EeQwNaT0BH10Acuwfzgoz91XBJgMK0_1erxlONMRD1VQ/s1600/derveni+kapi.png

    Υ.Γ.
   α) Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι ,δε μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες στους σημερινούς ιθύνοντες για τη μειονεκτική θέση του  ΚΕΠ Ξυλοκάστρου. Αν όμως θέλουν να διορθώσουν τα «κακώς κείμενα» να ξέρουν ότι για να φτιάξουν ομελέτα πρέπει να σπάσουν αβγά και όχι να τα ρίξουν με τα τσόφλια στο τηγάνι.
    β) Έτσι για τον «πλουραλισμό» να θυμίσω ότι μέσα στο ΚΕΠ «φιλοξενείται» και ένας εφοριακός υπάλληλος (αφορά και τα 2 ΚΕΠ Του δήμου μας). Ο λόγος της ύπαρξής του είναι να προετοιμάσουν τα ΚΕΦ  ΟΤΑΝ  και ΕΑΝ λειτουργήσουν !!Αυτό θα γίνει μόλις η Δ.Ο.Υ Κορίνθου μεταφερθεί στην Τρίπολη ,οπότε το ΚΕΦ Ξυλοκάστρου θα λειτουργήσει με πέντε άτομα και του Κιάτου με επτά και του Δερβενίου ίσως με 2 ή 3 άτομα. Πρόκειται για παλιό σχέδιο  του υπουργείου οικονομικών. Αναφέρομαι σε αυτά γιατί πρέπει να ξεχωρίζουμε τον εφοριακό του ΚΕΦ που συστεγάζεται επί του παρόντος στα ΚΕΠ και σε περίπτωσης μεταστέγασης θα ακολουθεί στα νέα γραφεία μόνο μετά την ανάλογη εκτίμηση των αναγκών του δήμου.
 γ ) Την πρόταση μου για τη μίσθωση του κτιρίου «Δούσκα» έτσι ώστε να εγκατασταθεί το ΚΕΠ Δερβενίου (λόγω λήξης του παλιού μισθωτηρίου) την κράτησα επτασφράγιστο μυστικό (δύσκολο για εμένα)  ώστε εάν  η δημοτική αρχή ενδιαφερόταν να την έφερνα σε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου. Ο φόβος μου ήταν μεγάλος  μήπως και διαρρεύσει το σχέδιο και  το μάθει πρόωρα ο  Δερβεναίος Καταδότης και αμέσως το διαβάλει προς κάθε κατεύθυνση. Το ίδιο έκανε  και με τα ΚΑΠΗ Δερβενίου ,όταν έμαθε για την προσφορά της οικογένειας Κανελλόπουλου-Γανίτη. Δοξάστε τον !!!
   δ) Εάν έστω και  μεθοδεύοντας (αλλά με διαφάνεια) είχαμε στεγάσει το ΚΕΠ Δερβενίου στο κτίριο Δούσκα (ποτέ δεν είναι αργά),  θα χωρούσε και η οικονομική υπηρεσία  και η Δ.Ε.Υ.ΑΞ.Ε (παραρτήματα Δερβενίου) και συγχρόνως θα υπήρχε εξοικονόμηση πολύτιμου χώρου στο πάρκινγκ του πρώην Δημαρχείου Ευρωστίνης λόγω της μετακίνησης των προηγούμενων υπηρεσιών . Οι χώροι στάθμευσης στο εν λόγω πάρκινγκ έχουν  εκ νέου περιοριστεί σημαντικά  διότι έγινε μετεγκατάσταση   του Αγροτικού Ιατρείου Δερβενίου από το κτίριο του Α. Καρούζου στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου (λύση ανάγκης αλλά η καλύτερη).Για το λόγο  αυτό γίνεται επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθεί η σχεδόν χαριστική προσφορά της ΓΑΙΑ ΟΣΕ , που εκμισθώνει στο Δήμο μας  400 τ.μ  για την ενίσχυση του ανωτέρω πάρκινγκ , αντί τιμήματος  50 ευρώ ανά μήνα , δηλαδή για λωρίδα γης 4μ. Χ 100μ  επί τη οδού Ρώμου Φιλύρα έναντι δενδροπεριβόλου Α.Καρούζου και συγχρόνως θα καθαρίσει η περιοχή από τα χαλάσματα και τα αγριόχορτα που υπάρχουν στη λωρίδα αυτή ,όπου «φιλοξενούνται» παντός είδους τρωκτικά και ερπετά.