Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Στη δημοσιότητα από τους Financial Times Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα για την παράταση του προγράμματος

Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα για την παράταση του προγράμματος 
Την επιστολή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα μέχρι το δημοψήφισμα, έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel.

«Θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με το θέμα και να υποστηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, με σκοπό την χορήγησή της. Η απόφαση αυτή θα συμβάλει στον κοινό στόχο επίτευξης μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής, οικονομικής βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα επιστρέψει Ελλάδα στην ανάπτυξη στο εσωτερικό της ευρωζώνης», γράφει στην τελευταία παράγραφο ο κ. Τσίπρας.







H επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στα ελληνικά 

Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους πέντε μήνες πραγματοποιούνται εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς –μέσα στα πλαίσια της ανακοίνωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου- για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Την 27η Ιουνίου 2015, μια πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που θα επιτρέψει στον Ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν θέλει να δεχτεί ή να απορρίψει τις προτάσεις που δόθηκαν στην κυβέρνησή μας από τους θεσμούς μέσα στο πλαίσιο των προαναφερθέντων διαπραγματεύσεων, εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το δημοψήφισμα σε ήρεμο και θετικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να κάνει πάρει αυτή την κρίσιμη απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε –την 27η Ιουνίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup- ένα αίτημα για παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» για περίοδο ενός μηνός από τη λήξη του. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015, με στόχο να βρεθεί μια συμφωνία αμέσως μετά και σε συμφωνία με την απόφαση του ελληνικού λαού. Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό. Αυτή η απόφαση – σε συνδυασμό με τη σχετική απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε- οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος πάνω σε αυτές τις προτάσεις είναι ένα κυρίαρχο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων, απαραίτητο για να διασφαλιστεί η αποδοχή του οικονομικού προγράμματος βοήθειας που θα συμφωνηθεί κάποια στιγμή με τους θεσμούς. Επιπλέον, το δημοψήφισμα εστιάζει αποκλειστικά στις προτάσεις των θεσμών και δεν εγείρει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα κανένα θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται απόλυτα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με το θέμα και να υποστηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης με σκοπό να το εγκρίνει. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει στον κοινό τόπο μας να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση, για να διασφαλιστεί η οικονομική, η οικονομική βιωσιμότητα του χρέους που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης.

Μετά τιμής,
Αλέξης Τσίπρας