Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ο Βαρουφάκης απειλεί την ΕΕ με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο Βαρουφάκης απειλεί την ΕΕ με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η Ελλάδα απείλησε να επιζητήσει νομική απόφαση σε βάρος των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπλοκάρει την αποβολή της χώρας από το ευρώ και για να τερματίσει την ασφυξία του τραπεζικού συστήματος αναφέρει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Telegraph
«Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση όλων των νομίμων δικαιωμάτων της», δηλώνει στην εφημερίδα και τον Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Λαμβάνουμε συμβουλές και ασφαλώς θα εξετάσουμε μία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιέχουν πρόνοια για έξοδο από το ευρώ και αρνούμαστε να την αποδεχθούμε. Η συμμετοχή μας (στην ευρωζώνη) δεν είναι διαπραγματεύσιμη», πρόσθεσε ο υπουργός.
Αυτή η στάση αντίστασης έρχεται καθώς οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης προειδοποίησαν με τον πιο αμβλύ τρόπο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδιωχθεί από το ευρώ αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν τις απαιτήσεις λιτότητας στο δημοψήφισμα-σοκ, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο Έβανς-Πρίτσαρντ λέει ότι προσφυγή κατά των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ήταν πρωτοφανής εξέλιξη που θα περιέπλεκε περαιτέρω την κρίση.
Αναφέρεται επίσης ότι Έλληνες αξιωματούχοι λένε πως εξετάζουν σοβαρά να μηνύσουν την ΕΚΤ για το πάγωμα του ELA στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ, ως μία, εκ πρώτης όψεως, παραβίαση του νομικού καθήκοντος της ΕΚΤ να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει αρκετή ρευστότητα έως το δημοψήφισμα, αλλά αναγνώρισε ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι κάνουν τη ζωή των ελληνικών εταιρειών δύσκολη.

euractiv.gr