Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο μέτρων

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο μέτρων
   
Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η κυβέρνηση, άρχισε σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η συζήτησή του στις επιτροπές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι και αναμένεται αμέσως μετά να εισαχθεί στην Ολομέλεια προκειμένου μέχρι τα μεσάνυχτα να έχει ψηφιστεί.
Σημειώνεται, ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ζητά στο εισαγωγικό σημείωμά του προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπως η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, να ολοκληρωθεί μέχρι 22 Ιουλίου τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Δεδομένου ότι εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Όλο πάντως το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στους βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο μέτρων είχαν καταψηφίσει 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ 6 δήλωσαν παρόν και μία βουλευτής απουσίαζε από την ψηφοφορία.



Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισαν την υπερεπείγουσα ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, ωστόσο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την προχειρότητά της αναγκάζει τη Βουλή να νομοθετεί υπό πίεση.

Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ τάχθηκαν κατά κάνοντας λόγο για απαράδεκτες διαδικασίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του αιτήματος της κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κατεπείγουσα διαδικασία τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από το νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί και δεν υπάρχουν τα επίμαχα θέματα που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τους αγρότες, τα οποία όπως είπε θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσουμε την ερχόμενη Παρασκευή την διαπραγμάτευση. Οι ίδιοι οι θεσμοί είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι τώρα. «Αυτά τα προαπαιτούμενα που θα στείλουμε θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

«Δεν θα διαφωνήσουμε γιατί νομοθετούμε υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης. Εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα την ώρα της εθνικής ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση να μην φέρνει νομοθέτηση επί του γονάτου», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Καλούμαστε να επικυρώσουμε και όχι να νομοθετήσουμε. Είναι ντροπή και όνειδος για την ελληνική κυβέρνηση, δεν συμφωνούμε με την διαδικασία», υποστήριξε η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη.

«Δεν θα βάλουμε τη συντεχνία πάνω από την πατρίδα αλλά δεν είναι δυνατό να μην κάνουμε μία ολοκληρωμένη συζήτηση επί τόσων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την ποινική δικονομία», υπογράμμισε ο εισηγητής από το Ποτάμι Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.

«Να αφήσετε τις μεγαλοστομίες περί σωτηρίας της χώρας και του λαού. Αυτούς που θέλτε να σώσετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καταδικάζεται το λαό στη χρεοκοπία. Είναι απαράδεκτη η διαδικασία με την οποία εμείς διαφωνούμε», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Είναι προφανές ότι κανείς δεν αισθάνεται περήφανος, όλοι θα θέλαμε να αντισταθούμε αλλά σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση», υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και να πούμε όχι, αλλά ντρέπομαι. Έλεος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το νομοσχέδιο, δεν επέδειξε όμως την απαιτούμενη ευαισθησία για τόσο σημαντικά ζητήματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.