Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των τεσσάρων επιτροπών για το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο μέτρωνΜε σχεδόν μια ώρα καθυστέρηση ολοκληρώθηκε η συζήτηση των τεσσάρων επιτροπών για το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Πλέον, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ολοκληρωθεί (άγνωστο... πότε) με την ψηφοφορία.
Μετά την ομιλία της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εκτροπή, τόσο ο Νίκος Δένδιας από πλευράς ΝΔ όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο να παραιτηθεί αν δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο που εισηγείται.
 Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρος της Βουλής έκανε γνωστό πως έστειλε επιστολή ήδη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα όπου διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων.
Με τον πιο σαφή τρόπο η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίζει να τραβάει το σχοινί απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου και ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά εκτός από το δικό της ΟΧΙ κάλεσε και όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.
Η κα Κωνσταντοπούλου με την τοποθέτησή της στην ουσία κατήγγειλε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και την κυβερνητική του πολιτική προχωρά σε εκτροπή του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας.
Μάλιστα, όπως είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως δικηγόρος δεν θα μπορούσε ποτέ να  ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο και ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσε ποτέ να ψηφίσει νομοσχέδια που κάνουν τη Βουλή διακοσμητική. Μάλιστα, σημείωσε με νόημα και με σαφή αιχμή προς το Μαξίμου πως "τι κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή".
Νωρίτερα, ο κ. Παρασκευόπουλος είχε επαναλάβει ότι δεν συμφωνεί με όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Είχε δε, κατά τη δευτερολογία του, δεσμευτεί ότι θα καταβάλλει προσπάθεια ώστε να αλλάξουν τα δύο κεφάλαια (για τους μάρτυρες στους πλειστηριασμούς και την αναγκαστική εκτέλεση) του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας - με τα οποία και ο ίδιος διαφωνεί, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εκ νέου συζήτησης με τους θεσμούς και μέσω της διατήρησης της νομοπαρασκευστικής επιτροπής.
Επίθεση κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και παράλληλα άφησε αιχμές για τις δηλώσεις του προκατόχου του Γιάνη Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις.
«Δεν είναι αλήθεια ότι η διαπραγμάτευση άρχισε τώρα. Δεν πρέπει να φτιάχνουμε καλούς και κακούς με τόσο απλό τρόπο, γιατί η χώρα δεν θα πάει μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας αντίστοιχες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Τσακαλώτου στις κατηγορίες που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για προσπάθεια δημιουργίας κομματικού στρατού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Υπάρχουν άνθρωποι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που μπορούν να κάνουν 4 και 5 διδακτορικά για το πώς λειτουργούσε το κομματικό κράτος», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Παράλληλα, απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ το κατηγόρησε ότι έχει λάθος ανάγνωση για την κρίση και το κάλεσε «να μην δίνει συγχωροχάρτια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που σε όλη την προεκλογική και μετεκλογική καμπάνια τους δημιούργησαν συνθήκες « bank run»».
 Το Μαξίμου ελπίζει πως τουλάχιστον 120 βουλευτές της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν υπέρ των προαπαιτουμένων
- Μακρή, Πετράκος, Σκούμας, Κοδέλας , Στρατούλης,  η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι περισσότεροι από τους 32 που είπαν "Όχι" και την προηγούμενη φορά έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν
- Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών. Ξεχώρισε εκείνη της Θεανώς Φωτίου με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να λέει στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας: Προσέξτε μη και δεν ψηφίσουμε σήμερα και πάτε όλοι σπίτια σας!