Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Για να εξυπηρετήσουν δεν έχουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες αναλήψεων Ανοικτές οι τράπεζες από την Πέμπτη για τους συνταξιούχους

Ανοικτές οι τράπεζες από την Πέμπτη για τους συνταξιούχους
Ανοιχτά θα είναι από την Πέμπτη 800 υποκαταστήματα τραπεζών για να εξυπηρετούν συνταξιούχους που δεν έχουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες αναλήψεων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και τα πιστωτικα ιδρύματα, τα υποκαταστήματα θα λειτουργήσουν και θα δώσουν σωρρευτικα ποσά ανάλογα με το ημερήσιο όριο: δηλαδή 240 ευρώ την Πέμπτη (60x4 ημέρες). Αυτή η διευκόλυνση δεν ισχύει για κανένα άλλο φυσικό πρόσωπο.

Οι αναληψεις μετρητών από συνταξιούχους υπόκεινται τελικά στους περιορισμούς της ανάληψης, κάτι που δεν προβλέπεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι τράπεζες θα ανακοινώνουν ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά: από 250 οι Εθνική και Πειραιώς, 200 η Alpha και 150 η Eurobank. Μάλιστα σε αυτά τα καταστήματα θα υπάρχει και αυξημένη φύλαξη.

Γίνονται προσπάθειες οι τράπεζες για αυτή την κατηγορία αποταμιευτών να ανοίξουν ίσως και την Τετάρτη, ενώ επιθυμία του συστήματος είναι να ανοίξουν τα... ρολά για όλους τους συναλλασσομένους, αλλά με περιορισμό στις πράξεις που θα μπορούν να γίνονται.

Ζήτημα παραμένουν οι συναλλαγές των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, των οποίων οι κάρτες δεν λειτουργούν. Όπως ανέφεραν πηγές της Αντιπροεδρίας γίνεται συνεννόηση με τις τράπεζες και τις πρεσβείες για να δοθεί μεγαλύτερο όριο ώστε να χρησιμοποιηθεί πλαστικό χρήμα για πληρωμές.

Σε ο,τι αφορά στις επιταγές που λήγουν όσο οι τράπεζες είναι σε αργία, αυτές θα εξοφληθουν με ημερομηνία 7 Ιουλίου και δεν τίθεται θέμα σφράγισης. Ωστόσο, επιταγές δεν εισπράττονται, αλλά θα κατατίθενται στο σύστημα.


Ρόη Χάικου / e-typos.com